Romania isi mentine in continuare proiectul de a adopta euro in 2014, a declarat, ieri, guvernatorul Bancii Nationale. Mugur Isarescu a precizat insa ca acest proiect este conditionat de reducerea inflatiei si a deficitului de cont curent, informeaza The Money Channel.
Adoptarea euro in 2014 este posibila in continuare, ceea ce este important este sa progresam pe calea temperarii inflatiei, in paralel cu o diminuare a deficitului de cont curent", a declaratieri Isarescu pentru AFP. Ca sa intre in zona euro, o tara trebuie sa respecte cinci criterii de guvernare, dintre care cele mai importante se refera la o inflatie controlata si o disciplina stricta in materie de cheltuieli publice.
Potrivit declaratiilor guvernatorului Mugur Isarescu, dupa ce si-a revizuit in sus in august previziunile sale pentru inflatie, de la 6% la 6,6%, BNR ar putea in curand sa isi revizuiasca in scadere estimarile sale pentru acest indicator. Inflatia s-a accelerat in iulie pana la un nivel anual de 9,04%, comparativ cu aceeasi luna de anul trecut. "La finalul anului, am putea avea surpriza placuta de a asista la o temperare a inflatiei inspre 6%", a estimat guvernatorul Bancii Nationale.
Temperarea asteptata a inflatiei, "dupa 12 luni de efort", va fi una dintre vestile bune pentru economia Romaniei, cu atat mai mult cu cat acest lucru s-a intamplat pe un fond de crestere puternica, de 8,8% in primul semestru, a subliniat Isarescu. Seful BNR a atras, totodata, atentia cu privire la riscul unei "exuberante legate de consum" si a cerut politici economice care sa puna accentul pe diminuarea deficitelor si a inflatiei si nu pe crestere.
Isarescu a evocat, totodata, riscurile legate de cheltuielile electorale, mai ales din cauza celor legislative din 30 noiembrie, in conditiile in care "orice guvern" ar fi tentat sa isi dezlege punga ca sa contribuie la satisfacerea revendicarilor sociale.