6.3 C
București
duminică, 27 noiembrie 2022
AcasăSpecialIohannis poate refuza numirea unui condamnat penal în fruntea Guvernului | OPINIE

Iohannis poate refuza numirea unui condamnat penal în fruntea Guvernului | OPINIE

Sunt hotărât, promit – și nu mi-am încălcat niciodată o promisiune – să îl votez pe Iohannis și în 2019 dacă refuză să numească în fruntea Guvernului un condamnat penal. Legea este de partea sa. Constituția este de partea sa.

Articolul 103 din Constituție spune: „Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament”.

Deci, chiar dacă PSD are peste 50% din parlamentari, legea fundamentală nu îl obligă pe șeful statului să accepte propunerea acestui partid. În al doilea rând, există o lege pe care Iohannis ar trebui să o respecte, pentru că de la condamnatul Dragnea nu am așteptări.

Un hoț, fie și de voturi, rămâne un hoț. Articolul (2) din legea 90/ 2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor, în vigoare şi astăzi, afirmă: “Pot fi membri ai Guvernului persoanele care au cetăţenia română şi domiciliul în ţară, se bucură de exerciţiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute în cartea I titlul IV din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare”.

PSD nu are decât să atace legea la Curtea Constituțională și, dacă va fi invalidată, să o modifice în Parlament și apoi să găsească o soluție pentru a-și aduce președintele la Palatul Victoria. Până atunci, să caute în partid un premier fără condamnări penale.

Pentru Iohannis acesta va fi un test: are curaj să intre într-o confruntare cu PSD, riscând alegeri anticipate, blocaj politic și chiar suspendarea sau cedează? Dacă va ceda, PSD va învăța lecția și îl va șantaja în permanență, ridiculizându-l.

Pe termen lung, asta va însemna că, în 2019, Iohannis ar putea intra în competiția pentru un nou mandat complet terfelit și părtaș bleg-pasiv la guvernarea infractorului Dragnea. Dacă se va bate cu PSD, sunt șanse (mici) ca actualul președinte să-și salveze măcar onoarea pierdută de anii în care Ponta și Oprea guvernau, iar el se plimba prin lume pe banii contribuabililor. Onoarea, nu și voturile…

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă