22.2 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăSpecialIuscenko: Ucraina nu va gazdui nici baze NATO, nici baze ruse

Iuscenko: Ucraina nu va gazdui nici baze NATO, nici baze ruse

Chiar si in cazul aderarii la NATO, pe teritoriul Ucrainei nu va fi instalata nicio baza militara a Aliantei Nord-Atlantice sau a altei tari, a declarat marti presedintele ucrainean Viktor Iuscenko, la reuniunea Consiliului pentru Relatii Internationale de la New York, relateaza Ria Novosti, citat de NewsIn.

"Constitutia interzice infiintarea de baze straine – ruse sau ale NATO – in Ucraina. Teritoriul ucrainean nu poate fi folosit pentru amenintarea altor tari", a spus Iuscenko. In ceea ce priveste relatiile Kievului cu Moscova, presedintele Ucrainei a spus ca "relatiile existente nu ii permit sa se bucure".

Printre divergentele in relatiile ruso-ucrainene, liderul de la Kiev a mentionat tergiversarea procesului de demarcare a frontierei maritime, acordarea nationalitatii ruse pentru cetatenii ucraineni si stationarea Flotei ruse a Marii Negre la baza de la Sevastopol. Presedintele Ucrainei a declarat ca Flota rusa ar urma sa paraseasca Sevastopolul pana in 2017.

Pe de alta parte, Iuscenko a adoptat un ton mai calduros in privinta relatiilor cu NATO. "Aderarea la NATO si independenta Ucrainei sunt sinonime", a spus presedintele ucrainean.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă