32.2 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăSpecialIohannis despre Codul Rutier: E inadmisibil ca o amendă să fie atât...

Iohannis despre Codul Rutier: E inadmisibil ca o amendă să fie atât de mare încât omul intră în faliment dacă o plăteşte

Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, a evitat, joi, să comenteze noul Cod rutier, promovat de un coleg de partid, spunând totuşi că i se pare „inadmisibil” ca o amendă, „indiferent pentru ce”, să fie atât de mare” încât omul intră în faliment dacă o plăteşte”, transmite Mediafax.

Iohannis a fost întrebat, joi, într-o conferinţă de presă, ce părere are despre noul Cod Rutier, el spunând că se abţine de la comentarii, „având în vedere că acest Cod rutier a fost iniţiat şi este promovat de un coleg din PNL”.

În legătură cu amenzile foarte mari, Iohannis a spus că nu este adeptul lor.

„În general, o amendă este gândită pentru a-l pişca pe om la bani, ca să îşi dea seama că a greşit, astfel ca a doua oară să nu mai facă acelaşi lucru sau să încerce să nu mai facă. În niciun caz o amendă nu este gândită pentru a distruge viaţa acelui om sau pentru a-i distruge pentru ani situaţia financiară”, a spus Iohannis.

El a continuat afirmând: „După părerea mea, este inadmisibil ca o amendă, indiferent pentru ce ai făcut, să repezinte o sumă aşa de mare încât omul intră în faliment dacă o plăteşte”.

Iohannis a menţionat că faptele care implică pagube foarte mari sau pierderea de vieţi omeneşti sunt deja infracţiuni şi vor fi tratate ca atare, de aceea amenda trebuie să fie ceva „făcut să îi atragă omului, într-un mod neplăcut, atenţia că a greşit”.

„Amenda trebuie să fie şi plătibilă. Trebuie să avem amenzi care să fie corelate cu veniturile. Că sunt unii şmecheraşi în Bucureşti care îşi permit orice este perfect adevărat, dar asta este cu totul altceva. Alţii trebuie să vadă să fie traşi la răspundere acei şmecheraşi, dacă fac ilegalităţi. Trebuie să ne gândim, totuşi, că majoritatea românilor nu sunt nici şmecheraşi, nici milionari. Sunt oameni care câştigă puţin şi încearcă şi ei să ducă o viaţă decentă”, a conchis Iohannis.

Surse oficiale au declarat pentru MEDIAFAX că adoptarea noului Cod rutier a fost amânată de Guvern cu o săptămână pentru a mai rămâne în dezbatere publică.

Ministrul Radu Stroe a anunţat că noul Cod rutier prevede o amendă maximă de 16.000 de lei pentru administratorii de drumuri care nu îşi îndeplinesc atribuţiile, o amendă maximă pentru şoferi de 9.600 de lei şi o perioadă maximă de doi ani în cazul suspendării permisului de conducere.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă