29 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăSpecialIsraelul isi mentine toate optiunile in raport cu Iranul

Israelul isi mentine toate optiunile in raport cu Iranul

Combinatia dintre ideologia fundamentalista, radicala a guvernului iranian si armele nucleare este un pericol pentru intreaga lume, nu doar pentru Israel, a declarat ieri purtatorul de cuvant al armatei israeliene (IDF), generalul de brigada Avi Benayahu, aflat intr-o vizita in Romania.
Responsabilul militar israelian si-a exprimat speranta ca sanctiunile economice si politice impuse de comunitatea internationala regimului de la Teheran vor da rezultate, pentru ca "in cazul Africii de Sud, de exemplu, au ajutat". "Dar pastram toate optiunile deschise", a tinut sa sublinieze generalul, adaugand ca protejarea cetatenilor este principala responsabilitate a autoritatilor politice si militare ale unui stat. Intrebat de consecintele unui posibil atac lansat de SUA impotriva Iranului, date fiind declaratiile repetate ale liderilor iranieni privind o riposta prin atacarea Israelului, generalul Benayahu a declarat ca Israelul este pregatit sa faca fata oricaror provocari, avand si experienta primului razboi din Golf, din 1991, cand pe teritoriul sau au cazut 41 de rachete.

"Nu putem ramane indiferenti atunci cand liderul unei tari reprezentate la ONU vorbeste despre distrugerea statului Israel. (…) Nu ne putem indoi ca declaratiile lui Ahmadinejad denota intentii cat se poate de concrete", a mai spus responsabilul israelian, evocand lectia dura de acum cateva decenii, cand au fost minimalizate multa vreme declaratiile liderului Germaniei naziste, care vorbea despre distrugerea evreilor. Prima amenintare la adresa securitatii Israelului amintita de generalul Benayahu o constituie refacerea fortei organizatiei Hezbollah, care, dispunand de o treime din locuri in Parlamentul libanez, are posibilitatea de veto in toate deciziile. "Putem spune ca Hezbollah are acum o tara", a conchis responsabilul militar israelian.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă