UPDATE 19,30: Patriarhia Română nu se pronunță în legătură cu o anchetă aflată în desfășurare, dar consideră că, în absența unei sentințe judecătorești definitive, nu pot exista sancțiuni, a declarat luni purtătorul de cuvânt al instituției, Vasile Bănescu, citat de Agerpres.
El s-a referit, în acest mod, la măsura controlului judiciar dispusă de către DNA față de arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Petrescu.
––––––––––––––
UPDATE 15:20: Arhiepiscopul Tomsiului este pus sub control judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 17 octombrie 2016 pentru săvârșirea infracţiunilor de luare de mită şi obținere pe nedrept de fonduri europene, în formă necontinuată pentru o fermă primită de la Guvern. În acelaşi dosar au mai fost citaţi şi Beca Stere, Malaxa Bogdan-Petrişor, Nadoleanu Gheorghe şi Cojocaru Ciprian-Ioan.
Potrivit unui comunicat DNA, în perioada 2010 – 2016, ÎPS Teodosie, în calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului împreună cu ceilalți suspecţi ar fi dat declaraţii false, spunând că folosesc terenul agricol pentru a cultiva vii, cu scopul de a primi fonduri europene, deşi pe suprafaţa agricolă indicată nu au existat astfel de culturi.
Totodată, procuroriii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au mai precizat că un alt aspect fals prezent în cuprinsul declarațiilor depuse în perioada respectivă a fost acela că s-ar fi respectat normele privind bunele condiții agricole și de mediu (GAEC) și cerințele legale în materie de gestionare (SMR) privind mediul, sănătatea publică, sănătatea animalelor și sănătatea plantelor, reglementate prin legislația națională, pe toată suprafața agricolă a exploatației și pentru activitatea agricolă pe care ar fi desfășurat-o. Sumele obţinute în baza acestor declaraţii totalizează aproximativ 1.350.000 lei, se arată în comunicatul DNA.
În urma sentinţei, ÎPS Teodosie este obligat să se prezinte regulat la organul de urmărire penală şi să nu ia legătura cu ceilalţi suspecţi citaţi în acelaşi dosar.
Ştire iniţială
Înalt Preasfinția Sa, Teodosie, Arhiepiscopul Tomisul se află, în aceste momente la sediul DNA Constanța, fiind citat într-un dosar în care se fac cercetări privind fonduri europene., precizează Agerpres.
ÎPS nu este străin de anchetele DNA. La sfârșitul lunii august, APIA Constanța a participat, la solicitarea DNA Constanța, la un control la ferma viticolă de la Nazarcea, aflată în administrarea Arhiepiscopiei Tomisului.
La începutul lunii octombrie, Înalt Prea Sfinția Sa Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, s-a prezentat la Judecătoria Constanța, unde a fost audiat în dosarul în care un preot ar fi fost șantajat cu presupuse imagini pornografice. ÎPS Teodosie a fost audiat în calitate de superior al unui preot căruia i s-ar fi 15.000 de euro pentru a nu fi publicate o serie de imagini în care acesta apare în ipostaze intime alături de o femeie.
IPS Teodosie a mai fost la DNA în 2014, în calitate de suspect, însă. A fost urmărit penal pentru luare de mită și instigare la fals intelectual. Urmărirea penală a fost declanșată în urma unei investigații făcute de reporterii incognito ai României Libere, Petre Răchită și Răzvan Chiruță, publicată în serial în 2009.
Atunci, IPS Teodosie, în calitate de decan al Facultății de Teologie Ortodoxă din carul Universității Ovidius Constanța, a primit de la unul dintre reporterii noștri suma de 850 de euro, precum și promisiunea unui împrumut de 5.000 de euro pentru a-l înscrie ca student și hirotonisirea ca preot. Reporterul incognito a fost înscris la facultate prin întocmirea unor acte antedatate. Dosarul a fost clasat.