Audierile de luni ale unor inalti prelati au starnit mania Patriarhiei, care a reactionat nervos. Doar IPS Andreicut s-a prezentat la CNSAS, in timp ce IPS Bartolomeu si IPS Daniel au acuzat imixtiuni in treburile bisericesti.Chemat la audieri de catre Colegiul CNSAS, arhiepiscopul de Alba, Andrei Andreicut, a petrecut doua ore analizandu-si dosarul si dand lamuriri despre legaturile cu Securitatea. Surse din CNSAS afirma ca citarea s-a facut datorita unor noi probe descoperite de investigatorii institutiei in dosarele unor persoane despre care acesta ar fi raportat Securitatii. "Ceea ce nu stie domnia sa este ca la Colegiu exista informatii noi despre legaturile sale cu Securitatea, si nu vorbim aici de informatii gasite in dosarele sale, ci in ale altora", spun sursele citate. In schimb, arhiepiscopul sustine ca in toata perioada comunista a fost hartuit si urmarit de Securitate, avand mult de patimit din aceasta cauza. "Ma simt mult mai liber, adevarul te face mai liber, mi-am usurat sufletul", a declarat IPS Andrei Andreicut dupa audieri. La CNSAS ar fi trebuit sa se mai prezinte si Mitropolitul Clujului, IPS Bartolomeu Anania; acesta insa a trimis un comunicat in care afirma ca refuza invitatia, pe care o considera "o inadmisibila imixtiune in treburile interne ale unei institutii autonome". Audierea, considera IPS Bartolomeu, "poarta in ea rezonanta sinistrelor vremuri cand puteam fi scos din celula oricand, ziua sau noaptea, si purtat prin bezna ochelarilor negri spre a fi audiat de anchetatorii Securitatii". Refuzul inaltului ierarh, care de altfel a recunoscut faptul ca a semnat un angajament cu Securitatea, dar a negat mereu colaborarea, a fost comentat de Ticu Dumitrescu, potrivit caruia audierea "ar fi putut sa lamureasca lucrurile neclare in legatura cu trecutul acestuia si putea fi chiar folositoare ierarhului".
Saptamana trecuta, surse din CNSAS afirmau ca la audierile de luni mai erau asteptati episcopul de Arges, Calinic Argatu, episcopul Aradului, Timotei Seviciu, si arhiepiscopul de Suceava, Pimen, care ar avea dosar de retea. In total, ar fi vorba de 11 inalti prelati care ar trebui sa se prezinte la CNSAS, printre ei numarandu-se episcopul de Ramnic, Gherasim si arhiepiscopul Tomisului, Teodosie.
In contextul framantarilor provocate de alegerea viitorului Patriarh, care va avea loc pe 12 septembrie, CNSAS a dat deja doua verdicte de politie politica academicianului Balaceanu Stolnici, despre care a reiesit ca era remunerat pentru turnatoriile sale, si IPS arhiepiscopul Corneanu.