» Potrivit serviciilor secrete occidentale, citate de The Times, Iranul detine tehnologia fabricarii bombei nucleare, dar asteapta ordinul Ghidului Suprem, ayatollahul Ali Khamenei, pentru a produce prima arma atomica.
Sursele citate precizeaza ca Iranul a finalizat in vara anului 2003 un program de cercetare pentru imbogatirea uraniului in scopuri militare si ar putea fabrica o bomba atomica in decurs de un an dupa ordinul liderului suprem. Serviciile secrete americane aratau in urma cu doi ani ca Iranul finalizase programul de cercetare in domeniul armelor nucleare pe fondul amenintarilor reprezentate de intrarea americanilor in Irak, dar a sistat acest program pentru ca obiectivul fusese atins: gasirea modalitatii de detonare a unui focos nuclear care poate fi lansat cu rachete cu raza lunga de actiune de tip Shahab-3. Daca ayatollahul Khamenei aproba fabricarea unei bombe atomice, sunt necesare sase luni pentru imbogatirea unei cantitati suficiente de uraniu si alte sase luni pentru asamblarea focosului.
Programul nuclear militar a fost dezvoltat de Teheran in secret, sub acoperirea celui civil. Serviciile americane precizeaza ca uraniul ar urma sa fie imbogatit la uzina Natanz, durata depinzand de numarul de centrifuge in functiune. SUA au dat ragaz Iranului pana la finele lunii viitoare pentru a deschide negocierile de rezolvare a crizei nucleare, in caz contrar urmand a se realiza o coalitie internationala pentru impunerea de sanctiuni Teheranului.
» Khamenei decide
Ghidul Suprem, ayatollahul Ali Khamenei, a confirmat ieri realegerea presedintelui Mahmoud Ahmadinejad, de la ceremonie lipsind ex-presedintii Akbar Rafsanjani si Mohammad Khatami si doi dintre candidatii opozitiei, Hossein Moussavi si Mehdi Karoubi, care contesta rezultatul alegerilor. Khamenei i-a remis presedintelui Ahmadinejad decretul numirii sale, el urmand a depune juramantul miercuri, in fata Parlamentului. Anuntarea victoriei sale a aruncat Iranul in cea mai grava criza politica de la instaurarea republicii islamice in 1979, cu manifestatii de strada uriase, cu partizani ai candidatilor invinsi arestati, batuti sau ucisi. Tribunalul revolutionar judeca peste 100 de persoane, multe apartinand taberei reformatoare, pentru participarea la miscarea contestatara.