10.1 C
Bucharest
Sunday, 3 December 2023
HomeSpecialJaponia, buget record pentru 2014

Japonia, buget record pentru 2014

Guvernul japonez a adoptat un buget record de peste 920 miliarde de dolari pentru următorul an fiscal, care cuprinde creşterea cheltuielilor de securitate socială, apărare şi investiţii publice, vizând în acelaşi timp reducerea datoriei de stat, transmite Mediafax.

Guvernul şi coaliţia de guvernare au adoptat pentru anul fiscal 2014-2015, care va începe la 1 aprilie, un proiect de buget care presupune cheltuieli de 95.880 miliarde yeni (921 miliarde de dolari), potrivit ministrului de Finanţe Taro Aso, citat de Bloomberg.

Necesarul de finanţare estimat pentru anul viitor a fost redus uşor, la aproximativ 396 miliarde de dolari.

Premierul Shinzo Abe încearcă să pună capăt spiralei deflaţioniste care a limitat creşterea economică în ultimii 15 ani şi să gestioneze creşterea continuă a cheltuielilor cu pensii şi asistenţă socială, cauzată în principal de îmbătrânirea populaţiei. De asemenea, guvernul trebuie să găsească o soluţie sustenabilă pentru reducerea datoriei de stat, ajunsă la aproximativ 220% din PIB, cel mai ridicat nivel din lume.

Guvernul Abe a promis că va înjumătăţi până în 2015 deficitul bugetului primar şi va genera excedent bugetar până în anul fiscal 2020.

“Guvernul va reuşi în acelaşi timp revitalizarea economiei şi consolidarea fiscală”, a declarat sâmbătă Shinzo Abe, într-o întâlnire a miniştrilor şi reprezentanţilor coaliţiei de guvernare.

Proiectul de buget va fi trimis în Parlament la începutul anului viitor.

Creşterea economică a Japoniei a încetinit în trimestrele doi şi trei din acest an la 0,9%, respectiv 0,5% comparativ cu trimestrul anterior, după un avans de 1,1% în primele 3 luni ale anului. În bază anuală, economia japoneză a crescut cu 2,6% în trimestrul al treilea.

Pachetul de măsuri neconvenţionale adoptat în urmă cu un an de Abe şi-a făcut efectul iniţial, însă impactul măsurilor a început să se atenueze, iar o majorare a taxei pe vânzări programată pentru luna aprilie ar putea genera contracţie economică, majorând în acelaşi timp veniturile statului, ceea ce a permis guvernului să reducă planul de finanţare.

Veniturile din plasamente de obligaţiuni vor finanţa 43% din bugetul de anul viitor, faţă de 46,3% pentru anul fiscal în curs, potrivit proiectului de buget.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă