3.4 C
Bucharest
Tuesday, 28 November 2023
HomeSpecialJaponia reporneşte primul reactor nuclear, la patru ani de la catastrofa de...

Japonia reporneşte primul reactor nuclear, la patru ani de la catastrofa de la Fukushima

Japonia a repornit, marţi, Reactorul numărul 1 de la Centrala Nucleară de la Sendai (sud), pentru prima dată de la introducerea unor noi reglementări, în urma accidentului nuclear de la Fukushima din 2011 şi după aproape doi ani de când a oprit toate reactoarele, relatează Wall Street Journal online, citat de Mediafax. 

Fyushu Electric Power Co. a început să scoată barele de control la Reactorul nr. 1 de la Sendai la ora locală 10.30 (4.30, ora României). Compania a anunţat că reactorul urmează să înceapă să producă energie electrică până la sfârşitul săptămânii şi să-şi reia operaţiunile comerciale până în prima parte a lui septembrie, în urma unor inspecţii. Al doilea reactor al centralei este programat să fie repus în folosinţă ulterior, anul acesta.

Japonia are 43 de reactoare nucleare operabile. Niciunul dintre ele nu a mai produs energie electrică din septembrie 2013, iar eforturile de a le reporni pe unele dintre ele s-au confruntat cu întârzieri repetate, în contextul în care centralele s-au străduit să îndeplinească reglementările mai stricte, introduse după cutremurul urmat de tsunami, în 2011, care a devastat Centrala Nucleară Fukushima Daiichi.

Până în prezent, doar cinci au reuşit să treacă de verificările efectuate de către autorităţi din domeniul securităţii nucleare.

Înainte de catastrofa de la Fukushima, în care trei reactoare au fost grav avariate, energia nucleară reprezenta aproximativ 30% din electricitatea Japoniei. Însă, după ce reactoarele au fost oprite în anii de după catastrofă, ţara a devenit dependentă de cărbune, gaz natural lichefiat şi petrol pentru a-şi acoperi aproape 90% din nevoile de electricitate.

Premierul Shinzo Abe şi Guvernul său au anunţat că vor să repornească reactoarele pentru a reduce dependenţa ţării de importurile de energie.

O serie de sondaje a arătat că majoritatea japonezilor se opune repornirii reactoarelor, iar acest lucru s-a reflectat în scăderea susţinerii premierului.

Oponenţii citează riscuri de mediu într-una dintre ţările cele mai afectate de cutremure, vulnerabilă totodată şi la alte dezastre.

Protestatari s-au adunat marţi la centrală. “Cine îşi va asuma responsabilitatea pentru un accident nuclear?”, se putea citi pe o pancartă.

Shinzo Abe dădea asigurări luni că noile standarde de securitate sunt “la cel mai înalt nivel din lume”.

Cele mai citite

Israelul anunță că a eliberat 33 de prizonieri palestinieni

Autoritatea penitenciară israeliană a anunţat în cursul nopţii trecute că a eliberat 33 de prizonieri palestinieni, la câteva ore după ce Hamas a eliberat...

USR cere PNL să voteze desființarea Institutului Revoluției Române

USR le solicită parlamentarilor PNL să voteze proiectul pentru desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, depus la Parlament în urmă cu mai bine...

Premierul Ciolacu se întâlnește cu Elisa Ferreira, comisar european pentru coeziune și reforme

Elisa Ferreira, comisarul pentru coeziune și reforme al Uniunii Europene, se află, în ziua de 28 noiembrie 2023, la București. În dimineața zilei de 28...
Ultima oră
Pe aceeași temă