10.4 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSpecialIon Iliescu, acuzat de aducerea minerilor la București în 1990

Ion Iliescu, acuzat de aducerea minerilor la București în 1990

Procurorii Parchetului Militar îl acuză pe fostul președinte Ion Iliescu, în dosarul Mineriadei, și de aducerea minerilor în Capitală în data de 13 iunie. Potrivit digi24, Iliescu și Petre Roman ar fi participat la două ședințe în timpul cărora s-a luat decizia chemării ortacilor conduși de MIron Cosma la București. 

În același dosar, fostul președinte Ion Iliescu este urmărit penal și pentru infracțiuni contra umanității, respectiv reprimarea violentă a manifestației din Piața Universității, urmată de moartea a patru persoane și rănirea altor trei, au declarat oficiali din Parchetul ICCJ. 

Citește șiMINERIADELE au arătat lumii o Românie sălbatică și neguvernabilă

În ciuda faptului că este urmărit penal, Ion Iliescu îi apără în continuare pe mineri. Întrebat dacă intervenția în forță a unor civili împotriva populației României a fost legală, Ion Iliescu a răspuns cu o altă întrebare: “Dar Piața Universității ? Piața Universității a fost o structură civilă, dar foarte agresivă împotriva ordinii existente”.

Citeşte şi: Ion Iliescu îi apără în continuare pe MINERI: “Au venit din spirit de solidaritate”

În acest context, minerii „au fost atât de activi și vehemenți” întrucât au avut senzația existenței unor “forțe rebele” care ar fi urmărit, printre altele, și închiderea minelor. “S-au temut pentru soarta lor”, susține Ion Iliescu.

Citește și: Mărieș, despre dosarul Mineriadei: N-am speranțe, sunt aceiași procurori

Parchetul ICCJ a anunţat începerea urmăririi penale în dosarul mineriadei, pe numele unor persoane, pentru infracţiuni contra umanităţii, respectiv pentru reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din 13 iunie 1990, soldată cu decesul a patru persoane şi rănirea altor trei.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie arată miercuri, într-un comunicat de presă, că procurorii militari continuă ancheta în dosarul 47/P/2014 privind evenimentele din 13-15 iunie 1990, cunoscut ca dosarul “Mineriadei”, ca urmare a ordonanţei procurorului general al PICCJ de infirmare a soluţiei şi confirmarea ordonanţei de către judecătorul de cameră preliminară din instnaţa supremă.

Citeşte şi: Iliescu şi Măgureanu, audiaţi în dosarul Mineriadei

În acest dosar, prin ordonanţa din 16 octombrie 2015, procurorii militari au dispus schimbarea încadrării juridice şi efectuarea în continuare a urmăririi penale pentru infracţiuni contra umanităţii, prevăzută de articolul 439 alineatul 1 literele a, g şi j din Codul penal, constând în reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii din dimineaţa zilei de 13 iunie 1990, soldată cu decesul a patru persoane şi rănirea prin împuşcare a altor trei, precum şi vătămarea corporală şi lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane în zilele de 14 şi 15 iunie 1990, ca urmare a atacului violent declanşat de către muncitori din unele centre industriale şi bazine carbonifere din ţară, a precizat PICCJ.

Prin aceeaşi ordonanţă s-a dispus extinderea urmăririi penale cu privire la participarea altor persoane la săvârşirea acestor fapte.

“În perioada următoare vor fi audiate persoanele faţă de care s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii contra umanităţii prev. de 439 lit. a, g şi j din Codul penal şi care la data evenimentelor deţineau funcţii de conducere la nivelul structurilor civile şi militare ale statului, precum şi în cadrul unor unităţi economice”, a precizat sursa citată.

Instanţa supremă a confirmat, pe 9 martie, decizia procurorilor Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de redeschidere a urmăririi penale în dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990, în anchetă fiind vizate circumstanțele în care au fost rănite mai multe persoane, în timpul evenimentelor care au avut loc la Bucureşti.

În 5 februarie, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a infirmat rezoluţiile de neîncepere a urmăririi penale în cazul evenimentelor din iunie 1990.

Parchetul instanţei supreme arăta, într-un comunicat de presă, că procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a dispus infirmarea a trei rezoluții de neîncepere a urmăririi penale din anul 2009, care au legătură cu Mineriada din 1990, precum şi redeschiderea urmăririi penale în acest caz.

“În cauza ce formează obiectul dosarului penal nr. 47/P/2014, privind circumstanțele în care, în cadrul evenimentelor produse în municipiul București, în perioada 13-15 iunie 1990, s-a produs decesul sau rănirea prin împușcare a mai multor persoane, prin referatul din data de 22 ianuarie 2015, procurorii din cadrul Secției parchetelor militare au propus infirmarea parțială a rezoluției nr. 175/P/2008 din 17 iunie 2009 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de urmărire penală și criminalistică, și redeschiderea urmăririi penale în această cauză, precum și infirmarea rezoluțiilor nr. 7335/3341/II/2/2009 din 25 august 2009 și 7301/3419/II/2/2009 din 03 septembrie 2009 ale procurorului șef al Secției de urmărire penală și criminalistică”, preciza sursa citată.

Dosarul mineriadei, din 13-15 iunie 1990, a fost redeschis în 9 martie, după ce procurorul general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a infirmat rezoluţiile de neîncepere a urmăririi penale în cazul acelor evenimente. 

 

Cele mai citite

Adrian Cioroianu la „ Tinerii și Monarhia”: Românii nu sunt ușor de condus

Invitații celei de a treia conferințe din seria „Tinerii și monarhia” de la Ploiești au fost Adrian Cioroianu, istoric, prof. univ. dr. la...

Erdogan cere unitate palestinienilor după o întâlnire cu Ismail Haniyeh, liderul Hamas

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a cerut sâmbătă palestinienilor „să se unească”, după o întâlnire la Istanbul cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, potrivit AFP...

Adrian Cioroianu la „ Tinerii și Monarhia”: Românii nu sunt ușor de condus

Invitații celei de a treia conferințe din seria „Tinerii și monarhia” de la Ploiești au fost Adrian Cioroianu, istoric, prof. univ. dr. la...
Ultima oră
Pe aceeași temă