Pe 8 iulie 1997, La Madrid, NATO isi deschidea portile pentru primele trei state din Europa Centrala si de Est, Cehia, Ungaria si Polonia, iar Romania primea certitudinea ca aderarea sa la Alianta era doar o chestiune de timp de la Javier Solana, vizionarul secretar general al NATO. Javier Solana este astazi inalt reprezentant al Uniunii Europene pentru politica externa si de securitate, secretar general al Consiliului Europei. Iata un interviu in exclusivitate transmis miercuri in cadrul emisiunii "Matinal" de la Radio Romania Actualitati.
– Sa incepem discutia din perspectiva Uniunii Europene si a responsabilitatilor pe care dumneavoastra le aveti in ceea ce priveste securitatea. Cum vedeti politica europeana de securitate in conditiile noilor provocari? Si ma refer aici in mod deosebit la securitatea energetica. Aceasta problema figureaza de altfel pe agenda summitului de la Bucuresti.
– Astazi, conceptul de securitate are un inteles mai larg, spre deosebire de trecut. Prin urmare, raspunde la intrebari privind schimbarea climatica si energia. Aceste aspecte sunt discutate la nivelul Uniunii Europene si de asemenea in multe alte organizatii si institutii. Noi incercam sa inlesnim cooperarea dintre statele membre ale Uniunii Europene cu alte institutii si organizatii, cum ar fi ONU si NATO. In contextul Uniunii Europene, problemele au fost discutate la summitul desfasurat nu cu mult timp in urma. Mai avem un summit la inceputul verii si vom discuta nu numai probleme legate de securitatea energetica si schimbarile climatice, dar si de viata interna a Uniunii Europene si de politica externa a Uniunii.
– Uniunea Europeana se afla acum intr-un proces de reforma continua. Exista o reforma si la nivelul relatiilor dintre Uniunea Europeana si NATO?
– Relatiile dintre cele doua organizatii sunt foarte bune. Cooperam in multe sectoare, cum ar fi managementul situatiilor de criza. Avem o structura de cooperare in urma Acordului "Berlin plus", dar cooperam si in regim autonom ca uniune europeana.
– Sunteti promotorul dezvoltarii relatiilor NATO-Rusia. Cum vedeti aceste relatii dintre NATO si Rusia, pe de o parte, si Uniunea Europeana si Rusia, pe de alta parte, astazi?
– Relatiile dintre NATO si Rusia au demarat cu cativa ani in urma si continua sa fie constructive si pozitive, desigur cu anumite momente de tensiune, rezolvate insa prin intermediul mecanismelor de dialog. Asta in ceea ce priveste NATO. In ceea ce priveste Uniunea Europeana avem un parteneriat pentru un acord de cooperare. Trebuie sa reluam negocierile pentru urmatoarea etapa si sper foarte mult ca la urmatorul summit UE, care va avea loc in iunie, sa fie lansate negocieri pentru upgradarea Parteneriatului pentru acordul de cooperare.
– Una dintre problemele importante de pe agenda summitului de la Bucuresti este Kosovo. Care este opinia dumneavoastra in aceasta problema?
– Dupa cum stiti, in privinta Kosovo au fost luate decizii importante in luna februarie. Uniunea Europeana are ca obiectiv eforturi pentru asigurarea stabilitatii in regiune. Am demarat misiunea EUROLEX, care are ca scop respectarea legilor de drept si noi speram ca va contribui la dezvoltarea regiunii, si, in particular, a regiunii Kosovo.
– Exista mai multe state membre ale Uniunii Europene care nu sunt si membre NATO. Are Uniunea in plan asigurarea securitatii in vreun fel pentru aceste state?
– Dupa cum stiti, intelegerile de securitate comuna se fac prin NATO si sunt legate de articolul 5 din Tratatul Nord-Atlantic. Ca uniune europeana, noi avem clauze de solidaritate in tratatele noastre, dar nu merg atat de departe ca si articolul 5 din Tratatul NATO, insa statele membre ale Uniunii fie sunt membre NATO, fie au acorduri cu NATO. Asadar, ABC-ul este asigurat.
– Aveti amintiri care va leaga de Romania? Va intreb asta, pentru ca aveti un loc aparte in constiinta romanilor dupa ce alaturi de dumneavoastra Romania a parcurs etape importante in procesul de aderare la NATO.
– Tin minte multe lucruri. Am fost in Romania de multe ori sub diferite guvernari. Au fost calatorii foarte placute. Am fost primit foarte bine si cooperarea pe care o am cu actualul guvern este foarte profunda. Va multumesc foarte mult pentru cuvinte. Sentimentul este reciproc, pentru ca imi voi aminti de relatiile cu Romania nu numai din punct de vedere politic, dar si personal. Ma bucur sa vad ca summitul NATO se desfasoara in Bucuresti, capitala unei tari membre NATO, si pentru ca tara dumneavoastra este membra in ambele organizatii inseamna ca este o tara de succes.