21.5 C
București
joi, 30 iunie 2022
AcasăSpecialIranul consideră că nu e nevoie să mărească raza de acțiune a...

Iranul consideră că nu e nevoie să mărească raza de acțiune a rachetelor, pentru că deja pot lovi forțele SUA

Iranul nu are nevoie să mărească raza de acțiune a rachetelor sale balistice, pentru că deja ele ar putea atinge forțele SUA staționate în regiune, a declarat, marți, șeful Gardienilor Revoluției, informează Reuters citată de Agerpres.

În contextul în care președintele american Donald Trump încearcă să impună noi sancțiuni împotriva programului de rachete al Iranului, general-maiorul Mohammad Ali Jafari a declarat că "sancțiunile ar crește doar numărul de rachete iraniene și precizia lor". 
     
În această lună, Trump a refuzat sa certifice respectarea de către Teheran a unui acord cu puterile mondiale pentru a-și reduce programul nuclear în schimbul ridicării majorității sancțiunilor internaționale. 
     
Camera Reprezentanților a votat săptămâna trecută pentru noi sancțiuni împotriva programului Iranului de rachete balistice, iar Trump a cerut aliaților SUA să se alăture Washingtonului în luarea unor măsuri ferme pentru a pune capăt "comportamentului permanent periculos și destabilizator al Iranului", inclusiv sancțiuni ce vizează dezvoltarea rachetelor sale. 
     
Raza de acțiune a "rachetelor noastre este de 2.000 de kilometri și poate fi mărită, dar credem că este suficientă pentru Republica Islamică, din moment ce majoritatea forțelor americane și cele mai multe dintre interesele lor în regiune se află în această rază de acțiune", a declarat Jafari, citat de agenția de presă Tasnim. 
     
"Americanii încearcă să impună noi sancțiuni împotriva Gărzilor Revoluționare pentru programul lor de rachete, dar aceasta este o scuză pentru a lovi economia iraniană", a adăugat Jafari. 
     
Iranul are unul dintre cele mai mari programe de rachete din Orientul Mijlociu și unele dintre rachetele sale ghidate de precizie au o rază de acțiune care poate atinge Israelul. 
     
Statele Unite afirmă că programul de rachete al Iranului este o încălcare a legislației internaționale, deoarece rachetele ar putea transporta focoase nucleare în viitor. 
     
Iranul neagă că încearcă să obțină arme nucleare și susține că programul său nuclear este doar pentru uz civil.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Raperul R. Kelly a fost condamnat la 30 de ani de închisoare: ”Ai distrus multe vieți”

R. Kelly a fost condamnat la 30 de ani de închisoare pentru trafic sexual. Acesta și-a folosit celebritatea și averea sa timp de decenii...

Să-l cinstim pe Don Virgil!

Don Virgil e astăzi minunea prăvălită din cerul tranziției dintre capitalismul sterp și abisul lumii fără povara proprietăților. Ca un zmeu s-a bătut în jurul...
Ultima oră
Pe aceeași temă