16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialInvestitie straina ratata la Mihai Viteazu

Investitie straina ratata la Mihai Viteazu

Conducerea Rezervatiei „Biosfera Deltei Dunarii” a refuzat avizarea construirii unei instalatii eoliene de ultima generatie in comuna constanteana Mihai Viteazu. Nu este pentru prima oara cand administratia locala are probleme cu conducerea rezervatiei. Primarul localitatii Mihai Viteazu este nemultumit de faptul ca, de ani de zile, instanta de judecata nu da o solutie in cazul celor doua societati care depoziteaza stuf pe domeniul public fara sa plateasca nici un ban. Lucrurile au luat o intorsatura nefavorabila pentru administratia locala in momentul in care conducerea rezervatiei a incheiat contract pentru exploatarea stufului. Primarul Gheorghe Grameni sustine ca la acest mare neajuns s-a adaugat un altul, la fel de important. Trei investitori straini, seriosi pentru ca sunt germani, au solicitat aprobarile necesare pentru construirea unei instalatii eoliene. Ideea privind o astfel de investitie a fost privita la Mihai Viteazu cu mare interes. Administratia locala castiga pe mai multe fronturi: bani la buget, locuri de munca si energie electrica ieftina pentru localitate. Cand totul parea pus la punct, a venit lovitura: investitorii trebuie sa isi mute gandul ca vor putea dezvolta afacerea.

Paradoxul… romanesc

Primarul Gheorghe Grameni a declarat ca a fost concesionat terenul pe care ar fi urmat sa se amplaseze turbinele si s-au emis toate aprobarile necesare pentru constructia statiei. Nu mai lipsea decat un singur aviz: cel ce trebuia eliberat de Agentia Judeteana de Mediu. Poate ca aici ar fi existat suficienta deschidere, dar documentul nu poate fi eliberat daca nu exista acordul conducerii Administratiei Rezervatiei Biosferei „Delta Dunarii”. „Nu mi-a venit sa cred ca poate exista asa ceva. Campul de turbine este foarte departe de teritoriul rezervatiei si nu credeam ca exista motive pentru care investitorul sa nu realizeze ce si-a propus. Am trait sa o vad si pe asta. I s-a spus ca nu poate pune proiectul in aplicare pentru ca instalatia se afla pe un culoar prin care se deplaseaza pasarile calatoare. Ni s-a mai spus ca este posibil ca elicele sa provoace mortalitate in randul pasarilor. Este strigator la cer. Pe de o parte nu se iau nici un fel de masuri impotriva agentilor economici cu care s-a facut contract pentru exploatarea stufului, dar care folosesc fara nici un drept terenul care ne apartine, iar acum se face ordine tot pe mosia noastra, pentru ca nu este suficient ce administreaza. Probabil ca indiferent unde am fi preconizat sa amplasam turbinele tot nu ar fi fost bine”, a sustinut primarul Gheorghe Grameni.

Se bate pasul pe loc

Oamenii din Mihai Viteazu si-au facut o multime de planuri. In primul rand ar fi avut iluminat public asigurat de investitori, s-ar fi creat multe locuri de munca pe o perioada lunga de timp, ca sa nu mai vorbim despre faptul ca cele aproximativ patru milioane de dolari, la cat este estimata investitia, ar fi insemnat „mana cereasca”, asa cum sustine primarul, pentru localitate. Grija celor care se ocupa de rezervatie este de apreciat, dar ajungi la concluzia ca mintea unora a fost blocata in limita unor tipare. Oamenilor de afaceri li s-a oferit exemplul pasarilor care mor pentru ca intra in motoarele avioanelor.
De aceasta data, pentru ca se pare ca este necesar, amintim celor care protejaza viata pasarilor si celor ce se ocupa de rezervatie ca, spre deosebire de avioane, turbinele de la Mihai Viteazu sunt fixe, iar miscarea permanenta a palelor va fi suficienta pentru a tine departe pasarile care trec prin zona.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă