32.1 C
București
miercuri, 10 iulie 2024
AcasăSpecialIstoria este scrisa pe stancile Defileului Jiului

Istoria este scrisa pe stancile Defileului Jiului

» Lozincile comuniste stau intepenite pe stancile din Valea Jiului, la doua decenii de la prabusirea PCR.

» Alaturi de ele, stau inscriptii care jaloneaza luptele politice de dupa Revolutie.

 

Defileul Jiului pastreaza, pe stanci si zidurile de sustinere, marturiile zbuciumate istoriei politice a Romaniei. Aici exista de la inscriptii din perioada in care Partidul Comunist era unica formatiune politica, pana la pluripartitismul de dupa Revolutie. Traseul Bumbesti-Livezeni, in lungime de 31 km a fost inceput in anul 1924, dar in executia lui s-au produs foarte multe pauze, inclusiv din pricina celui de-al doilea razboi mondial, si din acest motiv a fost finalizat la data de 22 octombrie 1948. La realizarea lui au lucrat mii de tineri. Acesta a fost unul dintre cele mai grele trasee din tara. Linia ferata Bumbesti-Li¬ve¬zeni urma sa scurteze "drumul car¬bunilor" extrasi din Valea Jiului catre viitoarele centre industriale din Oltenia, Muntenia si Dobrogea. Inain¬te ca aceasta linie sa functioneze, pentru a transporta huila din Valea Jiului catre Craiova, singurul traseu disponibil era prin sudul Transilvaniei, iar apoi in diagolana peste intreaga Muntenie.

 

Este de inteles de ce pentru partidul Muncitoresc Roman (viitorul PCR), realizarea acestei cai ferate a reprezentat un motiv de mare mandrie. Asa ca, si la ora acruala, pe stanca dainuie inscriptia cu litere de o schioapa "PMR 1948". Nu se vede din tren, dar este vizibila de pe soseaua ce serpuieste printre stancile defileului pe unde raul Jiu isi croieste drum si pare ca va ramane acolo pe vecie.
Modelul PMR a inspirat insa propaganda electorala de dupa anul 1990. Din anul 1990 nu exista scrutin care sa nu fie marcat pe Defileul Jiului. Stancile atesta ca FSN s-a transformat, in timp, in PDSR si, mai apoi in PSD. O buna perioada de timp, minerii din Valea Jiului au avut incredere in PDSR si PRM, iar acest lucru se poate citi pe stanci, inclusiv prin intermediul lozincilor referitoare la infruntarea din anul 2000 dintre Ion Iliescu si Corneliu Vadim Tudor.
Zidurile construite pentru a impiedica versantii sa vina la vale au fost umplute cu inscriptii pro – Adrian Nastase, cel care in 2004 a vrut sa ajunga presedinte al Romaniei. In schimb, despre Traian Basescu nimeni nu scris nici o vorba, semn ca ortacii nu l-au prea avut la suflet. Pe acelasi zid, o inscriptie stinghera cu PRM construieste "opozitia", dar trece aproape nebagata in seama.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă