15.4 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialTopul aberatiilor pe bani publici

Topul aberatiilor pe bani publici

» Tancuri vechi pe post de utilaje forestiere, WC-uri scumpe, dar nefunctionale, sau proiecte care au inghitit bani, dar nu au produs nimic. Acestea sunt doar cateva exemple de afaceri facute cu banii statului in ultimii ani.

» Multe dintre achizitii s-au lasat cu dosare penale, dar cei mai multi dintre vinovati nu au platit nici un leu in contul pagubei produse bugetului public.

Romania este tara in care nu se construiesc autostrazi din cauza lipsei banilor, dar institutiile statului arunca miliarde pe bunuri si servicii inutile sau exagerat de scumpe. Dupa primele scandaluri de la inceputul anilor ’90, sirul achizitiilor care au sfidat legea si bunul-simt nu s-a oprit nici in ziua de astazi. Multi functionari din Guvern, Parlament, primarii sau alte institutii publice au folosit banii statului pentru a imbogati firmele prietenilor sau ale rudelor sau, pur si simplu, pentru a-si satisface capriciile. "Romania libera" face o trecere in revista a unora dintre cele mai aberante astfel de achizitii.

Tanc pentru Romsilva: 300 de mii de dolari
In noiembrie, DNA a inceput cercetarea penala a lui Dumitru Cristea, directorul Complexului Energetic Turceni, care a cumparat un tanc fara a respecta legea achizitiilor publice. Prejudiciul calculat este de opt miliarde lei vechi. In afacere este implicat Mugurel Surupaceanu, fost prefect de Gorj, care este cercetat pentru achizitionarea unui alt tanc, de data asta pentru Romsilva, regie condusa in 2003 de Ion Dumitru. Fostul director (care ulterior a fost ales si deputat PSD) a cumparat cu 300.000 de dolari un "blindat" care nu a fost folosit niciodata pe functia de utilaj, asa cum visa el. Vanzatorul, o firma fictiva din Ucraina, l-a vandut unei societati din Romania, Eufrat SRL, pentru 6.250 euro, care, la randul ei, l-a "oferit" Romsilva. Tancul Romsilva consuma 80 de litri de motorina pe ora si inca isi asteapta specialistul care sa stie cum sa-l manevreze. Pana acum, mai multe directii silvice au refuzat sa primeasca pe inventar utilajul scump si inutil.

Costum de padurar: 1.200 euro
Ion Dumitru, fostul director al Romsilva, are si alte achizitii impresionante care au adus prejudicii statului. El a reusit performanta de a face din padurari angajatii publici cu cele mai scumpe tinute. Un ac de cravata, o vesta, un costum, o cravata si o pereche de bocanci, toate acestea au fost achizitionate cu aproape 41 milioane lei vechi. In general, Ion Dumitru nu s-a zgarcit la banul public. Garda Financiara a constatat ca deputatul PSD "a investit" in trei microintreprinderi 91 miliarde lei vechi pentru produse care puteau fi cumparate de la alti furnizori cu 14 miliarde. In urma anchetelor, actuala conducere a regiei i-a cerut fostului sef sa plateasca despagubiri de trei milioane euro.

Produse contrafacute pentru Electrica: 13 milioane euro
In 2005, DNA a inceput sa cerceteze afacerile din Electrica SA si prejudiciile insumate au adunat 500 miliarde lei vechi. 44 de persoane au fost cercetate, iar 12 au ajuns de pe fotolii de conducere direct dupa gratii. Directorul general de la Electrica Bucuresti, Lucian Boghiu, directorul general de la Electrica Banat, Ioan Livius Milea, si Dan Viorel, director general la SISEE (Societatea de Intretinere, Servicii Energetice Electrice) Banat, sunt doar cativa dintre cei acuzati de abuz in serviciu, luare de mita, fals intelectual etc. In unul dintre cazuri, baietii destepti din energie au cumparat produse electrice (conductori) contrafacute Siemens de la interlopul Vasile Croitoru contra unei mite de cinci miliarde lei vechi, suma calculata din banii primiti, dar si masini de lux. Pornind pe urma produselor contrafacute, procurorii anticoruptie au ajuns in 2006 si la Hidroelectrica, unde gaura la buget a fost stabilita la doua milioane euro.

WC-uri de lux pentru scoli: 200 mii euro bucata
Miliarde de lei au fost inghitite in ultima vreme doar de WC-urile unitatilor scolare din intreaga tara, o investitie care s-a dovedit paguboasa in multe situatii. Startul pare sa fie dat de toaletele primarului Florentin Pandele (foto) de la Voluntari. Acesta a cheltuit 7,5 miliarde lei pentru doua WC-uri la scoala 1 si scoala Pipera.
"Moda" s-a extins repede in toata tara, iar numeroase scoli au inceput sa ceara fonduri pentru toalete care sa respecte normele europene. In comuna Corni din Botosani, conducerea scolii "Octav Onicescu" a primit patru miliarde lei vechi pentru a a realiza unitatea, iar jumatate din suma a alocat-o pentru un WC occidental. Toaleta nu poate fi folosita pentru ca are usile inchise cu lacate. Povestea s-a repetat in mai multe zone, iar miliarde de lei au fost risipite pe constructii nefolosite. Directorii unitatilor scolare justifica lipsa de functionalitate din cauza unei probleme tehnice sau de memorie: fie au uitat sa cuprinda in proiect si utilitatile, fie ar mai fi nevoie de bani pentru finisare. Un astfel de caz este in comuna Vorona, tot din Botosani, unde cele sase miliarde lei vechi cheltuite nu au fost suficiente pentru finalizarea investitiei.

Automobil de lux pentru rector: 72.000 euro
Pe ultima suta de metri inainte de alegerile din Senatul Universitatii de Medicina si Farmacie "Gr. T. Popa" din Iasi, fostul rector Cristian Dragomir a achizitionat o limuzina Lexus de 72.000 euro. Pe langa aceasta masina, Dragomir a mai cumparat un microbuz Volkswagen de opt locuri si o autoutilitara, reinnoindu-si in acest fel parcul de masini si cheltuind intreaga suma de 200.000 euro. 

 

Ziar omagial pentru primarul Iasiului: 116.000 euro/an
Autoritatile iesene s-au intrecut in a se dota cu obiecte pe cat de scumpe, pe atat de inutile, ingrosand facturile din bani publici cu sute de mii de euro. Primaria Iasi tipareste lunar 100.000 de exemplare din "Curierul de Iasi", un saptamanal plin de osanale la adresa primarului Gheorghe Nichita. Publicatia este pe cat de inutila, pe atat de necunoscuta ieseanului de rand. Ziarul are opt pagini, iar suplimentul "Iasi 600" are patru pagini, alb-negru. Ziarul este distribuit gratuit prin cutiile postale, dar si prin centrele de cartier si la sediul primariei. Pentru tiparirea "Curierului de Iasi", municipalitatea are costuri de 6.200 lei/luna, adica aproape 75.000 lei/an, fara TVA. La aceste tarife se adauga si costurile de distributie, de aproximativ 350.000 lei anual. Astfel, numai pentru laudele la adresa lui Nichita, din bugetul Iasiului se cheltuiesc anual aproximativ 440.000 lei.

Aparat radiologic abandonat, la Crasna: 200 milioane lei vechi
Un aparat radiologic de tip Roentgen achizitionat acum 10 ani de catre Ministerul Sanatatii pentru Spitalul de Boli Cronice din Crasna (Covasna) nu a fost folosit de patru ani, deoarece unitatea nu are medic radiolog. Chiar daca un medic specialist ar fi dispus sa se angajeze la Crasna, punerea in functiune a aparatului ar costa foarte mult si nici nu i-ar ajuta prea mult pe localnici, acestia obisnuindu-se sa se deplaseze la Zalau pentru astfel de investigatii. in 1998, la momentul achizitionarii aparatului, s-au cheltuit 200 milioane lei vechi. La vremea aceea, spitalul avea medic radiolog.    

Proiect imaginar la Galati: 5 milioane euro
In comuna galateana Matca, renumita pentru solariile cu rosii si castraveti, autoritatile au inceput prin 2003 proiectul construirii unui parc agroindustrial in care urmau sa fie ridicate depozite frigorifice pentru pastrarea legumelor, echipamente de ambalare etc. Valoarea proiectului era de 5 milioane euro. In mai 2004, proiectul a fost inspectat si de presedintele Ion Iliescu, aflat in turneu de sustinere a candidatilor PSD la alegerile locale. Banii s-au dus, dar din "parc" nu a ramas decat o platforma betonata de sase hectare, pe care, in aceste zile, legumicultorii din Matca isi vand productia de varza.   

Sanatatea, furata cu milioane de euro
Zilele trecute, presedintele Casei de Asigurari de Sanatate Tulcea, Dumitru Lascu, a fost arestat pentru 29 de zile dupa ce a fost prins cu o mita de 81 milioane lei vechi si 500 de euro. spaga avea ca scop suplimentarea fondurilor pentru serviciile prestate de un medic de familie. Suma este infima insa comparativ cu "operatia" realizata de medicul serban Alexandru Bradisteanu, fost senator intre 2000 si 2004 si pana in 2007 sef de sectie la Spitalul Floreasca. Acesta a ajutat doua firme din Elvetia si Austria, Med-AG si Biomedica, sa castige licitatii pe banda rulanta pentru dotarea cu aparatura medicala a spitalelor din sistemul penitenciar si a Spitalului "Profesor Dr. Constantin Angelescu".

Contractele incheiate s-au ridicat la aproape 27 milioane euro, din care s-a constatat un prejudiciu de 9.169.606 euro. In calitate de presedinte al unei comisii de licitatii, Bradisteanu a avut acces la informatii confidentiale despre concurenta celor doua companii straine, apoi le-a furnizat celor care i-au virat intr-un cont din Insulele Virgine un comision de 500.000 dolari si 3.594.333 euro.

Infochioscuri nefolosite la Primaria Cluj: 74.000 euro
Inspectoratul scolar Cluj a achizitionat recent un autoturism Skoda Octavia, in ciuda faptului ca institutia beneficia de suficiente autoturisme necesare desfasurarii activitatii. Potrivit unor surse sindicale, masina, de peste 16.000 euro, a fost un capriciu al unuia dintre inspectorii sefi-adjuncti  din ISJ, care a reusit sa obtina bani de la Ministerul Educatiei si Cercetarii. Institutia avea alte cheltuieli mai importante, cum ar fi dotarea noilor gradinite infiintate in oras, care au inceput anul cu mobilier cumparat "pe datorie". O alta investitie facuta dupa ureche este cea a Primariei Cluj-Napoca, ce si-a propus sa achizitioneze infochioscuri.

Cinci astfel de aparate au costat 2,8 miliarde lei vechi de la bugetul de stat, iar astfel clujenii ar fi avut ocazia de a accesa gratuit pagina de internet a institutiei, precum si de a obtine informatii turistice si de orientare in oras. Aparatele nu sunt folosite, iar oficialii primariei clujene se justifica prin faptul ca nu le-au receptionat inca, desi ele stau pe domeniul public de peste un an. 

» Eterna Romanie, fascinanta Motorola si nasul Necolaiciuc
Printre primele achizitii scumpe cu scandal si dosare penale au fost afacerile "Motorola" si Albumul "Eterna si fascinanta Romanie". Dosarul in care Ministerul Apararii a dat comisioane de sase milioane de dolari pentru 1.000 de statii Motorola s-a pierdut intr-un sir de procese in care inculpatii n-au putut fi condamnati pentru ca fapta s-a prescris. O situatie nerezolvata a ramas si afacerea cu albumul foto scos sub egida presedintelui Ion Iliescu si a lui Viorel Hrebenciuc, care au cheltuit tot sase milioane de dolari, bani publici,  pentru promovarea imaginii Romaniei.

Un alt scandal care a facut istorie si a deschis portita spre sirul achizitiilor extravagante este cel al fostului director al CFR Mihai Necolaiciuc. Intr-un singur dosar penal, acesta a fost acuzat ca a prejudiciat statul roman cu 18 milioane euro. Numai ca Necolaiciuc a fugit din tara, iar acuzatiile pentru faptele din perioada 2001-2003 au ramas hartii plimbate pe holurile instantelor de judecata.

» Mii de licitatii publice contestate si cateva amenzi date
Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice are rolul de a verifica legalitatea licitatiilor organizate de institutiile statului. Din 2007, atunci cand a fost infiintata si pana acum, institutia a primit 2.400 de reclamatii, a realizat sute de note de control si rapoarte privind achizitiiile din 792 de institutii, dar valoarea amenzilor nu se ridica la nivelul unei spagi serioase. Inspectorii au aplicat sanctiuni de aproape 2.400.000 RON,  aproape un sfert din mita doctorului Bradisteanu, de exemplu.

Dus cu telefon pentru Simirad: 1.100 euro
Una dintre cele mai inutile achizitii din 2008 este toaleta de lux a lui Constantin Simirad. Presedintele CJ Iasi si-a comandat o instalatie performanta de hidromasaj la birou, in valoare de 40 milioane lei vechi, dar surpriza a fost imensa cand Simirad a facut receptia lucrarii. Durduliul presedinte nu incapea la dusul cu radio si telefon. "O las mostenire presedintilor mai slabuti ca mine", a fost replica nervoasa a lui Simirad. Consilierul de taina al acestuia, Neculai Ratoi (PSD), candidat pentru un fotoliu de deputat, a comandat de alegeri o biserica in satul sau natal, Sodomeni, cu numai cateva zile inainte de debutul campaniei electorale. CJ Iasi a aprobat jumatate de miliard de lei pentru lacasul de cult.

Cele mai citite

Facturi mai mici la gaze și electricitatea de la 1 aprilie. Ministrul energiei anunță noi scheme de plafonare

Ministerul Energiei se pregăteşte săptămâna aceasta de o optimizare a schemei de compensare/plafonare prin care facturile la energie şi gaze s-ar mai putea ieftini,...

Aproape 80 de percheziții, în 4 județe și în Capitală, într-un dosar de contrabandă cu țigări. Prejudiciu de aproape 13 mil. euro

Aproape 80 de percheziţii au loc în această dimineaţă în 14 judeţe şi în Capitală, într-o cauză ce vizează destructurarea a două grupuri infracţionale...

Koeman: Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei

„ Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei, altfel va avea parte de o seară grea la Frankfurt”, și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă