3.7 C
București
duminică, 8 decembrie 2024
AcasăSpecialItalia şi Franţa, îngrijorate de aderarea României la Schengen

Italia şi Franţa, îngrijorate de aderarea României la Schengen

Ministrul italian pentru afaceri europene, Andrea Ronchi, şi secretarul de stat francez Pierre Lellouche au îngrijorări în ceea ce priveşte decizia pe care Uniunea Europeană trebuie să o ia în primăvară cu privire la extinderea Tratatului Schengen la România şi Bulgaria, relatează NewsIn.

Declaraţia, făcută de oficialul italian şi redată de corespondentul agenţiei Il Velino, nu oferă alte detalii, dar vine în contextul discuţiei despre romi, imigraţie clandestină şi aplicarea directivei europene privind libera circulaţie.

Ideea de a lega aderarea României la Schengen de alte procese, care nu au legătură cu criteriile tehnice pe care o ţară le are de îndeplinit pentru a intra în acest spaţiu în care graniţele interne sunt desfiinţate, a fost adusă în discuţie în urmă cu câteva luni de secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Pierre Lellouche, în legătură cu polemica legată de repatrierile romilor.

Lellouche a sugerat că Franţa ar putea bloca aderarea României la Schengen – ştiut fiind faptul că pentru această decizie este necesară unanimitatea în Consiliul European – din cauza proastei administrări a problematicii romilor de care dă dovadă Bucureştiul.

Secretarul de stat francez pentru afaceri europene a mai afirmat că Franţa nu este singura ţară care are astfel de probleme.

„La fel se întâmplă şi în Spania, în Italia, în Belgia. Italia ne susţine, pentru că e la curent cu ceea ce se întâmplă. De fapt, toata lumea e la curent. Dar maşinăria europeană face ca odată ce o ţară a intrat în UE, să nu mai fie corect politic să spui unele lucruri. Ei bine, eu le spun”, a mai declarat oficialul francez.

Ulterior, şi-a nuanţat declaraţiile, recunoscând că problema romilor nu poate deveni o condiţie Schengen, dar sugerând, în schimb, că proastele rezultate ale României în lupta anticorupţie ar putea influenţa unele state să spună „veto” intrării României în Schengen.

Decizia trebuie luată cu unanimitate de voturi.

Ronchi şi Lellouche s-au întâlnit marţi seara la Paris şi au discutat, între altele, şi despre problema romilor. Ei au decis să trimită o scrisoare comună în care solicită preşedinţiei belgiene a UE să convoace de urgenţă o reuniune a miniştrilor pentru afaceri europene care să aibă ca temă imigraţia clandestină. Lellouche şi Ronchi consideră reglementările europene în domeniul liberei circulaţii nu pot fi deplin aplicate, iar lupta împotriva imigraţiei clandestine la nivel european nu înregistrează progrese.

Franţa riscă o procedură de infringement – încălcare a tratatului european –  pentru netranspunerea adecvată în legislaţia naţională a directivei privind libera circulaţie, dacă până la 15 octombrie nu dă Comisiei Europene explicaţii cu privire la modul în care intenţionează să-şi modifice legislaţia.

„Vrem ca Directiva să fie deplin implementată, în conformitate cu spiritul comunitar, dar instituţiilor le lipsesc instrumentele prin care să poată fi pusă în practică, de pildă de către prefecţi, forţele de ordine, sectorul privat”, a explicat Ronchi.

Ministrul italian a precizat că în următoarele zile va fi menţinută legătura cu preşedinţia belgiană a UE şi speră că va obţine un răspuns rapid la solicitarea comună cu Franţa.

Cele mai citite

Crin Antonescu: Avem nevoie de o dreaptă conservatoare, nu de texte sorosiste, precum cele ale lui Siegfried Mureșan

Declarațiile lui Crin Antonescu vin într-un context tensionat pentru PNL, care se pregătește pentru un an electoral crucial Crin Antonescu, fost președinte al PNL, a...

Serghei Lavrov compară anularea alegerilor din România cu situația din Ucraina din 2004: „Judecătorii au dat un salut militar”

Declarațiile șefului diplomației ruse au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă, organizate după o reuniune dedicată Siriei, în Qatar Ministrul rus de Externe,...

Crin Antonescu: Avem nevoie de o dreaptă conservatoare, nu de texte sorosiste, precum cele ale lui Siegfried Mureșan

Declarațiile lui Crin Antonescu vin într-un context tensionat pentru PNL, care se pregătește pentru un an electoral crucial Crin Antonescu, fost președinte al PNL, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă