27.2 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăSpecialInvestitii in noi unitati de invatamant

Investitii in noi unitati de invatamant

Mai multe unitati de invatamant noi si patru campusuri scolare vor fi construite la Arad dupa ce Guvernul Romaniei, prin Ministerul Integrarii Europene si prin Ministerul Educatiei si Cercetarii, a oferit fondurile necesare acestor constructii. Judetul se confrunta cu o criza a spatiilor destinate procesului de invatamant, dupa ce o mare parte dintre cladirile in care functioneaza in prezent au fost retrocedate sau vor fi inapoiate fostilor proprietari ori urmasilor acestora.
Astfel, autoritatile locale sunt nevoite sa caute solutii pentru identificarea unor spatii pentru Liceul Teoretic „A. M. Guttenbrunn”, Grupul Scolar Forestier Grupul Scolar „Csiky Gergely”, Scoala Generala nr. 1 „Mihai Eminescu” si gradinitele nr. 2 si nr. 15 din municipiul de resedinta. De asemenea, in judet vor fi retrocedate cladirile in care functioneaza Grupul Scolar „I. G. Tajovsky” din orasul Nadlac si gradinita din comuna Frumuseni, pentru aceasta din urma actualii proprietari solicitand deja evacuarea.
Totodata, in comunele Sagu si Beliu vor fi construite doua gradinite noi, avand in vedere ca vechile constructii au fost distruse in timpul inundatiilor de anul trecut. Potrivit presedintelui CJ, Iosif Matula, aceste unitati prescolare vor fi inaugurate la 1 august 2007, astfel ca peste 120 de copii vor invata in conditii noi, moderne. Pentru fiecare dintre gradinite Consiliul Judetean a co-finantat lucrarile cu cate 5.000 de euro, iar primariile au contribuit fiecare cu 10.000 de euro. Valoarea totala a celor doua investitii se ridica la 190.000 euro.
De asemenea, cel tarziu anul viitor, prescolarii din comunei Barsa isi vor desfasura activitatea intr-un spatiu nou. Primaria locala a realizat un proiect pentru construirea unei gradinite, lucrarile urmand a fi demarate in zilele urmatoare. „Investitia va fi posibila prin Ministerul Educatiei si Cercetarii. Lucrarile se vor ridica la opt milioane de lei”, a declarat primarul comunei, Avram Ciev.
Ridicarea celor trei gradinite vine sa intregeasca alte proiecte legate de constructiile noi in invatamantul aradean. Astfel, Ministerul Educatiei si Cercetarii, impreuna cu autoritatile locale, au aprobat construirea, in acest an, a unei scoli de arte si meserii in Arad.
De asemenea, tot in municipiu se are in vedere construirea unui campus scolar, necesar din cauza numarului mare de cladiri ce adapostesc spatii de invatamant care urmeaza sa fie revendicate. Noua constructie va fi construita la iesirea din oras, unde este in plina dezvoltare o zona industriala, dar si un cartier de locuinte pentru tineri.
De asemenea, situatia dramatica prin care trece invatamantul la nivelul orasului Nadlac este pe cale sa se rezolve, dupa ce in localitate va fi contruit un campus scolar ce va fi dotat cu biblioteca si sala de lectura, la care vor avea acces si cetatenii. Si in orasul Pecica se va construi o noua scoala, pentru care administratia locala a obtinut deja prima transa de finantare, in valoare de 5 milioane RON, de la Ministerul Educatiei si Cercetarii. Valoarea totala a investitiei este de 1,8 milioane de euro.
In total, judetul Arad va beneficia de patru campusuri scolare care vor prelua elevii din unitatile de invatamant ale caror cladiri au fost retrocedate fostilor proprietari sau urmasilor acestora. Nu toate imobilele campusurilor vor fi noi, fiind reabilitate si constructii in care s-a desfasurat procesul de invatamant si care se afla intr-o stare avansata de degradare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă