2.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialIstoria oamenilor marunti, in dezbatere

Istoria oamenilor marunti, in dezbatere

» Patru volume de istorie orala, coordonate de Zoltán Rostás si colaboratorii sai, au fost dezbatute joi la Muzeul Taranului de scriitori si sociologi.

Cele patru carti sunt colectii de marturii ale unor oameni de rand din care se desprind fragmente de istorie interesante atat ca poveste, cat si ca document social. Ele sunt necesare pentru ca istoria se ocupa mai ales de evenimente grandioase, de personalitati marcante sau multimi impresionante de oameni. Viata de zi cu zi si dinamica societatii sunt trecute la "fapt divers" sau lasate altor stiinte. Istoria orala, insa, e a oamenilor, asa-numiti simpli, dar ale caror povesti se dovedesc de multe ori exceptionale. "Povestile astea de viata contin mult mai mult. E o intreaga poveste a unei societati intr-un anumit moment", spune Laura Grunberg, scriitor si sociolog. Astfel ca volumele de istorie orala pot fi citite si ca literatura, si ca baza pentru "traducerea din limbajul de istorie orala in limbajul stiintific", dupa cum mentioneaza Dumitru Sandu, sociolog si profesor la Universitatea din Bucuresti.

"Jurnal de camin" e un tablou al vietii studentesti din camine, coordonat de Zoltán Rostás si regretatul Sorin Stoica. Autorii textelor sunt chiar studentii, care dezvaluie o lume hiper-tehnologizata, dar primitiva in manifestari.  "In spatiul caminelor functioneaza o economie paralela necamuflata, dar bine aparata, un pluralism politic-cultural nesigur si o moralitate sexuala care tolereaza toate manifestarile posibile. (…) In aceste cladiri studentii mai si invata. In salturi."
Aceeasi echipa a coordonat si volumul "Tur-retur. Povestiri despre munca in strainatate", care aduna povesti ale "capsunarilor". Astfel demonstreaza un capsunar teoria migratiei: "Faci un buf in Spania si spargi banii in Romania", remarca Dumitru Sandu.

"Cealalta jumatate a istoriei. Femei povestind" e un volum despre femei si discriminare, coordonat alaturi de Theodora Vacarescu, asistent universitar la Facultatea de Jurnalism si stiintele Comunicarii. "Sunt istorii concrete care vorbesc explicit de diferentele de gen: una din femei spune ca e sacrificata pentru ca baiatul sa faca scoala. Alta spune: "Toti barbatii au un egoism, un orgoliu masculin, nu suporta femeile mai bune ca ei". Femeile isi teoretizeaza foarte direct relatiile de gen", e de parere Laura Grunberg.
"Activisti marunti" e coordonat alaturi de Antonio Momoc, lector universitar la Facultatea de Jurnalism si stiintele Comunicarii.  "E vorba de o serie de indivizi recrutati de PC in anii ’40-’50. Sunt oameni simpli care au reusit, gratie PC, sa faca mobilitate sociala in anii ’50 si care sunt recunoscatori sistemului", spune Momoc.

Zoltán Rostás e profesor de sociologie si comunicare la Universitatea din Bucuresti si doctor in filosofie. Pana acum a coordonat sapte astfel de volume, alaturi de colaboratori tineri si studentii de la Facultatea de Jurnalism si stiintele Comunicarii,  care au strans sutele de marturii din care s-au selectat textele. Concluzia subtila a acestor carti este, dupa cum remarca Dumitru Sandu, ca "tipurile sociale circula linistite prin istorie".

Cele mai citite

Elon Musk, un alt câștigător al alegerilor din SUA. A stabilit un nou record de avere

Averea netă a lui Elon Musk a ajuns la un maxim istoric de 347,8 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index, pe fondul creșterii...

Inteligența artificială: ce oportunități și ce riscuri prezintă tehnologia modernă pentru companii

Inteligența artificială (AI) nu mai este doar un termen la modă, ci o tehnologie implementată pe scară largă în diverse industrii. Totuși, utilizarea instrumentelor bazate...

A murit Gabriel Cotabiță. Artistul avea 69 de ani

Doliu în muzică. Gabriel Cotabiţă, unul dintre cei mai îndrăgiţi cântăreţi de muzică uşoară din România, a murit, a anunţat compozitorul Ionel Tudor. Artistul...
Ultima oră
Pe aceeași temă