7.3 C
Bucharest
Friday, 1 December 2023
HomeSpecialIsabelle Huppert, aşteptată în prima sa vizită la Bucureşti

Isabelle Huppert, aşteptată în prima sa vizită la Bucureşti

Actriţa franceză Isabelle Huppert se va afla la Bucureşti în perioada 28 – 30 mai, pentru o serie de evenimente ce îi sunt dedicate, printre care o expoziţie şi o retrospectivă, ea urmând să susţină un masterclass împreună cu Cristian Mungiu la UNATC, informează Institutul Francez din Capitală.

Vizita celebrei actriţe, laureată cu Palme d’Or, va fi marcată de o serie de evenimente, printre care expoziţia “Isabelle Huppert – Femeia cu portrete”, care cuprinde 120 de imagini ale acesteia, semnate de renumiţi fotografi, şi care va fi prezentată între 28 mai şi 27 iunie la Sala Dalles, dar şi o retrospectivă cu opt pelicule ce o au ca protagonistă, care se va derula în perioada 28 – 30 mai, la Sala “Elvira Popescu” a Institutului Francez.

Pe 28 mai, Isabelle Huppert va fi prezentă la Sala Dalles, de la ora 20.30, la vernisajul expoziţiei. Vor fi expuse 120 de portrete ale actriţei, realizate de 74 dintre cele mai mari nume ale fotografiei internaţionale, de la Henri-Cartier Bresson la Juergen Teller. Valoarea unui singur portret al actriţei Isabelle Huppert, realizat de William Eggleston, Patrick Faigenbaum sau Hiroshi Sugimoto, este de circa 15.000 euro. Expoziţia “Isabelle Huppert – Femeia cu portrete” a debutat la prestigiosul Museum of Modern Art (MoMA) din New York în 2006.

În după-amiaza zilei de 29 mai, actriţa va susţine un masterclass pentru studenţii Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC), constând într-un dialog cu regizorul Cristian Mungiu.

În seara aceleiaşi zile, de la ora 20.00, Huppert va asista la o proiecţie privată a filmului “White Material”, prezentat în premieră în România, la Cinema Studio. Filmul semnat de Claire Denis şi inspirat din romanul “The Grass is Singing”, al lui Doris Lessing, laureată a premiului Nobel pentru literatură, a avut premiera în Franţa la sfârşitul lunii martie.

Isabelle Huppert joacă în acest film rolul unei franţuzoaice aflate în Camerun (Africa), unde are o plantaţie de cafea, într-o perioadă de conflicte civile şi rasiale. Ea este tot mai hotărâtă să nu abandoneze locul în care şi-a făcut un trai, pentru a se întoarce la familia ei şi la traiul tihnit din Franţa.

Pelicula va mai fi difuzată la Cinema “Elvira Popescu” pe 29 şi 30 mai, în cadrul retrospectivei “Isabelle Huppert”, ce mai cuprinde filmele: “Ceremonia”, de Claude Chabrol, “Un baraj contra Pacificului”, de Rithy Panh (pe 28 mai), “Acasă”, de Ursula Meier, “Pianista”, de Michael Haneke, “Dantelăreasa”, de Claude Goretta (pe 29 mai), “O chestiune de femei”, de Claude Chabrol, şi “Coup de torchon”, de Bertrand Tavernier (pe 30 mai).

Născută în 1953, într-un mediu de intelectuali, Isabelle Huppert s-a format la Conservatorul din Paris şi la cel din Versailles şi a debutat în teatru cu Antoine Vitez şi Robert Hossein, informează Mediafax.

S-a făcut remarcată pe marele ecran în 1976, cu “Judecătorul şi asasinul/ Le juge et l’assassin”, de Bertrand Tavernier. A lucrat cu mulţi dintre monştrii sacri ai cinematografiei de artă mondiale, incluzându-i pe Jean-Luc Godard, Andrzej Wajda, Michael Cimino, Bertrand Tavernier, Michael Haneke, Francois Ozon şi Claude Chabrol, cu care a făcut opt filme.

Printre filmele în care a jucat se numără: “Un barrage contre le Pacifique” (2008), “Beţia puterii” (2006), “Gabrielle” (2005), “Eu şi sora mea” (2004), “8 Femei” (2002), “Destine sentimentale” (2000), “Mulţumesc pentru ciocolată” (2000), “Fără scandal” (1999), “Jocurile sunt făcute!” (1997), “Ceremonia” (1995), “Amatorii” (1994), “Doamna Bovary” (1991), “Coup de torchon” (1981), “Les Ailes de la colombe” (1981), “Loulou” (1980), “Surorile Bronte” (1979), “Dantelăreasa” (1977).

Isabelle Huppert a fost recompensată anul trecut cu un premiu pentru întrega carieră, de Academia de Film Europeană, adăugând astfel încă un trofeu numeroaselor distincţii pe care le deţine, printre care un premiu BAFTA, un Cesar, două premii pentru interpretare la Festivalul de Film de la Cannes, două premii pentru interpretare la Festivalul de Film de la Veneţia, un Urs de Argint, la Berlinală, şi două premii pentru interpretare ale Academiei Europene de Film. Totodată, actriţa a fost preşedintele juriului ediţiei din 2009 a Festivalului de Film de la Cannes.

Cele mai citite

Peste 2.400 de militari, la parada de Ziua Naționață din Capitală. Evenimentele de la Alba Iulia

Peste 2.400 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Autoritatea Vamală Română, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale...

Google sărbătorește Ziua Națională a României cu un doodle special

Motorul de căutare Google a marcat Ziua Naţională a României cu un doodle special dedicat Marii Uniri de la 1 decembrie 1918. Cei care au...

Armata israeliană a anunțat că e gata să reia atacurile în Gaza

Armata israeliană a declarat că este gata să reia luptă cu militanţii din mişcarea islamistă Hamas în Fâşia Gaza "la orice oră"."Suntem pregătiţi pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă