27 C
București
sâmbătă, 13 iulie 2024
AcasăSpecialIPS Teodosie accepta "cu demnitate" urmarirea penala

IPS Teodosie accepta „cu demnitate” urmarirea penala

Arhiepiscopia Tomisului afirma, intr-un comunicat de joi, dupa ce mass-media a facut public faptul ca impotriva IPS Teodosie s-a inceput urmarirea penala, ca Arhiepiscopul Tomisului "accepta aceasta cercetare cu demnitate si, stiindu-se nevinovat, are incredere in demersurile Justitiei".

"Inaltpreasfintitul Arhiepiscop Teodosie, al Tomisului, indiferent de speculatiile pe care mass-media si le poate ingadui, in goana dupa senzational, in calitate de cetatean al acestei tari si de slujitor al Bisericii Ortodoxe, accepta  aceasta  cercetare cu demnitate si stiindu-se nevinovat, are incredere in demersurile Justitiei romane, pentru stabilirea adevarului", se afirma intr-un comunicat de presa emis de institutie, transmite corespondentul NewsIn.

Biroul de Presa si Comunicare al Arhiepiscopiei precizeaza ca, potrivit Codului de Procedura Penala, prezumtia de nevinovatie este o regula de baza a oricarui proces penal si ca "orice persoana este considerata nevinovata pana la stabilirea vinovatiei sale printr-o hotarare penala definitiva".

Parchetul General a inceput urmarirea penala pe numele lui IPS Teodosie, pentru luare de mita si instigare la fals intelectual, dar si pentru alti doi preoti, toti trei prezentandu-se miercuri la parchet pentru a afla invinuirile, au declarat surse judiciare pentru NewsIn.

Astfel, preotul Bogdan Chiriluta este cercetat de procurorii ICCJ pentru luare de mita, iar preotul Emil Braescu pentru fals intelectual, spun aceleasi surse.

Ancheta procurorilor a inceput dupa dezvaluirile ziarului "Romania Libera", potrivit caruia acesta ar fi cerut bani si cadouri pentru a-l ajuta pe un reporter sa se inscrie la facultate si sa devina preot.

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, s-a prezentat, pe 30 iulie, la Parchetul General, pentru a fi audiat.

Potrivit unor surse judiciare, IPS Teodosie s-a mai prezentat o data la Parchetul General, in iulie, cand ar fi refuzat sa faca orice fel de declaratie.

Dosarul in care este cercetat IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a ajuns la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, dupa ce Parchetul de pe langa Tribunalul Constanta si-a declinat competenta in acest caz, in mai, intrucat IPS Teodosie are calitatea de Inalt prelat.

Parchetul de pe langa Tribunalul Constanta si-a declinat competenta in acest caz dupa ce a primit o adresa de la Arhiepiscopia Tomisului in care se precizeaza oficial calitatea Inaltului prelat. Arhiepiscopul Tomisului face parte din Marele Cler, iar, potrivit legii, ierarhii care apartin acestei categorii pot fi cercetati numai de catre Parchetul General.

Potrivit purtatorului de cuvant al Parchetului Tribunalului Constanta, Adina Florea, institutia s-a autosesizat pentru infractiunea de luare de mita si complicitate la fals intelectual. Parchetul se autosesizase si fata de inspectorul Biroului Catehizare, parintele Emil Cosmin Braescu, pentru savarsirea infractiunilor de complicitate la luare de mita si fals intelectual.

Ancheta publicata in "Romania libera" descrie modul in care Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, ar fi cerut bani si cadouri pentru a-l ajuta pe unul dintre reporteri sa se inscrie la Facultate de Teologie (unde este decan) si sa devina preot, desi nu avea pregatirea necesara.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă