1.2 C
Bucharest
Sunday, 10 December 2023
HomeSpecialIohannis acuză Guvernul că nu-i lasă pe românii din diaspora să voteze

Iohannis acuză Guvernul că nu-i lasă pe românii din diaspora să voteze

Candidatul ACL la Preşedinţie, Klaus Iohannis, a acugat Guvernul că nu doreşte ca diaspora să voteze. Totuși, Iohannis a precizat că încă mai speră la găsirea unei soluții.

„Este clar că nu se doreşte. Guvernul Ponta a putut peste noapte să schimbe legislaţia pentru alegerea preşedintelui, aşa cum a putut să vină peste noapte cu Ordonanţa 55, prin care viza traseismul politic în adminstraţia publică locală. Putea foarte bine, dacă se dorea, dar nu s-a dorit, se putea veni cu un act normativ, în timp util, care să prevină această situaţie”, a susţinut Iohannis, la Kiss FM, scrie Mediafax.

El a mai spus că Executivul a fost avertizat cu mult timp înainte de alegeri despre faptul că sunt prea puţine secţii de votare şi că s-au desfiinţat multe secţii acolo unde trăiesc mulţi români, dar „a ignorat toate aceste avertismente”.
„Guvernul nu doreşte să voteze diaspora”, a mai declarat candidatul ACL.

Despre afirmaţia lui Meleşcanu că se poate veni cu derogări pentru rezolvarea problemei din diaspora, Klaus Iohannis a comentat: „Poveşti, poveşti, poveşti. De fapte este nevoie!”.

„Nu domnul Corlăţean trebuia să demisioneze, primul-ministru Ponta trebuia să plece după acest mare scandal cu votul din diaspora”, a afirmat candidatul ACL, adăugând că plecarea lui Corlăţean reprezintă „sacrificarea unui pion”.

„Sper şi în ultimul moment să se găsească o soluţie pentru votul din diaspora”, a continuat Iohannis.

De asemenea, el a precizat că este posibil ca prin anumite măsuri să se îmbunătăţească mersul lucrurilor în secţiile de votare şi şi-a exprimat speranţa că „va exista suficientă înţelepciune la ambasadori, la consuli, la cei responsabili, ca să organizeze secţiile de votare cât se poate de bine”.

Noul ministru de Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat, marţi, la ieșirea de la Biroul Electoral Central (BEC), că pe legislația actuală nu este posibilă înființarea de noi secții de votare în străinătate, la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale.
"În mare măsură, pe legislația actuală nu este posibil (să se înființeze noi secții -n.r.). Se vor face derogări, dacă se vor găsi modalități de modificare, atunci putem discuta. Dacă nu, ne vom concentra pe măsurile care privesc fluidizarea votului", a spus Meleșcanu, întrebat dacă la cel de-al doilea tur al alegerilor va fi suplimentat numărul secțiilor de votare din diaspora.

Meleșcanu a spus că le-a prezentat reprezentanților Biroului Electoral Central o serie de propuneri, iar aceștia au solicitat ca toate propunerile formulate în întâlnire să fie cuprinse într-un document scris, care va fi transmis în cursul acestei zile.

"În legătură cu acest document, BEC va exprima puncte de vedere despre ceea ce putem să facem și ceea ce nu putem să facem", a spus ministrul de Externe, precizând că, după finalizare, documentul va fi prezentat într-o conferință de presă, pentru a fi cunoscute propunerile MAE.

Întrebat dacă în acest moment nu este "clar" dacă se pot înfiinţa noi secţii de votare, Meleşcanu a replicat: "E foarte clar că nu e clar încă în acest moment", mai arată Mediafax.

Aceste măsuri presupun "o mai bună organizare, implicarea colegilor, implicarea oamenilor din diaspora, implicarea partidelor politice în cadrul secţiilor de votare, care toate sunt menite să asigure o desfăşurare cât mai rapidă, dar în condiţii de legalitate a procesului electoral", a explicat Meleşcanu.

Măsurile vor fi prezentate în scris de MAE după şedinţa de Guvern, urmând ca ele să fie discutate de BEC în şedinţa de la ora 16:00, dacă vor ajunge în timp.

Cele mai citite

Mersul trenurilor 2023-2024 intră în vigoare de astăzi

Noul mers al trenurilor 2023-2024 intră în vigoare din 10 decembrie, potrivit unui comunicat al CFR Călători. „Pentru a oferi accesibilitate la transportul pe calea...

Opt cetățeni din Fâșia Gaza au ajuns în România

Opt persoane evacuate din Fâșia Gaza au ajuns în România în dimineața zilei de duminică, 10 decembrie 2023. Cele opt persoane fac parte dintr-un grup...
Ultima oră
Pe aceeași temă