29 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăSpecialIvanişvili, „calul troian" al Rusiei. Legislative cruciale care vor decide soarta Georgiei

Ivanişvili, „calul troian” al Rusiei. Legislative cruciale care vor decide soarta Georgiei

Coaliţia de opoziţie Visul Georgian a apărut în timpul campaniei electorale, fără ideologie sau program concret. Liderul ei, oligarhul Bidzina Ivanişvili, un personaj misterios, s-a angajat că va recunoaşte rezultatele scrutinului de la 1 octombrie dacă cei 1.500 de observatori internaţionali nu vor constata fraude grave. Ivanişvili, omul cel mai bogat din Georgia, clasat pe locul 153 în lista Forbes, doreşte însă să câştige alegerile şi cere o normalizare a relaţiilor cu Rusia, ceea ce pare imposibil cu Şaakaşvili la putere. Rămâne de văzut ce înţelege prin normalizare şi care ar fi preţul, pentru că rămâne ambiguu asupra a ceea ce este gata să cedeze Rusiei, arată preşedintele Parlamentului de la Tbilisi, David Bakradze. El a subliniat că actuala putere nu va accepta niciodată, cât timp va guverna, să renunţe la Abhazia şi la Osetia de Sud, regiunile separatiste care şi-au proclamat unilateral  independenţa după războiul din august 2008. „Avem probleme cu Rusia de 200 de ani. În 1921, Georgia era un stat independent când a fost invadată de URSS. Apoi, au fost războiul în Abhazia în 1992, cel din august 2008″.

Or, Ivanişvili este un critic înverşunat al preşedintelui Şaakaşvili, dar nu a criticat niciodată Rusia şi preşedintele rus, când ţara a ocupat 20% din teritoriul georgian. Dimpotrivă, susţine că Georgia a declanşat războiul din 2008.  Ivanişvili a făcut avere în Rusia – 6,4 miliarde dolari – şi, aşa cum ştie toată lumea, oligarhii care reuşesc în afaceri sunt cei care se supun Kremlinului. Cei ce se opun ordinelor sfârşesc în închisoare sau în exil. Coaliţia pe care o conduce, Visul georgian, a atacat organizaţii internaţionale, a scris ambasadorului american pentru ca activităţile acestora să înceteze în Georgia.

Devenit bogat la Moscova

Liderul coaliţiei Visul Georgian s-a prezentat presei cu trei zile înaintea scrutinului hotărâtor pentru Georgia.Omul care vrea să devină premier „pentru doar doi-trei ani maximum” era total necunoscut marelui public până în octombrie anul trecut, când şi-a anunţat intrarea în campanie. În vârstă de 56 de ani, Bidzina Ivanişvili dispune de o avere de 6,4 milioane dolari, plasat de revista Forbes  pe locul 153 în clasamentul celor mai bogaţi oameni din lume. Este originar din Satşher, o regiune săracă din Georgia, şi în anii 1980 a ajuns la Moscova. Profitând de perestroika, s-a lansat în afaceri, a vândut calculatoare şi telefoane. Cu acel capital a lansat o bancă, Rossiiski Kredit, care va fi „nava-amiral” a averii sale, beneficiind de relaţii privilegiate cu instituţiile publice. O reţea foarte utilă în momentul privatizărilor. În 2002 a părăsit Rusia pentru a se instala în Franţa, unde a obţinut şi cetăţenia franceză.  În 2003, puţin înaintea „revoluţiei rozelor”, a revenit în Georgia. După alegerea lui Şaakaşvili ca preşedinte, a devenit principalul filantrop din ţară, a construit sedii universitare şi teatre, a susţinut artişti şi proiecte ştiinţifice. Dar a rămas mereu invizibil. Întrebat de Le Monde despre organizarea susţinerii financiare, el a răspuns: „Am făcut totul legal, transferând din conturile mele spre buget. Am toată documentaţia pentru a dovedi”. Dar nu a făcut-o niciodată. A promis că va aloca un miliard de dolari sectorului agricol, dar când a fost întrebat dacă sunt banii lui personali a răspuns: „Nu am spus niciodată aşa ceva”. Georgienii şi puterea de la Tbilisi îl consideră a fi calul troian al intereselor ruseşti. După ani de tatonare şi în pofida războiului din 2008 care i-a permis ocuparea a 20% din teritoriul georgian, Moscova a găsit pe cine să mizeze. Politic. Pentru a contracara criticile, Ivanişvili a renunţat la cetăţenia rusă şi înainte de a intra în campanie şi-a vândut activele din Rusia. Efectul a fost invers – partizanii lui Şaakaşvili au subliniat condiţiile ciudat de rapide şi favorabile acestei vânzări, într-un context economic delicat. Miliardarul şi-a vândut banca Rossiiski Kredit cu 352 milioane dolari, a lichidat impozantul portofoliu de terenuri şi bunuri imobiliare regrupate în firma Unicor (982 milioane), lanţul farmaceutic Doktor Stolev cu 414 filiale (70 milioane). Este acţionar al Gazprom cu 1%, dar el susţine că a vândut şi acea participare. Susţine că în Rusia l-a salvat pe Elţin la prezidenţialele din 1996, lucrând cu generalul Lebed. Rămâne de văzut dacă scenariul scris la Moscova va da rezultate şi la Tbilisi.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă