16.6 C
Bucureศ™ti
duminicฤƒ, 6 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialIrakienii dezmembreazฤƒ centrele nucleare construite de Saddam Hussein

Irakienii dezmembreazฤƒ centrele nucleare construite de Saddam Hussein

Complexul de cercetare Tuwaitha, aflat în centrul eforturilor fostului dictator irakian Saddam Hussein de a produce o bombฤƒ nuclearฤƒ, este în curs de dezmembrare, dar contaminarea radioactivฤƒ din zonฤƒ complicฤƒ aceastฤƒ sarcinฤƒ, relateazฤƒ CNN citat de NewsIn.

Complexul Tuwaitha, situat la circa 50 kilometri sud de Bagdad, a fost bombardat de israelieni în 1981, apoi în 1991, în timpul Rฤƒzboiului din Golf ลŸi atacat din nou în timpul invaziei americane din 2001.

În prezent, ingineri ลŸi tehnicieni încearcฤƒ sฤƒ dezmembreze laboratoarele ลŸi echipamentele aflate la faลฃa locului, dar contaminarea radioactivฤƒ provocatฤƒ de atacuri le complicฤƒ eforturile.

„Este greu din cauza distrugerilor”, a explicat Anwar Ahmed, manager de proiect la Tuwaitha. „Centrul a fost bombardat în 1991. În prezent, în sfârลŸit a fost luatฤƒ decizia de a retrage din activitate toate centrele distruse”, a adฤƒugat el.

Angajaลฃii ลŸi vizitatori trebuie sฤƒ poarte mฤƒลŸti ลŸi costume de protecลฃie în jurul complexului, unde lucreazฤƒ în prezent circa 20 de persoane. Ministerul irakian al ลžtiinลฃei ลŸi Tehnologiei a afirmat cฤƒ pregฤƒteลŸte mai mulลฃi specialiลŸti pentru a dezmembra centrul, dar a admis cฤƒ operaลฃiunile de curฤƒลฃare ar putea dura câteva decenii.

„Avem 18 centre la Tuwaitha”, a afirmat viceministrul ลŸtiinลฃei ลŸi tehnologiei, Fuad al Musawi. „Avem alte 10 centre în ลฃarฤƒ. Deci vฤƒ puteลฃi imagina cât timp va dura”, a adฤƒugat el.

Ambiลฃiile nucleare irakiene dateazฤƒ din anii ’60, când regimul a obลฃinut un un reactor de cercetare sovietic. În anii ’70, Bagdadul a construit ลŸi un reactor dupฤƒ model francez. Temerile Israelului privind programul au dus la raidul din 1981, în cursul cฤƒruia piloลฃi israelieni au zburat peste Iordania, atunci ostilฤƒ.

În pofida pagubelor provocate de atac, Irakul a încercat sฤƒ producฤƒ uraniu îmbogฤƒลฃt – un pas cฤƒtre producerea armelor nucleare – în timpul rฤƒzboiului Iran-Irak din anii ’80. Bagdadul a accelerat programul dupฤƒ ce invazia Kuweitului din anii ’90 a determinat formarea unei coaliลฃii militare internaลฃionale care a dus, în cele din urmฤƒ, la retragerea forลฃelor irakiene.

Bombardamentul care a urmat în 1991 a provocat pagube mari la complexul Tuwaitha. Sancลฃiunile ลŸi inspecลฃiile ONU impuse dupฤƒ 1991 au obligat guvernul lui Hussein sฤƒ îลŸi abandoneze programul nuclear.

Dupฤƒ invazia din 2003, care a fost lansatฤƒ dupฤƒ ce Statele Unite au acuzat în mod incorect Irakul cฤƒ ลŸi-a reluat programele de armament nuclear, chimic ลŸi biologic, locuitorii din zonฤƒ au jefuit complexul nepฤƒzit. Sฤƒtenii din regiune s-au plâns apoi de simptome pe care doctorii locali le-au atribuit contaminฤƒrii radioactive, în special în condiลฃiile în care unii dintre ei au folosit containere luate de la Tuwaitha pentru a pฤƒstra apa de bฤƒut.

Unii oameni de ลŸtiinลฃฤƒ itakieni sperฤƒ încฤƒ sฤƒ înceapฤƒ un program nuclear civil în viitor. Dar deocamdatฤƒ, Irakul se luptฤƒ în continuare cu umbrele trecutului.

Cele mai citite

Hezbollah: Orice legฤƒturฤƒ cu Hashem Safieddine s-a pierdut

Contactul cu Hashem Safieddine, potenลฃial รฎnlocuitor al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost "pierdut" de la loviturile israeliene de vineri din apropierea Beirutului, care...

Hezbollah: Orice legฤƒturฤƒ cu Hashem Safieddine s-a pierdut

Contactul cu Hashem Safieddine, potenลฃial รฎnlocuitor al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost "pierdut" de la loviturile israeliene de vineri din apropierea Beirutului, care...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ