40.8 C
București
miercuri, 17 iulie 2024
AcasăSpecialIranul se bazeaza pe vecini in cazul unui atac american

Iranul se bazeaza pe vecini in cazul unui atac american

Fostul presedinte iranian, Akbar Hashemi Rafsandjani, s-a declarat ieri „sigur” ca tarile arabe din regiunea Golfului nu vor sprijini SUA in eventualitatea lansarii unui atac impotriva Iranului. Rafsandjani, care a efectuat o vizita in Kuweit, a calificat drept „absurde” afirmatiile despre un atac al SUA. „Suntem siguri ca americanii nu vor sa-si creeze probleme”, a spus el, asigurand ca tara sa nu-si va stopa programul nuclear.
Afirmatiile sale survin publicarii in presa americana a unor informatii care atesta ca Pentagonul studiaza din 2002-2003 diverse scenarii pentru atacarea Iranului. Evaluarea intitulata TIRANNT include planul unei invazii a puscasilor marini si o simulare a unui atac iranian cu rachete, a dezvaluit un expert militar.
Pe de alta parte, liderul partidului Israel Beitenu (extrema dreapta), Avigdor Lieberman, candidat la portofoliul Internelor in guvernul Ehud Olmert, a propus ieri ca Israelul sa lanseze o „actiune unilaterala” impotriva Iranului. In opinia sa, Israelul trebuie „sa actioneze de unul singur” deoarece „Europa este prea slaba, asa cum a fost si in cazul nazismului, iar administratia americana sufera din cauza scaderii popularitatii presedintelui Bush”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă