23.5 C
București
duminică, 21 iulie 2024
AcasăSpecialJoao Havelange a primit cel puţin 1,5 milioane de franci elveţieni ca...

Joao Havelange a primit cel puţin 1,5 milioane de franci elveţieni ca mită de la ISL

Fostul preşedinte al FIFA, Joao Havelange, a primit sume foarte mari de bani ca mită din partea International Sport and Leisure (ISL), firmă de marketing ce a avut exclusivitate la mai multe ediţii ale Cupei Mondiale, conform unor documente ale justiţiei elveţiene.

Brazilianul în vârstă de 96 de ani, preşedintele FIFA timp de 24 de ani, înainte de trecerea lui Sepp Blatter în fruntea forului, în 1998, a primit cel puţin 1,5 milioane de franci elveţieni, iar un alt oficial celebru, Ricardo Teixeira, membru al Comitetului Executiv al FIFA, a primit cel puţin 12,7 milioane de franci elveţieni.

Aceste sume sunt detaliate în documente făcute publice de Curtea Supremă din Elveţia şi au fost publicate, miercuri, de BBC.

Fostul partener de marketing al FIFA, International Sport and Leisure, a dat faliment în circumstanţe controversate, în mai 2001, moment în care avea datorii de aproximativ 300 de milioane de dolari.

FIFA a postat pe site-ul oficial raportul justiţiei elveţiene, subliniind faptul că actualul preşedinte al forului, Blatter, nu are nicio implicare în acest caz.

Documentele Curţii arată că oficiali ai FIFA ştiau că Havelange şi Teixeira au primit mită de la ISL.

De asemenea, FIFA ar fi fost de acord să plătească o compensaţie de 2,5 milioane de franci elveţieni, însă numai cu condiţia să se renunţe la procedurile împotriva lui Havelange şi Teixeira.

Havelange, care este preşedinte de onoare al FIFA, a fost şi membru al Comitetului Internaţional Olimpic timp de 48 de ani. El a fost acuzat într-un documentar din 2010 al BBC că a primit un milion de dolari de la ISL pentru acordarea unor contracte avantajoase legate de Cupa Mondială.

Joao Havelange a fost externat, în mai, după două luni de spitalizare la Rio de Janeiro, perioadă în care a fost tratat pentru o infecţie la gleznă şi pentru probleme cardiace şi pulmonare potrivit Mediafax.

El este fostul socru al lui Teixeira, care a demisionat în martie din funcţia de preşedinte al Confederaţiei Braziliene de Fotbal în urma unor acuzaţii de corupţie.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă