Premierul ucrainean Iulia Timosenko a pierdut batalia pentru presedintie, dar nu va renunta la razboiul impotriva lui Viktor Ianukovici, care va fi investit joi la conducerea tarii, relateaza AFP, citata de NewsIn.
Obisnuita cu victoriile, aceasta femeie extrem de combativa a suferit in ultimele saptamani infrangeri umilitoare, incepand cu cea suferita in fata rivalului ei prorus in al doilea tur pentru prezidentiale. Apoi, acuzatiile sale de fraudare a alegerilor nu au reusit sa mobilizeze populatia, ca in 2004, la revolutia protocalie, ce a dus la anularea victoriei frauduloase a lui Ianukovici.
Dupa aceea a venit tentativa sa fara succes de a obtinere in justitie anularea scrutinului. In fata unui esec iminent, Timosenko a preferat sambata sa-si retraga recursul, acuzand judecatorii ca sunt partinitori.
Insa, Timosenko refuza sa-si recunoasca infrangerea in alegeri si, potrivit analistilor, pregateste deja urmatoarea runda. "Timosenko nu a capitulat in fata nimanui. Nu-si poate permite o astfel de umilire in fata lui Ianukovici", spune directorul centrului de cercetari politice, Volodimir Fesenko. "Obiectivul ei este simplu, anume a face din actiunea sa in justitie un element a noii sale legende politice, aceea a alegerilor furate", spune un alt expert, Andrei Ermolaiev.
Daca la prima vedere viitorul politic al lui Timosenko parte incert, sustinatorii lui Ianukovici depunand o motiune de cenzura impotriva guvernului, ea mai are atuuri. Adoptarea textului nu este sigura, pentru ca Timosenko are sub control majoritatea parlamentara si "va face totul pentru a mentine actuala coalitie", spune Ermolaiev. Tabara adversa va incerca sa obtina cativa deputati din miscarea presedintelui in exercitiu Viktor Iuscenko, chiar parlamentari din blocul Timosenko, dar pariul este departe de a fi castigat.
"Destituirea sa din postul de premier se poate dovedi a fi mai dificila decat cred multi", avertizeaza James Sherr, expert la Chatham House. Daca isi pastreaza postul, conflictul dintre guvern si presedintie are toate sansele sa continue. Acest scenariu de coabitare ar fi un cosmar pentru noul presedinte, avand in vedere ca "actuala coalitie si guvernul au puterea reala, controland bugetul, politica economica si chiar o parte a fortelor de ordine", explica Fesenko.
Si chiar daca apare o noua majoritate, Timosenko va avea atuuri pentru a-si lua revansa la legislativele din 2012. Cu Ianukovici venit la putere intr-o tara devastata de criza economica si foarte dependenta de ajutorul extern, problemele complexe sunt imposibil de rezolvat fara unitate.
"In mod obisnuit, alegatorii cer mai mult de la presedinte. Si deja, spre vara, popularitatea lui Ianukovici va scadea", spune un expert.