13.7 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialIREC: Noile norme privind legea maidanezilor nu previn tragediile

IREC: Noile norme privind legea maidanezilor nu previn tragediile

Grupul de Iniţiativă pentru Responsabilitate Civică (IREC) a trimis o scrisoare prim-ministrului Victor Ponta, miniştrilor şi Departamentelor Juridice aferente fiecărui Minister, prin care solicită ca procedurile de adopţie a câinilor maidanezi şi de verificare a respectării acestora să fie mai riguroase.

IREC a susţinut că Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Animalelor va depune pe masa Guvernului, în această săptămână, normele metodologice pentru Legea 258/2013.

Citeşte şi: INCOGNITO. Cum m-a descurajat Primăria să adopt un maidanez

De asemenea, normele ce vor fi depuse pentru semnare pe masa Guvernului conţin şi prevederea că adopţia de câini va putea fi facută numai pe baza unei declaraţii pe propria răspundere prin care iubitorul de animale declară ca are spaţiu şi mijloace financiare suficiente pentru a întreţine un câine, fără a prezenta şi documentaţia doveditoare.

IREC a explicat, în scrisoare, că a sesizat ANSVSA, încă din octombrie, că prevederea din norme nu este conformă cu textul legii ce prevede clar prezentarea documentaţiei doveditoare pentru condiţiile de întreţinere a unui câine, dar Autoritatea nu a ţinut cont de acestă sesizare.

Citeşte şi: Câinii vagabonzi, vecinii noştri încă de la 1839, în Bucureşti. Până când?…

”Vă subliniem că dacă normele vor trece în forma aceasta, toţi cei cu drept de decizie care îşi pun semnătura pe ele vor fi părtaşi la un act de un cinism şi o cruzime rară pe care nu vom întârzia să le denunţăm în presa naţională şi internaţională. Practic ei vor batjocori moartea acestui copil dând ocazia altor adoptatori iresponsabili saă adopte câini pe baza unei simple hârti pentru ca apoi, când vor vedea ca a întreţine un câine necesită spaţiu şi bani, să îi reabandoneze pe stradă, unde pot să ucidă un alt copil, la fel de nevinovat ca şi primul  (Ionuţ Anghel – n.r.) de incompetenţa autorităţilor şi iresponsabilitatea adoptatorilor”, se arată în scrisoarea IREC.

Totodată, Grupul consideră că sancţionarea reabandonului prin pedepse cu închisoarea nu este o metodă suficientă pentru a putea preveni reabandonul câinilor.

Citeşte şi: Ambasadoarea României la Viena despre maidanezi: Nu suntem barbari

”La ce bun să pedepsim cu puşcăria un adoptator iresponsabil dacă animalul adoptat şi reabandonat deja a ucis? De ce să nu facem tot posibilul pentru a preveni adopţia iresponsabilă şi pe cale de consecinţă o altă tragedie? În normele propuse de ANSVSA au fost grav încălcate prevederile din Legea lui Ionuţ ce reglementau măsuri eficiente şi benefice. Acesta este aşadar un abuz faţă de voinţa populaţiei care a ieşit în stradă protestând şi solicitând legislaţie eficientă pentru a face din Bucureşti un oraş civilizat, unde copiii nu mai sunt expuşi pericolului de a fi ucişi de câinii fără stăpân”, se mai arată în scrisoare.

Cele mai citite

Trump a declarat că Israelul trebuie să „încheie” războiul din Gaza pentru că pierde mult sprijin la nivel internațional

Fostul preşedinte american Donald Trump a declarat, într-un interviu acordat unei publicaţii israeliene, că Israelul trebuie să "încheie" războiul din Fâşia Gaza, deoarece pierde...

Ciolacu: România va avea cea mai mare creştere economică din Europa în 2024

România va avea "cea mai mare" creştere economică din Europa anul acesta, bazată pe investiţii şi nu pe consum, a declarat, marţi, prim-ministrul Marcel...

Israelul a efectuat raiduri aeriene în orașele din nord-estul Libanului

Israelul a efectuat raiduri aeriene în apropierea orașelor Ras Baabelk și Hermel din nord-estul Libanului, au declarat patru surse de securitate pentru Reuters. Israelul a...
Ultima oră
Pe aceeași temă