Șefii învățământului constănțean spun că au avut prioritate modul de organizare a bacalaureatului, nu rezultatele.
Inspectorul şcolar general constănţean, Răducu Popescu, a explicat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, prioritățile ISJ. “Nu ne interesează procentul de promovare. Preocuparea noastră permanentă este de a asigura cadrul legal şi corect pentru toţi cei care doresc să susţină acest examen, pentru toţi cei care se califică pentru susţinerea acestui examen, pentru a le asigura condiţii egale tuturor şi pentru a asigura o şansă de acces în învăţământul superior celor care au învăţat”. De asemenea, Răducu Popescu a subliniat că pe parcursul examenului de bacalaureat au fost verificate toate înregistrările video din toate sălile pentru “ a avea certitudinea faptului că nu s-au petrecut fraude”.
Perspectivă diferită pentru Evaluarea Națională
În ceea ce privește Evaluarea Naţională, lucrurile se schimbă. Aici, conducerea ISJ a discutat despre note și a spus că de pe plan local există 60 de elevi din clasa a VIII-a a căror medie de admitere este cu cel puţin două puncte mai mică decât rezultatele de la clasă.
“Ceea ce ne bucură este faptul că un număr mare de elevi au obţinut notele meritate şi aşteptate. Există şi discuţii ca de fiecare dată, după fiecare examen, din ce motiv unii elevi au obţinut o notă mai mare decât media pe ultimii ani, dar am identificat un număr de 60 de elevi din unităţile şcolare din judeţul Constanţa care au obţinut o medie cu cel puţin două puncte mai mică decât media anilor de studii din clasele V-VIII. Este o preocupare a noastră din anii anteriori de a conştientiza în principal directorii şi la rândul lor cadrele didactice pentru a evalua corect nivelul de cunoştinţe acumulat de către elevii din ciclul gimnazial”, a spus inspectorul şcolar general.“
Sunt elevi care sunt bine pregătiţi, dar care se emoţionează în momentul în care intră în sala de examen. În fiecare an se întâmplă astfel de situaţii. Teoretic este posibil ca un elev să fie bine pregătit şi să nu aibă interes foarte mare pentru ceea ce se întâmplă, din diferite motive, ca urmare a unor relaţii în familie, a unor relaţii între familie şi şcoală, dintre profesori şi elevi”, a completat acesta. În acelaşi timp sunt şi cazuri de elevi care au avut note de nivel mediu în clasele V-VIII, însă mediile acestora de examen au fost foarte mari, numărul lor fiind însă mai mic, după cum a apreciat reprezentantul ISJ.
La coada clasamentului
Reamintim faptul că judeţul Constanţa a înregistrat o promovabilitate de 47,11% la examenul de bacalaureat înainte de rezolvarea contestaţiilor, printre cele mai scăzute din țară. Practic, sub noi se află numai patru județe: Mehedinți, Teleorman, Gorj, Ilfov. Tot la Constanţa, patru licee au avut promovabilitate zero la examenul de maturitate. Rezultatele finale de la bacalaureat vor fi afişate astăzi.
Inspectorul școlar general Răducu Popescu a explicat rezultatele de la evaluarea națională și bacalaureat