3 C
București
sâmbătă, 7 decembrie 2024
AcasăSpecialJaponia, China, Coreea şi SUA ar fi interesate de reactoarele 3-4 de...

Japonia, China, Coreea şi SUA ar fi interesate de reactoarele 3-4 de la Cernavodă

Companii din Japonia, China, Coreea şi SUA s-au arătat interesate să colaboreze cu România la construcţia reactoarelor 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă, a declarat, vineri, ministrul Economiei, Ion Ariton, potrivit Mediafax.

Întrebat într-o conferinţă de presă dacă investiţia la Cernavodă va continua, deşi în urma tragediei de la Fukushima, Germania a anunţat că va închide centralele nucleare, Ariton a răspuns că la unitatea de la Cernavodă nu există probleme şi nu se pune problema închiderii.

„S-a făcut o analiză de către specialiştii din minister şi nu avem nicio problemă. Unul din reactoare, al doilea, a fost repornit de câteva zile, după revizia anuală. Investiţia este prioritară şi dorim să facem cât mai repede cele două reactoare. Deja avem solicitări pentru parteneriat public-privat, avem solicitări de colaborare pe acest proiect în perioada imediat următoare”, a declarat Ariton.

Potrivit acestuia, s-au arătat interesate companii din Japonia, China, Coreea şi SUA.

„Am fost la primele întâlniri, am prezentat datele tehnice ale acestui proiect, urmând ca, într-un timp scurt, dânşii să îşi exprime punctul de vedere. Avem termenul de realizare a lurărilor de execuţie în perioada 2013-2019”, a spus Ariton.

Potrivit acestuia, proiectul construcţiei unei noi centrale nucleare în România, discutat pe vremea când Adriean Videanu era ministru al Economiei, nu a avansat în cele nouă luni de când conduce instituţia.

„Despre celalaltă nouă centrală nucleară, la nivel guvernamental, nu s-a luat nicio decizie. Nu se discută de zonă, de amplasament. Se discuta când a fost domnul Videanu la Sibiu, în urmă cu doi ani, dar a rămas într-o fază de discuţie. De nouă luni de când sunt eu la minister nu s-a discutat nimic, nu este o prioritate. Avem ca prioritate cele două reactoare”, a mai spus Ariton.

Nuclearelectrica, operatorul centralei de la Cernavodă, caută noi acţionari pentru continuarea proiectului de construcţie a reactoarelor nucleare 3 şi 4 la centrala de la Cernavodă, după ce grupurile energetice CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) şi GDF SUEZ (Franţa-Belgia), care au semnat acordul de investiţii în 2008, s-au retras din proiect.

Valoarea investiţiei în reactoarele 3 şi 4, estimată la patru miliarde de euro în 2008, va fi reanalizată, iar finalizarea celor două unităţi a fost amânată pentru anul 2019.

Proiectul este derulat de compania EnergoNuclear, controlată în proporţie de 85,6% de Nuclearelectrica. În acţionariat mai figurează ArcelorMittal România şi grupul italian Enel.

Unităţile nucleare 3 şi 4 vor avea o putere instalată de 720 MW fiecare şi vor dubla capacitatea de producţie a centralei de la Cernavodă.

Cele mai citite

Elena Lasconi, despre anularea alegerilor: „Statul român a călcat în picioare democrația și aruncă țara în anarhie”

Elena Lasconi, candidata USR la alegerile prezidențiale, a criticat dur decizia Curții Constituționale de anulare a primului tur al alegerilor din 24 noiembrie. Lasconi...

Alianța Națională pentru Restaurarea Monarhiei: România are Regină, NU are nevoie de alegeri prezidențiale

COMUNICATAlianța Națională pentru Restaurarea Monarhiei, în calitatea sa de principală organizație civică care promovează monarhia constituțională, constată falimentul regimului republican. Acest faliment este consacrat...

Sancțiune dură pentru CS Mioveni! Depunctare din cauza datoriilor către un fost jucător

Federația Română de Fotbal (FRF) a decis să sancționeze echipa CS Mioveni, aflată pe ultimul loc în Liga 2, cu scăderea a două puncte...
Ultima oră
Pe aceeași temă