15.6 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialIrakul, obsesia alegerilor intermediare din SUA

Irakul, obsesia alegerilor intermediare din SUA

Cu numai o saptamana inainte de alegerile intermediare din Statele Unite de la 7 noiembrie, (alegerile de la jumatatea mandatului de presedinte), Partidul Democrat pare mai sigur decat oricand ca va reusi sa castige, dupa 12 ani, controlul cel putin al uneia dintre cele doua Camere ale Congresului.

Democratii au nevoie sa le smulga republicanilor 15 voturi in Camera Reprezentantilor si 6 in Senat pentru a obtine majoritatea in fiecare dintre Camere. In Statele Unite, au loc alegeri legislative la fiecare doi ani, in care se reinnoieste in intregime Camera Reprezentantilor (anul acesta, 435 de mandate) si o treime din Senat (anul acesta, 33 din 100). Sondajele de opinie publicate la sfarsitul saptamanii trecute par sa le dea dreptate democratilor, in conditiile in care inregistreaza, la nivel national, un avans de 11% la preferintele publicului. Problema este ca in America nu exista scrutin national.
Principalele motive care au determinat nemultumirea publicului fata de actuala putere republicana sunt razboiul din Irak, unde, in luna octombrie, au murit peste 100 de soldati americani, fata de performantele presedintelui Bush, in special in legatura cu gestionarea urmarilor uraganului Katrina, care a devastat anul trecut New Orleans-ul, scandalul de coruptie care a dus la inculparea senatorului Tom DeLay si scandalul de pedofilie in care a fost implicat congressman-ul Mark Foley.
Dintre acestea, Irakul a devenit o adevarata obsesie a vietii politice americane. Democratii si-au concentrat tirurile impotriva alesilor republicani pe care ii acuza, sistematic, in toate clipurile electorale difuzate in fiecare circumscriptie ca se fac vinovati ca „au sustinut neconditionat politica dezastruoasa a lui Bush in Irak”.
Abia de cateva zile, republicanii, in frunte cu presedintele Bush si cu vicepresedintele Dick Cheney, au trecut la contraofensiva. Dupa ce saptamana trecuta purtatorul de cuvant al Pentagonului a declarat ca valul crescut al violentelor din Irak este expresia tentativei Al Qaeda de a influenta rezultatul alegerilor, luni Dick Cheney a sugerat intr-un interviu ca Al Qaeda doreste ca democratii sa castige alegerile.
La randul sau, presedintele Bush a inceput un turneu electoral in statele traditional republicane pentru a convinge „baza partidului” sa se prezinte la vot. Luni, intr-un discurs rostit in fata a 5000 de oameni la Georgia Southern University, el i-a acuzat pe democrati ca au o atitudine defetista fata de Irak. „Oricum ar spune-o, abordarea democrata a chestiunii irakiene se reduce la asta: teroristii castiga si America pierde. Aceasta este miza prezentelor alegeri; scopul democratilor este sa parasim Irakul, al republicanilor este sa castigam in Irak”.
Ironia face insa ca miza autentica a acestor alegeri nu este deloc Irakul. Chiar daca au promis retragerea trupelor, democratii nu pot sa faca nimic daca vor castiga, cel putin in cei doi ani cat Bush ramane la Casa Alba. Adevarata miza, ca intotdeauna, sunt alegerile prezidentiale din 2008.

Cele mai citite

Ciclonul Ashley: Sunt așteptate precipitații de până la 80l/metru pătrat. Sfaturi pentru populație

Ciclonul mediteraneean Ashley va aduce ploi abundente și vijelii în toată țara până luni, au transmis meteorologii ANM. Se estimează că în anumite zone...

S-a dat ordin de evacuare pentru 1200 de persoane vulnerabile

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgență a decis evacuarea celor care locuiesc pe albia râurilor şi în zonele cu potenţial de risc la inundaţii Este...

Coreea de Nord critică ajutorul militar american acordat Ucrainei, considerându-l „o greșeală incredibilă”

Phenianul a denunțat ferm sprijinul militar de 8 miliarde de dolari anunțat de SUA pentru Ucraina, acuzând Washingtonul că escaladează tensiunile cu Rusia, o...
Ultima oră
Pe aceeași temă