34.5 C
București
joi, 18 iulie 2024
AcasăSpecialInvestitie de un miliard de euro la Braila

Investitie de un miliard de euro la Braila

» Banii sunt destinati construirii unei noi termocentrale care va fi dotata, ulterior, cu o unitate de captare si depozitare a CO2.

Termoelectrica a incheiat cu consortiul format din Enel si E.ON Kraftwerke un memorandum de intelegere pentru infiintarea unei firme mixte care va construi o termocentrala noua pe huila, de 800 MW, pe platforma actualei unitati din Braila, printr-o investitie de circa un miliard de euro. Memorandumul a fost semnat de presedintele E.ON Kraftwerke, Ingo Luge, directorul general executiv al Enel Romania, Matteo Codazzi, si directorul general al Termoelectrica, Ioan Ungureanu. "Investitia se ridica la aproximativ un miliard de euro", a spus Codazzi. E.ON a convenit cu Enel sa ii vanda 20% din energia la care are dreptul prin participatia de 70% in consortiu, astfel ca fiecare sa aiba jumatate din cantitate de energie care va fi produsa de noua unitate. "Am convenit aceste participatii si aditional sa vindem din 20% din energia care ni se cuvine catre Enel", a spus Luge.

 

Enel va vinde energia catre Enel Energie, filiala sa de trading, in timp ce E.ON va comercializa energia pe piata libera. Etapa urmatoare vizeaza evaluarea activelor Termoelectrica cu care compania de stat va paticipa la proiect, precum si un studiu de fezabilitate care va fi finalizat in 2008. Pe baza acestui studiu cele trei companii vor decide daca vor construi sau nu centrala.
"Daca studiul de fezabilitate va arata ca nu are sens sa construim centrala, nu vom merge mai departe sa cheltuim miliardul de euro. Huila pentru centrala de la Braila va putea veni din orice parte a lumii", a spus Ungureanu. "Termoelectrica a dovedit ca poate functiona si cu conturile blocate, iar Enel si E.ON, care sunt competitori, ca pot colabora", a spus Iulian Iancu, reprezentantul Romaniei in Consiliul Mondial al Energiei, prezent la eveniment. E.ON si Enel cauta oportunitati de intrare si pe piata productiei de energie, atat din surse conventionale, cat si regenerabile. E.ON activeaza si pe piata distributiei si furnizarii de gaze prin fostul Distrigaz Nord.

ASOCIERE
Pentru realizarea proiectului greenfield, consortiul si Termoelectrica vor forma o societate mixta de tip Producator Independent de Energie, cu aportul in natura al companiei romanesti si in numerar al grupurilor Enel (Italia) si E.ON (Germania). Consortiul Enel-E.ON va detine participatia majoritara in societatea mixta, iar detinerea Termoelectrica va fi determinata de valoarea activelor existente. Potrivit lui Luge, in consortiul cu Enel E.ON va detine 70%, iar grupul italian va controla 30%, in timp ce energia produsa de viitoarea centrala va fi utilizata 50% de grupul italian si 50% de E.ON.

Cele mai citite

Circulația pe A3 București-Ploiești va fi oprită temporar. Rute alternative

Conform Centrului Infotrafic din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, circulația rutieră pe autostrada A3 București-Ploiești va fi închisă temporar în perioada 18-19 iulie. Traficul...
Ultima oră
Pe aceeași temă