26.5 C
Bucharest
Thursday, 21 September 2023
HomeSpecialJaponia mobilizează rachete de tip Patriot în vederea unui tir de rachetă...

Japonia mobilizează rachete de tip Patriot în vederea unui tir de rachetă nord-coreean

Japonia a început să mobilizeze rachete sol-aer de tip Patriot în vederea efectuării unui viitor tir de rachetă cu rază lungă de acţiune de către Coreea de Nord, a anunţat luni o sursă oficială, potrivit Mediafax.

Phenianul a anunţat sâmbătă că intenţionează să plaseze pe orbită, în perioada 10-12 decembrie, un satelit de observare terestră, în urma unei analize a unor erori comise cu ocazia unei lansări precedente, în aprilie, care s-a soldat cu un eşec.

Tokyo a anunţat imediat suspendarea unor negocieri cu Phenianul, prevăzute la Beijing în perioada 5-6 decembrie.

Potrivit postului public de televiziune NHK, o navă care transportă rachete de tip Patriot PAC-3 (Patriot Advanced Capability-3) a părăsit o bază navală situată în vestul Japoniei, luni, şi se îndrepta spre Okinawa, în partea de sud de ţării.

Ministrul Apărării Satoshi Morimoto a ordonat încă de sâmbătă forţelor japoneze să se pregătească în vederea acestei lansări. Un purtător de cuvânt al ministerului a declarat pentru AFP că “forţe terestre, aeriene şi navale (japoneze) se pregătesc în vederea unei mobilizări la Okinawa”, care s-ar putea afla pe traiectoria rachetei nord-coreene.

Potrivit cotidianului Yomiuri Shimbun, Tokyo plănuieşte totodată să mobilizeze în apele din împrejurimi nave de război echipate cu sisteme radar de tip Aegis, capabil să urmărească traiectoria rachetelor şi să faciliteze interceptarea lor.

Luni, premierul Yoshihiko Noda a îndemnat la o cooperarea strânsă între Statele Unite, China, Coreea de Sud şi Rusia.

“Am dispus ca toţi miniştrii să analizeze toate informaţiile aflate în posesia noastră”, a declarat el, potrivit Dow Jones Newswires.

“Ar fi regretabil dacă lansarea ar avea loc. Comunitatea internaţională, inclusiv Japonia, va trebui să răspundă cu fermitate”, declara Noda sâmbătă.

Japonia şi Coreea de Nord nu întreţin relaţii diplomatice. Tokyo acuză Phenianul că nu a clarificat răpiri de japonezi de către Coreea de Nord în timpul Războiului Rece, efectuate cu scopul de a îi constrânge să îi înveţe limba şi cultura japoneze pe spioni nord-coreeni.

Coreea de Nord afirmă că această problemă a fost soluţionată încă de la începutul anilor 2000, odată cu întoarcerea unor deţinuţi şi anunţuri potrivit cărora alţii erau morţi.

Phenianul reproşează Tokyo că nu a prezentat scuze şi nu a oferit despăgubiri suficiente în urma colonizării japoneze a Peninsulei coreene, în prima jumătate a secolului XX.

Cele mai citite

Gigi Becali a primit terenul și clădirile unei fabrici dintr-un cartier de lux din Pipera în schimbul unui împrumut de două milioane de euro

Gigi Becali, cunoscutul patron al echipei de fotbal FCSB, a intrat în posesia unui teren și a unei fabrici în prestigiosul cartier Pipera...

Statele Unite alocă 220 de milioane USD pentru trei baze militare din România

Statele Unite alocă peste 220 de milioane de dolari pentru modernizarea a trei baze militare din România, anunță Forțele Terestre ale SUA (US Army)...

Ana Maria Păcuraru: Priorități distorsionate – cum suntem amăgiți de scandalurile de corupție, în timp ce România se prăbușește financiar

În timp ce în corupție "toleranța zero" este o necesitate, este important să înțelegem că rezolvarea flagelului corupției nu pleacă de la reținerea...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies