11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialTraficantii de piese auto noi pentru Logan(VIDEO)

Traficantii de piese auto noi pentru Logan(VIDEO)

Vechile retele de trafic cu piese auto furate de la Dacia nu au disparut in totalitate dupa privatizarea companiei si intarirea pazei la Colibasi. O parte doar s-au reprofilat: nu mai fura componente pentru “1310”, ci pentru Logan; nu le mai sustrag din fabrica, ci din drumul acestora de la producator spre dealeri si centrele de distributie din tara.
Reporterii “Romaniei libere” au descins incognito in lumea traficantilor de piese auto si au descoperit ca negotul cu componente originale Logan este extins in Capitala si in comunele din jurul Pitestiului. Unii sateni si-au transformat magaziile caselor in depozite care pot rivaliza cu ale oricarui dealer important. “80% am numai marfa de origine Dacia”, ne-a explicat unul  dintre comercianti. Gasesti la ei aproape orice piesa pentru autoturismele Logan, de la computere de bord la airbaguri sau pompe de apa.

 

Noi am cumparat un radiator care, desi ne-a fost vandut fara chitanta sau factura, avea pe ambalaj inclusiv cod de bare. Iar in targurile auto, piesele sunt scoase la vanzare in cutii originale Dacia, care au inscriptionate inclusiv holograme ce ar trebui sa ateste ca respectivele produse nu sunt contrafacute.
Conducerea Dacia-Renault admite ca furturile de piese auto sunt posibile, dar sustine ca acestea sunt limitate. Reprezentantii companiei se apara si considera ca mai intens si mai periculos este comertul cu componente contrafacute.

Piata pieselor auto noi pentru dacia la jumatate de pret rezista si este cunoscuta de multi proprietari de Logan. Cel mai bine stiu taximetristii bucuresteni. Unul dintre soferi ne-a explicat ca atat el, cat si colegii sai apeleaza frecvent la negustorii de componente auto, care vin in fiecare duminica in targul de masini din Vitan. “De ce sa ma duc la un magazin sa platesc milioane de lei, cand acolo gasesc la jumatate de pret piese originale de la Dacia”, ne-a explicat acesta.
Sceptici, deoarece exista posibilitatea ca bucuresteanul sa cumpere produse de contrabanda convins de vanzatori ca sunt originale, am decis totusi sa verificam povestea. Am mers, pentru inceput, in targul Autovit din Capitala. Nu a durat mult pana am dat peste “combinatorii” pe care-i cautam. Comerciantii respectivi erau bine aprovizionati, aveau zeci de piese de Logan, de la  computer de bord la airbaguri, radiatoare sau chiar spoilere. Unele chiar puse in cutii cu tot cu holograma Dacia care le atesta originea. Preturile erau la jumatate fata de cele vandute in magazinele de profil. Am intrat in vorba cu cativa dintre negustori.
 
» Reporter: Piesele sunt de fabrica?
Vanzator 1: Unele sunt originale, dar avem si din alea mai ieftine (este vorba despre piese care nu sunt omologate de producatorul Dacia  – n.r.)

» R.: Cati bani ar costa un radiator original?
V1: Doua milioane.

» Reporter: Sunt originale piesele?
Vanzator 2: Da.

» R.: Prietenul meu a lovit-o, cred ca si motorul il are distrus. Piese de motor ai?
V2: Nu prea sunt. Poate o chiuloasa sau componente.

» R.: Deci doar din astea mai mici? Un numar de telefon, sa te sun daca am nevoie, imi dai?
V2: Ma gasesti aici in fiecare duminica.

“Daca vrei si original, iti dau si original”
Discutiile purtate cu vanzatorii din targul din Vitan nu ne-au dat suficiente indicii despre provenienta pieselor ieftine. E drept ca acestia s-ar fi jurat ca ne dau “lucru’ original” de la Dacia, dar cate nu zic ei sa-si vanda marfa!
Am hotarat asadar sa pornim spre localitatile din jurul Pitestiului, unde pe vremuri gaseai piese furate direct din fabrica, la preturi imbatabile. Chiar daca timpurile de glorie s-au dus o data cu privatizarea fabricii (la inceputul anilor 2000), ne-am bazat pe capacitatea de adaptare a romanilor. si intr-adevar lucrurile nu se schimbasera prea mult. Am obtinut relativ usor numarul de telefon al unui individ care se lauda ca are orice fel de piesa de Logan.

L-am sunat sub pretextul ca vrem sa cumparam un radiator pentru o masina pe benzina. Omul s-a aratat foarte deschis, ne-a chemat la el acasa, intr-o comuna situata la vreo zece kilometri de Pitesti. Ne-a primit in curte exact in momentul in care descarca o dubita plina cu componente de Dacia.

» Reporter: Sa traiti!
Comerciant: Hai noroc! Mai, dar repede ati mai venit! M-am si speriat. (Scoate din masina o cutie  in care se afla un radiator de Logan.) asta e!

» R.: Cati bani costa? Doua milioane, nu?
C.: Da.

» R.: Jupane, este de Renault, nu? Original!
C.: Cum adica de Renault? De Logan!

» R.: De Logan, asa. Dar sunt piese de uzina?
C.: Nu tata, e de import! Daca vrei si un radiator original, iti dau!

» R.: Da, am vrea din ala original, de uzina.
C.: Cu care dintre voi am vorbit la telefon?

» R.: Cu mine…
C.: Aha. Ca iti dai seama cata lume trece pe la mine. Daca vrei, iti dau si de uzina. Dar costa 25 de sute.

» R.: Adica doua milioane jumatate?
C.: Da. Iti dau si de-ala daca vrei.

Fara chitanta, fara factura
Omul ne-a cheamat in magazia casei sale sa ne alegem un radiator. Am intrat intr-un depozit care ar fi putut rivaliza cu al oricarui magazin autentic de piese auto. Era burdusit cu cutii, lazile formau turnuri care ajungeau pana in tavan. De asemenea, in curte, pe iarba, alte spoilere auto invelite in tipla erau aranjate unul peste altul. Paradoxal, sunt atat de multe piese incat nici macar negustorul nu mai stie care unde e asezata. Rascoleste cutiile cu radiatoare dintr-un colt, dar nu gaseste ce vrem noi. Il cheama pe un colaborator de-al sau, cu o memorie mai buna.

Negustorul: Nu stiu unde le-a pus ala (colaboratorul cu pricina – n.r.). stiu eu pe unde dracu’ le pune?

» Reporter: Cat costa un  radiator de-asta de Logan la magazin?
N.: E mai scump. Sunt situatiii cand costa si dublu.

» R.: Puteti sa ne dati factura si chitanta?
N.: Nu… (negustorul se stramba ca si cum i-am fi cerut un lucru absurd).

» R.: Piesele din magazie sunt de uzina?
N.: O parte sunt de uzina, o parte sunt de import, tata. Avem si de uzina, bine ca mi-ai spus! Sincer sa fiu, astealalte, de import, sunt mai ieftine, intelegi tu?

Nu incetam sa ne minunam de cantitatea mare de piese de masina pe care “prietenul” nostru o are in gospodarie. Radiatorul nu-l gaseste pana cand apare colaboratorul sau, care stie sa se orienteze mai bine prin depozit. “Da, tata. Uite-l!”, spune triumfator comerciantul si ne arata marfa cautata.  

“80% am numai marfa de origine”
Iesim din nou in curte. Negustorul insista sa ne convinga de faptul ca piesa pe care ne-o da este originala. Ii platim omului 2,5 milioane de lei vechi, dupa care observam ca radiatorul are o mica defectiune, o ciupitura, probabil de la transport. Ii cerem sa ne schimbe piesa si vanzatorul nu ezita. “Noi vrem sa va atragem. stiti unde stau, apoi si eu am interes sa ma sunati. Altfel nu rezisti pe piata, daca nu esti serios”, ne explica omul filozofia sa comerciala.
Argeseanul face acest negot de doua decenii. “Inainte m-am ocupat cu piese de Dacii, acum ma ocup de Logan”, recunoaste el. Comerciatul spune ca merge aproape in fiecare duminica in targul auto din Bucuresti, iar in timpul saptamanii umbla prin tara dupa clienti. Are multa marfa de vazare.

Negustorul: Nu vreti si altceva? Placute de frana, filtre, nenorociri. Planetare. Discuri de frana aveti?

» Reporter.: Discuri de frana nu vrem.
N.: In proportie de 80% am numai marfa de origine, intelegi tu? Am si faruri, tot asa, de care vrei. De uzina, vrei de-alea… Mai sunt negustori din astia care le face (care repara autoturismele – n.r.) si le da mai departe. astia nu vor sa puna piese originale. aia vor cat mai ieftin. ala care are o masina pentru sufletul lui pune originale. Altceva nu mai vrei?

» R.: Deocamdata nu.
N.: Mai dati un telefon, ca mai plec si eu prin tara.

» R.: Te mai duci si prin alte targuri?
N.: Cum sa nu? Toata tara asta o stiu.
Cind il intrebam de unde provin componentele de Logan, argeseanul se codeste sa raspunda. “Ma descurc. Le cumparam angro, de unde e marfa pe stoc, nevanduta”, ne spune sec negustorul.

Testul piesei
Ne-am intors in Bucuresti si am mers la primul magazin autorizat Dacia. Le-am aratat angajatilor de aici radiatorul cumparat de la amicul nostru din Pitesti. Acestia ne-au confirmat ca, intr-adevar, cumparasem o piesa care se monteaza in fabrica pe autoturismele Logan.
Am avut surpriza sa descoperim ca pe cutia produsului cumparat de noi fara acte exista inclusiv un cod de bare. Iar vanzatorii ne-au precizat ca acelasi model de radiator, cumparat de la un dealer de piese Dacia, costa aproximativ 4,8 milioane de lei. Adica de doua ori mai scump.

Ce inseamna piese de origine Dacia?
Prin “piese originale”, “de origine” sau “de uzina”, negustorii cu care am discutat se refera la componente autentice care se monteaza pe orice Logan care iese de pe banda de fabricatie. Pe de alta parte, compania Dacia-Renault a inceput in 2001 o campanie prin care intentiona sa educe soferii sa cumpere numai piese care au elementele de siguranta oferite de producator. “Conceptul «piese de origine DACIA» a fost lansat in 2001, moment in care au aparut si ambalajul, si eticheta specifica. Aceste elemente au rolul de a asigura omogenitatea pieselor de origine, de a facilita recunoasterea acestora printr-o prezentare conforma si de a impiedica falsificarea.

Piesele de origine sunt comercializate sub controlul constructorului si nu este nevoie sa mai fie omologate sau certificate de un alt organism. Procesele de asigurare a calitatii impun o rigurozitate care se manifesta la toate nivelurile: la alegerea furnizorului, in timpul testelor, la definirea si aplicarea tehnologiei de fabricatie, la ambalare, manipulare etc. Sunt procese complexe aplicate pentru toate produsele de origine Dacia”, se explica pe site-ul unui dealer Dacia din Capitala.

Dacia-Renault: “Posibil sa se sustraga pe traseu”
Reprezentantii grupului Dacia-Renault ne-au declarat ca stiu de existenta unui comert intens, “la negru”, cu piese auto pentru Logan in comunele din jurul Pitestiului si in targuri. De asemenea, conducerea companiei nu neaga faptul ca exista posibilitatea ca piesele de origine sa fie furate pe drumul catre fabrica sau catre centrele de distributie. “Din pacate, pe traseul pieselor de schimb de origine (intre producator – fie el furnizor sau uzina –, transportator, depozit si distribuitor) pot aparea si cazuri de sustragere. Va putem spune ca Dacia acorda cea mai mare atentie acestui aspect si a luat masuri – pe care nu vi le putem detalia, din motive usor de inteles – pentru a elimina aceste situatii, indiferent unde anume se produc ele”, ne-a explicat Silviu Sepciu, seful Serviciului Relatii cu Presa al Dacia.

Acesta afirma ca, din pacate, e foarte greu de securizat perfect traseul pieselor de schimb, deoarece atat timp cat se lucreaza cu oameni exista riscul ca unii dintre ei sa nu respecte regulile. “E foarte greu sa limitam fenomenul, se va gasi uneori cineva tentat sa puna mana”, a precizat Silviu Sepciu. Totusi, acesta considera ca mai periculos este faptul ca soferii inca aleg sa cumpere si piese contrafacute: “Mai grava insa decat aparitia in comert a unor cantitati limitate de piese de schimb de origine sustrase este existenta unui numar mult mai mare de piese de schimb contrafacute. Acestea constituie un real pericol atat pentru utilizatorii lor, cat si pentru ceilalti participanti la trafic”.

Mai greu de furat dupa privatizare
Pana la privatizarea Uzinelor Dacia, in jurul Pitestiului functionau retele puternice de traficanti cu piese furate de pe platforma de la Mioveni. Componentele pentru modelul 1310 erau scoase prin diverse mijloace:  ascunse sub haine, in masina sau pur si simplu erau aruncate peste gard de angajati si preluate de complicii acestora. In primii ani dupa 1990, daca te plimbai prin centrul Pitestiului, puteai fi oricand abordat de un trecator care iti oferea o piesa de masina.
Masurile de paza drastice impuse dupa privatizarea intreprinderii au dus la falimentul unora dintre retelele de hoti. Iar unii au fost prinsi. De exemplu, acum doi ani un angajat a fost trimis in judecata dupa ce a fost gasit cu piese in valoare de 37 milioane de lei vechi. 760 de segmenti de motor Dacia, impachetati in tipla, erau asezati in compartimentul stergatorului. In roata de rezerva, agentii de paza au gasit alte 40 de bucati biela de motor si 37 de galeti inchizatori. Argeseanul a fost condamnat in prima instanta la un an de inchisoare, cu suspendare.

Inchisoare pentru vanzari fara chitanta
Evaziunea fiscala este o alta problema care apare in cazul traficantilor de piese auto pentru Dacia. Nici unul dintre cei cu care am negociat cumpararea unor componente nu a vrut sa ne dea chitanta sau factura pentru produsele pe care ni le vindea. Iar, potrivit legii privind prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, neinregistrarea in acte a unor astfel de operatiuni comerciale se pedepseste cu inchisoare de la doi la opt ani si interzicerea unor drepturi. Pe de alta parte, desi din cercetarile noastre in teren negotul ilicit cu piese auto pentru Logan este in continuare extins in Arges si in targurile din tara, in raportul de activitate pe anul trecut Garda Financiara prezinta doar un caz in care s-au descoperit componente contrafacute pentru autoturismele Dacia, in valoare de peste trei miliarde de lei vechi.

Despre cei care fura si revand nu se aminteste nimic in respectivul document. “Comisarii s-au deplasat la locatia in cauza, situata in judetul Arges, unde in urma unei inspectii au fost gasite o serie de piese auto, o geanta diplomat continand diverse documente, ambalaje si etichete cu elemente de siguranta (holograme) inscriptionate Dacia”, se arata in respectivul raport.

Varianta video, filmata cu camera ascunsa, a acestui articol poate fi vizionata pe site-ul ziarului nostru – www.romanialibera.ro.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă