37.8 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăSpecialJaful din Codrii Vrancei, in atentia CSAT

Jaful din Codrii Vrancei, in atentia CSAT

Prezent la Focsani la investirea in functie a noului inspector-sef al Inspectoratului Teritorial pentru Regim Silvic si Vanatoare Vrancea (ITRSV), secretarul de stat in MAPDR, Vasile Lupu, a anuntat ca jaful din padurile Vrancei facut de catre oamenii guvernarii PSD a intrat in atentia Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT).
„Situatia taierilor abuzive din padurile judetului Vrancea, situatie rezultata in urma controalelor Corpului de Control al ministrului Agriculturii, Padurilor, Apelor si Dezvoltarii Rurale din lunile ianuarie si aprilie a.c., a ajuns in fata CSAT prin impactul pe care le-au avut asupra mediului inconjurator. Se poate spune ca s-a adus atingere sigurantei nationale prin distrugerea factorilor determinanti de mediu”, a precizat secretarul de stat Vasile Lupu, originar din orasul vrancean Panciu. In raportul facut de Corpul de Control al MAPDR i se propuneau la acea data ministrului Gh. Flutur desfacerea contractelor de munca fostului director general al Directiei Silvice Focsani Gica Duta, directorului tehnic, Titi Olteanu, directorului economic, Manole Alexandru, precum si sanctionarea cu penalizari a unui numar de 13 angajati ai aceleiasi institutii.
Acelasi interlocutor a mai precizat ca dezastrul s-a produs prin taierile facute cu mult peste cotele legale admise. De asemenea, oficialul MAPDR a adaugat ca ministerul condus de Gheorghe Flutur va relua controalele pentru mai multe suprafete cu vegetatie forestiera aflate in administrarea ITRSV.

Taieri peste cotele legale

De mentionat ca ITRSV Vrancea are in administrare padurile din judetele Vrancea, Galati, Buzau, Tulcea, Constanta si Braila. Reamintim cititorilor nostri ca „Romania libera” a relatat pe larg despre jaful din codrii Vrancei. Astfel, prin hotarare de guvern, la inceputul lunii mai 2004 au fost infiintate Directiile Teritoriale de Regim Silvic si Vanatoare (DTRSV), actualele IRTSV, directii organizate regional si care aveau in subordine fondurile forestiere si cinegetice din mai multe judete. Acestea aveau si au in sarcina in principal reglementarea si supravegherea regimului in care se taie si se comercializeaza materialul lemnos, precum si regimul vanatorii si al vanatului. Asta in teorie, pentru ca in practica guvernul PSD a folosit organismele in chestiune pe post de pusculite pentru partidul aflat la putere. Acest lucru a fost devoalat de catre rapoartele facute in urma controalelor efectuate de Corpul de Control al MAPDR la DTRSV si DSF. Raportul DTRSV releva printre altele ca marile tunuri au fost date in exploatarea lemnului de cires, lemn foarte cautat atat pe piata interna, cat si la export. Principalul devalizator al padurilor de cires – ex-directorul DTRSV Vrancea Alexandru Lefter, lacheul pesedistului George Baesu, fost prefect de Vrancea, actual deputat PSD. Iar valoarea totala a taierilor de codri se ridica, conform raportului in chestiune, la peste 26 milioane de euro.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă