9.7 C
București
vineri, 22 octombrie 2021

Investitie publica de 100.000 lei intr-o cladire privata

» Ministerul Educatiei a investit 100.000 de lei in reabilitarea unei gradinite din Aiud in conditiile in care aceasta urmeaza sa fie retrocedata Eparhiei Reformate de Ardeal.

» Gradinita apartine de colegiul Bethlen Gabor din localitate si are o vechime de 140 de ani.

Timp de cateva zeci de ani, nu au fost facute lucrari majore, astfel ca institutia a solicitat de mai multe ori in ultimii ani Ministerului Educatiei fonduri pentru reabilitare. Desi cladirea este pe lista imobilelor revendicate de catre biserica reformata, Ministerul a alocat in 2008 suma de 100.000 de lei pentru investitii la aceasta gradinita. Lucrarile au fost realizate, iar in prezent imobilul in care functioneaza gradinita are conditii dintre cele mai moderne pentru copiii de etnie maghiara care invata aici. Reprezentantii Primariei Aiud sunt de parere ca banii nu fost cheltuiti in zadar si ca vor incheia un protocol intre administratia locala si Biserica Reformata, daca imobilul va fi retrocedat. "Este o institutie de invatamant ca si toate celelalte pentru elevii aiudeni. Chiar daca va fi retrocedata, gradinita va functiona in continuare.

 

Cu Eparhia Reformata, cand se va retroceda, vom face un protocol. Nu putem lasa cladirile din Aiud in paragina, mai ales cele destinate procesului de invatamant", a spus Horatiu Josan, primarul municipiului Aiud. Josan este membru PNL, iar la nivel local exista un protocol de colaborare cu UDMR. Un reprezentant al UDMR este in prezent viceprimar al municipiului. De fapt, alocarea banilor a avut loc ca urmare a unei intelegeri intre cele doua formatiuni politice. Alegatorii UDMR urmau sa sustina candidatul liberal in turul doi al legerilor locale, iar liberalii promiteau postul de viceprimar, precum si investitii publice care sa multumeasca electoratul maghiar.

Cu toate acestea, conducerea gradinitei este rezervata in privinta viitoarei destinatii a cladirii. "Investitiile erau foarte importante pentru ca de 50 de ani nu am avut posibilitatea sa reabilitam. Nu stim ce se va intampla, dar promisiuni avem ca rostul cladirii nu se va schimba si va ramane gradinita si va functiona in continuare in aceasta cladire", a afirmat Elisabeta Ferencz, directorul gradinitei. "Fiind in curs de retrocedare, s-a revenit de mai multe ori, deci banii alocati au fost retrasi. Cu ajutorul Consiliului Local si al Primariei Aiud acesti bani au fost pana la urma alocati pentru reabilitare. Din acest motiv, lucrarile de reparatii au durat mai bine de un an de zile. Am fi fost intr-o situatie foarte grea daca nu se moderniza cladirea", a spus, la randul sau, Maria Konia, director adjunct al Colegiul Bethlen Gabor. La Gradinita nr. 4 din Aiud invata 100 de copii. Ea este singura gradinita in limba maghiara din localitate. In municipiul Aiud, aproape 20% din populatie este de etnie maghiara.

Ultima oră
Pe aceeași temă