31.1 C
București
marți, 16 iulie 2024
AcasăSpecialIranul autorizează din nou accesul la mesageria Gmail

Iranul autorizează din nou accesul la mesageria Gmail

Autorităţile iraniene au permis din nou accesul la mesageria electronică Gmail, serviciu gratuit şi relativ securizat al companiei Google, a anunţat luni agenţia de presă Mehr, relatează AFP, citată de Mediafax.

Potrivit lui Mohammad Reza Miri, un oficial al Ministerului Telecomunicaţiilor, blocajul Gmail era involuntar, autorităţile având în vedere numai să consolideze restricţiile de acces la site-ul de Internet YouTube după difuzarea unor fragmente dintr-un film care denigra islamului şi profetul.

„Din păcate, nu avem încă instrumentul tehnic pentru a diferenţia cele două servicii. Ne-am dorit să blocăm YouTube, dar Gmail a fost, de asemenea, blocat (…) involuntar”, potrivit lui.

„Categoric, nu ne dorim ca YouTube să fie accesibil. În consecinţă, Ministerul Telecomunicaţiilor încearcă să găsească o soluţie tehnică pentru a rezolva această problemă în scopul de a bloca YouTube în protocolul HTTPS şi doar Gmail să fie accesibil”, a adăugat el. „Aceasta se va întâmpla în curând”.

Un oficial din cadrul Ministerului Justiţiei a anunţat la 24 septembrie că „Google şi Gmail vor fi filtrate”, până la un nou ordin.

Numeroşi oameni de afaceri iranieni, a căror activitate este deja complicată din cauza sancţiunilor occidentale legate de programul nuclear iranian, utilizează Gmail pentru a comunica şi schimba documente cu partenerii lor străini.

Autorităţile iraniene au mai întrerupt temporar accesul la Google şi la Gmail în februarie, înaintea alegerilor legislative din martie în Iran, iar reţelele sociale precum Facebook sau Twitter sunt frecvent blocate în ţară.

Regimul iranian acuză occidentalii că utilizează Internetul pentru a duce un „război nedeclarat” care urmăreşte să-i destabilizeze şi autorităţile au anunţat implimentarea unui „internet iranian” oficial mai rapid şi mai sigur în paralel cu reţeaua internaţională de Internet.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă