33.2 C
București
luni, 15 iulie 2024
AcasăSpecialIoan Mircea Paşcu: Remarcile CE privind amendarea legii ANI sunt inacceptabile

Ioan Mircea Paşcu: Remarcile CE privind amendarea legii ANI sunt inacceptabile

Vicepreşedintele Comisiei de afaceri externe a Parlamentului European (AFET) Ioan Mircea Paşcu (PSD) a declarat că remarcile Comisiei Europene legate de amendarea legii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) nu sunt acceptabile, ”punând sub semnul întrebării Constituţia, acţiunile unui Parlament naţional şi suveranitatea unui stat membru” al Uniunii Europene.

Potrivit Agerpres, declaraţia a fost făcută în scris, în marja plenarei PE de la Strasbourg.

Paşcu a afirmat că, recent, unul dintre purtătorii de cuvânt ai Comisiei Europene a exprimat în mod public regretul că Parlamentul României a amendat legea privind funcţionarea ANI.

”Numai că Parlamentul României a implementat o decizie a Curţii Constituţionale, care a declarat neconstituţionale unele din articolele legii iniţiale. Faptul că Guvernul român – motivat de politicile interne – nu a reacţionat, iar Comisia consideră, probabil, despre combaterea corupţiei în România, că este tolerabil a fi realizată cu mijloace dincolo de legea ţării, nu face aceste remarci acceptabile”, a atras atenţia Paşcu.

”Asta pentru că, în fapt, aceste remarci pun sub semnul întrebării Constituţia, acţiunile unui Parlament naţional şi suveranitatea unui stat membru, fiind, în consecinţă, o chestiune de principiu şi nu de oportunitate politică! În plus, dacă românii sunt cei ‘corupţi’, cine i-a ‘corupt’?”, a susţinut Ioan Mircea Paşcu.

Mark Gray, purtător de cuvânt al CE, afirmase vineri că executivul UE este îngrijorat de amendamentele adoptate de Parlamentul român la Legea privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI).

”În mod evident, nu ne vom pronunţa înaintea raportului CE care va fi adoptat ulterior în cursul acestei luni. Ce pot spune însă este că în ultimii ani noi am lăudat ANI pentru bunele rezultate înregistrate în materie de urmărire a incompatibilităţilor, conflictelor de interese şi averilor nejustificate. ANI este, în opinia CE, un pilon esenţial în lupta contra corupţiei în România. Aşa cum ştiţi, în momentul aderării, România a făcut un angajament clar că ANI va trebui să poată verifica averile şi să emită decizii obligatorii pe baza cărora pot fi luate sancţiuni disuasive. Amendamentele propuse care au fost adoptate de Parlament ridică grave îngrijorări şi analiza noastră primară este că nou adoptata lege nu va îndeplini cerinţele esenţiale din cea de-a doua condiţionalitate (benchmark) a Mecanismului de cooperare şi verificare. Evident că va trebui să analizăm mai detaliat respectivele amendamente, iar analiza noastră va fi inclusă în raportul ce va fi adoptat în cursul acestei luni”, a spus Mark Gray.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă