15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Iohannis, consultări pentru desemnarea noului premier. Surse: PSD vrea Guvern tehnocrat

UPDATE. Iohannis, consultări pentru desemnarea noului premier. Surse: PSD vrea Guvern tehnocrat

UPDATE 18.30: S-au încheiat consultările și cu UDMR. 

UPDATE 18.11: Președintele Klaus Iohannis i-a îndemnat pe protestatarii să își aleagă liderii pe care vor să îi trimită la consultările de la Cotroceni. 

UPDATE 17.47: Consultările cu PNL s-au încheiat. Liberalii au propus dizolvarea Parlamentului și organizarea de alegeri anticipate.

UPDATE 17.43: Delegația PSD care a discutat cu președintele Klaus Iohannis la Cotroceni nu a făcut o propunere pentru funcția de premier și a precizat că va susține un Guvern tehnocratpotrivit unor surse citate de Mediafax. 

UPDATE 17.00: Delegația PNL a ajuns la Cotroceni, unde a fost primită de președintele Klaus Iohannis. 

“Este o etapă grea, dificilă, care a rezultat dintr-o tragedie, care a declanşat aceste schimbări politice şi sper să găsim soluţiile cele mai potrivite. Pentru asta v-am invitat la o primă rundă de consultări şi abia aştept să aud propunerile dumneavoastră”, le-a spus preşedintele membrilor delegaţiei PNL.

Delegaţia este formată din copreşedinţii Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, precum şi seniorul liberal Mircea Ionescu Quintus. Din delegaţie nu face parte premierul desemnat de PNL încă de anul trecut, prim-vicepreşedintele Cătălin Predoiu

Citește și: PNL vrea dizolvarea Parlamentului şi alegeri anticipate

UPDATE 15.53: Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că i-a propus şefului statului ca după prima rundă de consultări să aibă loc o nouă discuţie cu toţi liderii partidelor parlamentare, astfel încât să se ajungă la un acord privind profilul viitorului premier şi programul politic.

Dragnea a mai spus că în acest fel s-ar renunţa la procedura standard, constituţională, potrivit căreia preşedintele consultă partidele şi apoi nominalizează un premier care merge la fiecare partid în parte pentru a obţine sprijin politic. “Vreau să plecăm de la altceva, nu de la a nominaliza o persoană care să bată la uşa fiecărui partid şi să stăm cu toţii cu emoţii” , a spus el.

„Fiecare dintre noi, în aceste zile, trebuie să vedem care este cea mai bună variantă. Noul Guvern ar trebui să se îngrijească să nu mai existe aceeaşi abordare ca şi până acum – <<Lasă şi aşa>>. Din păcate, nu numai corupţia ucide, ci şi neglijenţa”, a spus Dragnea, care a precizat că membrii PSD sunt deschişi la orice variantă care poate răspunde la solicitările societăţii şi că nu exclude variantele unui Guvern de uniune naţională sau a unui Guvern de tehnocraţi.

———-

UPDATE 15.08: PSD a intrat la negocierile cu preşedintele Klaus Iohannis la Cotroceni, în vederea desemnării unui candidat pentru funcția de prim-ministru. 

———-

UPDATE 11.40: PNL vrea dizolvarea Parlamentului şi alegeri anticipate

UPDATE 11.30: Premieră. Klaus Iohannis: Voi convoca societatea civilă şi strada la consultări

Preşedintele Klaus Iohannis se va consulta cu preşedinţii partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlament, joi şi vineri, la Palatul Cotroceni, în vederea desemnării unui candidat pentru funcția de prim-ministru, potrivit unui comunicat oficial.

Astfel, joi, preşedintele se va întâlni cu liderii PSD, PNL, UDMR şi grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.

De asemenea, vineri, Iohannis se va consulta cu liderii UNPR şi ALDE.

Citește și: Iohannis: Sorin Cîmpeanu, premier interimar

Programul consultărilor:

Joi, 5 noiembrie 2015:

• Ora 15.00 – Partidul Social Democrat (PSD); 
• Ora 17.00 – Partidul Naţional Liberal (PNL);
• Ora 18.00 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);
• Ora 19.00 – Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.

Vineri, 6 noiembrie 2015:

• Ora 11.30 – Uniunea Naţională pentru Progresul României (UNPR);
• Ora 12.30 – Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...
Ultima oră
Pe aceeași temă