Investitorii în cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au pierdut în numai trei zile 17,6%, adica aproape dublu cât dobânda la bancă pe un an întreg. Indicele BET-FI, indice care caracterizează acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), a pierdut de vineri până marţi, după decizia Curţii Constituţionale, 17,6% din valoare. Curtea Constituţională a decis că reducerea pensiilor este neconstituţională, iar astfel tranşa de la FMI fiind amânată dând un semnal negativ investitorilor la bursa autohtonă.
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis şedinţa de tranzacţionare de marţi în scădere cu 2,83%, în condiţiile în care o treime din lichiditatea pieţei a fost acoperită de segmentul futures, unde valoarea tranzacţiilor cu contractele pe euro/leu a atins cea mai mare valoare de la introducerea lor.
„Scăderi pentru toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti. La deschidere se marchează noi corecţii trendul negativ menţinându-se până în apropierea prânzului. După ora 12:30 şedinţa continuă într-o evoluţie laterală şi lipsită de lichiditate. În închidere indicii marchează deprecieri de până la 4 procente iar singurul care depăşeşte acest prag este BET-FI ce termină ziua la 19,262.30 puncte (-4.94%)”, explică brokerii de la Prime Transaction
Acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au închis sesiunea la cotaţii cu 4,94% mai reduse faţă de luni, iar cele mai lichide zece acţiuni, urmărite de indicele BET, au scăzut în medie cu 3,65%.
Indicele extins BET-XT a fost influenţat negativ de evoluţia SIF-urilor şi a scăzut cu 3,8%. Titlurile companiilor din sectorul energetic au închis şedinţa cu o corecţie de 3,37%.
Cea mai mare lichiditate a fost înregistrată de acţiunile BRD SocGen (BRD), care au realizat 27,5% din rulajul pieţei de acţiuni, cu tranzacţii de 6,79 milioane lei, preţul de la închidere fiind de 10,50 lei, în coborâre cu 1,87%.
Pe locul doi în topul lichidităţii de marţi a acţiunilor de la BVB s-au situat tranzacţiile cu titlurile SIF Oltenia (SIF5), care au realizat un rulaj de 3,17 milioane lei, preţul de închidere fiind de 1,15 lei, în coborâre cu 5,74% faţă de ziua precedentă.
Pe segmentul deal al BVB au fost înregistrate doua transferuri speciale cu acţiunile SIF Oltenia (SIF5) şi SIF Banat-Crişana (SIF1), la preţuri mult mai reduse faţă de cotaţiile de pe piaţa principală. Astfel, un pachet de 1,96 milioane de acţiuni SIF Oltenia s-a vândut la un preţ de 1,04 lei/unitate, cu 14,75% sub referinţă, pachetul total valorând 2,04 milioane lei.
Titlurile SIF Banat-Crişana au fost schimbate la o cotaţie de 0,86 lei, cu 14,85% mai redusă decât referinţa, pentru o sumă de 1,03 milioane lei.
Celelalte reprezentante ale sectorului bancar au avut şi ele deprecieri, Banca Transilvania TLV (-4,29%), Erste Bank EBS (-1,60%) doar Banca Comerciala Carpatica, BCC, a închis la aceeaşi valoare cu cea din finalul şedinţei de luni şi anume 0,0880 lei/ acţiune.