Israelul şi palestinienii au răspuns favorabil, vineri, la invitaţia secretarului de Stat american, Hillary Clinton, de relansare a negocierilor de pace directe între cele două părţi la 2 septembrie, la Washington, potrivit Mediafax.
Invitaţia Statelor Unite intervine după 20 de luni de blocaj, în urma suspendării în decembrie 2008 a discuţiilor, care trebuie să trateze probleme sensibile, precum cea a oraşului Ierusalim, a frontierelor şi dreptului refugiaţilor palestinieni de a reveni.
„Premierul (Benjamin) Netanyahu primeşte favorabil invitaţia Statelor Unite de a începe negocieri directe fără condiţii prealabile”, a declarat el într-un comunicat, precizând că a „cerut negocieri directe de 18 luni”.
Netanyahu a respins anterior cererea palestiniană privind prelungirea suspendării temporare a colonizării în Cisiordania ocupată ca o condiţie pentru reluarea negocierilor directe.
„El este mulţumit de clarificarea americană privind discuţii fără condiţii prealabile”, continuă textul, adăugând că „Israelul vrea negocieri globale şi serioase”.
„Ajungerea la un acord este o provocare dificilă dar posibilă. Vom sosi la aceste negocieri cu veritabila dorinţă de a ajunge la un acord de pace între cele două popoare, care va proteja interesele securităţii naţionale a Israelului”, adaugă textul.
Ministrul Apărării, Ehud Barak, a declarat că „Israelul vrea pace şi securitate”. „Cele două părţi vor trebui să ia decizii curajoase pentru a ajunge la un acord”, a adăugat el, într-un comunicat.
De partea palestiniană, Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei (OLP), a anunţat, în urma unei reuniuni a comitetului său executiv sub preşedinţia lui Mahmoud Abbas, la Ramallah, în Cisiordania, că acceptă reluarea negocierilor de pace directe.
„Comitetul executiv al OLP anunţă că acceptă o reluare a negocierilor directe cu Israelul, conform comunicatului Cvartetului internaţional pentru Orientul Mijlociu”, a declarat Yasser Abed Rabbo, membru al acestei instanţe.
Comitetul executiv al OLP regrupează principalele formaţiuni palestiniene, cu excepţia mişcării islamiste Hamas.
Această mişcare, care deţine controlul în Fâşia Gaza din iunie 2007, a anunţat la rândul său că respinge negocierile.
„Poporul palestinian nu se va simţi angajat de rezultatele acestei invitaţii înşelătoare”, a declarat un purtător de cuvânt al Hamas, Sami Abu Zuhri.
Negocierile de pace directe între israelieni şi palestinieni se vor relua la 2 septembrie, la Washington, în prezenţa preşedintelui egiptean şi a regelui Iordaniei, şi s-ar putea încheia „într-un an”, a anunţat vineri secretarul american de Stat, Hillary Clinton.
Într-un comunicat difuzat în acelaşi moment, Cvartetul pentru Orientul Mijlociu, alcătuit din Statele Unite, Rusia, Uniunea Europeană şi ONU, a anunţat că membrii săi îşi reafirmă puternica susţinere faţă de reluarea negocierilor directe între cele două părţi, „care se pot încheia într-un an”.
Cvartetul cere, în acest comunicat, constituirea „unui stat palestinian independent, democratic, viabil” şi „sfârşitul ocupaţiei care a început în 1967”, o revendicare veche a palestinienilor, care vor ca frontierele viitorului lor stat să fie trasate peste frontierele de dinaintea Războiului de Şase Zile.
Negocieri indirecte se desfăşurau din mai, prin intermediul emisarului american George Mitchell.