13.9 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialIon Iliescu si sistemul ticalosit

Ion Iliescu si sistemul ticalosit

Cu exceptia mandatului Constantinescu, istoria postdecembrista a Romaniei se identifica, in mod tragic, cu traseul lui Ion Iliescu. Am crezut, in 2004, ca, in sfarsit, va parasi scena pentru totdeauna. Am sperat, dupa aderarea la Uniunea Europeana, ca subiectul Iliescu a devenit irelevant, un fel de boala a copilariei. Ei bine, nu. In ultimul timp, sub acoperirea campaniei pentru referendum, Ion Iliescu a revenit in forta in viata politica.
Ion Iliescu are dreptul sa exprime orice pozitie politica pofteste, poate sa atace pe oricine oricum ii vine, sa militeze pentru socialism si pentru ce mai vrea el atat timp cat cineva va considera ca opiniile acestui om merita sa fie ascultate. Ceea ce NU are dreptul Ion Iliescu sa faca este sa falsifice istoria Romaniei.
In anul de gratie 2007, Iliescu afirma la televiziune ca in iunie ’90 minerii veniti la Bucuresti au savarsit un act civic si ca "au raspuns cu violenta violentei". Redactorii "Romaniei libere" nu comisesera niciodata vreun act de violenta, nici pe 13 iunie, nici altadata, care sa justifice riposta sau "sanctiunea civica". si, cu toate acestea, pe 14 iunie, un detasament mineresc s-a infiintat la redactie sub conducerea celebrului "inginer" Camarasescu, dovedit ulterior ofiter de Securitate. Cu spirit civic, minerii au devastat redactia, au batut angajatii si au interzis aparitia ziarului. Iliescu vorbeste acum de "teama de faptul ca drepturile si libertatile cetatenesti sunt incalcate sistematic"? In 2007? Dar oamenii care in iunie ’90 au fost nevoiti sa isi paraseasca locuintele si sa se ascunda zile intregi de teama ca, in entuziasmul lor "civic", minerii ar fi putut sa le ia viata? Pentru ca poate ca multi au uitat, dar in zilele acelea grupurile de mineri, care nu pareau sa nu cunoasca altceva decat Valea Jiului, au dat dovada de o cunoastere intima a Bucurestiului, reusind sa gaseasca cu o surprinzatoare acuratete adresele opozantilor politici.
Minerii au fost folositi pe post de militii paramilitare – cu uniforme si celelalte dotari – in serviciul personal al lui Ion Iliescu. Actele de barbarie comise de mineri in Bucuresti nu au avut alt scop decat sa raspandeasca teroarea in randurile populatiei civile suspecte. De aceea au fost batuti cu precadere tinerii cu barba si cu ochelari, de aceea au fost devastate cladirile Universitatii si Facultatii de Arhitectura, de aceea sute de oameni au fost ridicati de pe strada si dusi la Magurele pentru a fi interogati de procurori. De aceea au fost devastate sediile partidelor istorice si au fost lansate o serie de minciuni manipulatoare, cum au fost cea cu "rebeliunea legionara" si "steagul verde" care ar fi fluturat pe cladirea Ministerului de Interne in seara de 13 si cea cu drogurile si masina de falsificat bani de la sediul PNT-CD. De aceea au fost vanati ca animalele cei mai importanti si mai activi din punct de vedere civic intelectuali romani. Actiunile minerilor din acele momente nu au fost deloc izvorate din responsabilitate civica. Au fost acte de represiune bine planuite si coordonate de ofiteri de Securitate si de Militie. Astazi este un lucru binecunoscut, care nu mai poate fi ascuns nici macar de Ion Iliescu.
Mineriada din iunie ’90 este definitorie pentru sistemul romanesc postcomunist. Un sistem in care membrii aparatului de represiune, sub protectia lui Ion Iliescu, au format o retea indestructibila de interese si complicitati politico-economice, care au secatuit Romania de resurse si au confiscat modernizarea tarii. Acesta este sistemul ticalosit, si Ion Iliescu il cunoaste foarte bine.

Cele mai citite

Guvernul italian analizează posibilitatea de a introduce castrarea chimică pentru violatori

Guvernul condus de Giorgia Meloni analizează posibilitatea de a introduce castrarea chimică pentru persoanele condamnate pentru violențe sexuale, după ce Partidul Liga, de extremă...

Inundațiile din 1970, o catastrofă care a marcat o generație. Iată ce scria România Liberă acum peste 50 de ani

Anul în care râurile au devenit oceane în România, a schimbat fața multor zone Inundațiile din 1970 au fost unul dintre cele mai devastatoare evenimente...

Ciclonul Ashley: Sunt așteptate precipitații de până la 80l/metru pătrat. Sfaturi pentru populație

Ciclonul mediteraneean Ashley va aduce ploi abundente și vijelii în toată țara până luni, au transmis meteorologii ANM. Se estimează că în anumite zone...
Ultima oră
Pe aceeași temă