19.8 C
București
marți, 28 septembrie 2021

Jocul de-a fuziunea

Un pic de minte in plus nu le-ar strica politicienilor care clocesc fuziunea PNL cu PD. Nu de alta, dar rade lumea de ei cand vede cum isi dau singuri cu stangu'-n dreptu', dupa care aplauda fara sa stie nici macar ei de ce. S-a ajuns intr-o situatie paradoxala din cauza intereselor perfide ale unor partide care, o spun pe sleau, inca nu au atins maturitatea necesara pentru ceea ce inseamna actul de guvernare. Acest joc stupid „uite fuziunea, nu e fuziunea” va eroda rapid Alianta D.A., nefiind exclusa nici varianta pierderii puterii la sfarsitul actualului mandat, daca nu cumva la preconizatele alegeri anticipate. Electoratul nu stie ce sa mai creada cand aude ca din nou se discuta de unificare, in conditiile in care, nu demult, cativa lideri liberali si democrati vorbeau de fuziune ca fiind un subiect inchis. Unii au crezut ca staff-urile PNL si PD nu au timp de o asemenea cununie politica, prioritatile programului de guvernare fiind mult mai importante. Ca sa fiu sincer, prioritatile nu prea se mai stiu, fiecare partid avand punctul sau de vedere cand se discuta despre planuri concrete de viitor. Este clar ca avem de-a face cu doua curente politice, cu scopuri diferite, fuziunea fiind privita strict prin prisma interesului propriu de partid.
Este posibil ca unii ca Flutur, Vosganian sau Berceanu, politicieni care aduc iarasi in discutie subiectul unificarii, sa ma contrazica. Este nevoie de fuziune, sustin ei. Nu neg necesitatea unui astfel de demers, dimpotriva, sustin ca este o conditie capitala daca se doreste tinerea PSD in opozitie. Intrebarea pe care o pun este daca toate structurile de conducere din PNL si PD, inclusiv Traian Basescu, isi ofera disponibilitatea pentru pregatirea si sustinerea acestui proces. Liberalii fac un pas inainte si doi inapoi, cei mai multi ramanand fideli formulei actuale pentru a nu complica si mai mult lucrurile. Se da mai multa atentie neintelegerilor interne din PNL, concomitent cu alimentarea traditionalului conflict cu presedintele Basescu prin reactualizarea unor fapte mai vechi considerate nedemne pentru fostul lider democrat. Sigur, penelistii au o problema interna de partid. Nu ma refer la neincrederea fata de Calin Popescu Tariceanu, ci la imaginea sifonata cu care s-a pricopsit PNL in urma recentelor scandaluri. Carei formatiuni politice i-ar conveni sa auda ca se afla la remorca unor grupuri de interese gen Dinu Patriciu? Pe de alta parte, nu-i vad pe liberali dispusi sa mai accepte un candidat la prezidentiale provenit din randurile democratilor, presupunand ca alianta va avea loc dupa alegerile anticipate din 2007.
La randu-i, PD mimeaza un joc politic lipsit de logica. Emil Boc pare ca nici el nu prea stie ce vrea, problema fuziunii fiind impinsa in ceata. Nu ii da cu piciorul, dar nici nu o considera o prioritate pentru democrati. Are senzatia ca daca vorbeste de indeplinirea promisiunilor din campania electorala, adica de promovarea interesului national, lumea il va aplauda. Sigur se va spune ca presedintele PD nu a primit „verde” de la Cotroceni pentru a se implica in chestiunea cu unificarea. In conditiile date, cand in Alianta se critica unii pe altii, nu intrevad prea curand o posibila discutie definitorie intre liberali si democrati pe tema „ce vom face in viitor”. Daca se pleaca de la premisa ca protocolul actual functioneaza taras-grapis, adica merge si asa, atunci nu cred ca mai are vreun rost sa se aminteasca de planuri de anvergura. Va veni momentul cand conducerile celor doua partide isi vor da pumni in cap din cauza ca au ignorat posibilitatea de a se uni intr-un singur partid puternic de dreapta, capabil sa mentina pe banca opozitiei adversarul comun – PSD.

Eliade Balanhttp://eliade-balan
Eliade Balan, redactor-sef adjunct coordonator
Ultima oră
Pe aceeași temă