15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialSmen cu popi in Schei

Smen cu popi in Schei

Aurelian Reit are un imobil in localitatea Tohanul Nou, acolo unde a fost preot o vreme. Casa parohiala ingrijita si renovata de enoriasi si-a trecut-o pe nume, iar acum o inchiriaza ocazional turistilor. Satenii spun ca el a avut grija ca la plecare sa isi treaca pe nume, ilegal, casa parohiala, pentru care biserica platise chirie ani de zile. Felicia Zlatescu, o locuitoare din Tohan, declara: "Cineva l-a ajutat? Singur, ca a facut facultatea de drept si cu primarul, el stie cum a facut, nu ne-a dat nici un fel de explicatie, nimic, nimic, nimic". Casa din Tohan sta goala pana de sarbatori, cand, pare-se, se umple de turisti. Are doua corpuri si o gradina de 700 de metri patrati. A costat 83 de milioane de lei vechi, adica in jur de 2.400 euro. Vecinii spun ca exista o placuta pe care scria "Casa Parohiala" care a disparut, dupa ce preotul si-a pus cladirea pe numele lui, stergand in acte platile facute de catre biserica fostului proprietar, RIAL si cumparand-o apoi pe mai nimic. Ioan Moloca epitrop, declara: "N-am avut acces la acte pana nu a venit noul popa si abia acum au descoperit ca stersese cu pasta corectoare". Actualul preot paroh din Tohan, Ioan Manea, spune: "Am facut mai multe demersuri sa obtinem casa si un consilier al lui Antonie Plamadeala, Dumnezeu sa-i ierte ca au murit amandoi, mi-a promis ca daca renunt la proces imi da inapoi banii pe casa". Preotul paroh ramas la Tohanul Nou sta in chirie. Aurelian Reit a mai obtinut o casa, de data aceasta in Brasov, pe Ilie Birt, unde locuise fostul preot de la Biserica Sf. Treime.

Amenda pentru demolarea facuta de altul

Tot pe strada Ilie Birt, la numarul 8, se afla o casa noua, din caramida, inca in constructie. Cladirea apartine preotului Aurel Colceriu si a fost construita pe terenul unei foste case parohiale, obtinuta de acesta in urma cu doi ani. Cu toate ca era monument istoric, Colceriu a demolat cladirea veche si a dat afara chiriasii care locuiau acolo – sotii Maria si Marius Gal, desi acestia aveau contract pana in 2008. In vara lui 2004, chiriasii s-au trezit ca li s-a smuls ceasul de gaz de pe casa si li s-a spus sa paraseasca imobilul. Marius Gal este pensionat pe caz de boala. "Acum doi ani, in august, am fost nevoiti sa plecam. Nu ne-a intrebat nimeni daca vrem sa ne cumparam locuinta sau nu, desi cred ca am fi avut dreptul. S-a spus ca este o cladire insalubra, ceea ce nu era adevarat. Toate casele de pe strada sunt trecute la monumente istorice, insa nu se stie de ce tocmai aceea nu aparea nicaieri. Am mers la Doru Munteanu, ce pe atunci era sef la Cultura, si mi-a aratat ca nu aparea la el in evidente, ceea ce ma mira, pentru ca era din anul 1817 casa. Venisera si din Sibiu, de la Culte, si-au fost mirati sa vada ca a fost demolata. Ba mai mult. Noi am plecat in august, iar in octombrie am primit o amenda de 70 de milioane de la primarie, pentru ca as fi demolat casa, ceea ce fireste ca nu aveam cum s-o fac, ci noul proprietar. Am depus o declaratie pe propria raspundere prin care am aratat ca nu am legatura cu demolarea. Noul proprietar si-a ridicat o casa noua de caramida. I-am spus preotului ce s-a intamplat, si mi-a spus ca nu-l intereseaza", spune Maria Gal.
In 2005, sotii Gal au depus la primarie o cerere prin care solicitau anularea avizului de demolare eliberat lui Aurel si Anei Colceriu, chiar de catre aceeasi institutie, la solicitarea Consiliului Judetean. Au solicitat autoritatilor sa nu elibereze aceasta autorizatie de demolare si construire, pana cand actualii proprietari "nu ne vor asigura un spatiu de locuit corespunzator", cum se arata in adresa oficiala, ceea ce nu s-a intamplat. Ba mai mult, in adresa se arata ca Maria Gal avea contract de inchiriere valabil pana in martie 2008. Prin urmare, mai este chiriasa intr-o locuinta care nu mai exista fizic.

Casa donata de un enorias ajunsa in proprietatea preotului

Tot in anul 2005, Marius Gal a solicitat ajutorul Patriarhiei, prin care arata ca locuise opt ani in imobilul de pe strada Cpt. Ilie Birt nr. 8, "casa donata bisericii de catre un enorias, si care pana in toamna anului 2004 a apartinut Parohiei Sf. Treime din schei", se arata in adresa trimisa. "In toamna anului 2004, preotul Colceriu Aurel a convocat comitetul bisericesc unde, motivand faptul ca biserica nu mai dispune de fondurile necesare intretinerii imobilului, reuseste sa obtina acordul comitetului de scoatere la vanzare a imobilului. O data cu obtinerea acordului de vanzare, a fost gasit si un cumparator, nimeni altul decat acelasi preot Colceriu", spunea Marius Gal in reclamatia trimisa la Patriarhie. Nu au primit raspuns. Urmarea: orice trecator poate vedea la adresa cu pricina o cladire nou-nouta, din caramida rosie, la care se mai lucreaza inca. Sotii Gal s-au mutat la rude, intr-o casuta din schei. Cum n-au bani sa se judece, n-au mers mai departe, mai ales ca Marius Gal este pensionat de boala.

Citatii si reclamatii la Politie

Un alt brasovean va fi nevoit sa plece din casa in care 11 ani a locuit cu chirie, cladire ce apartine parohiei Bisericii Sf. Treime. Marius Luca ii acuza pe preotii Aurel Colceriu si Aurelian Reit, ca au dat mai multi oameni afara din case, ca sa si le treaca pe numele lor. Barbatul mai locuieste inca, cu sotia si copilul, intr-o locuinta de pe strada Vasile Saftu la nr. 57, in aceeasi curte cu preotul Aurel Colceriu. De anul trecut nu i s-a mai prelungit contractul de inchiriere, si este convins ca parintele ii poarta sambetele pentru ca vede ce nereguli se petrec la biserica Sf. Treime.

Batrana data afara dintr-un viitor azil de batrani

Preotul Aurel Colceriu spune ca a procedat legal. "Intentionez sa deschid un camin de batrani in curtea casei. Nu am incalcat legea. Am vorbit si cu parintele Reit, si de comun acord am stabilit sa nu mai acordam interviuri in perioada postului", a spus acesta. Marius Luca nu e convins ca se va deschide totusi acel camin, mai ales ca mai exista unul, imediat langa, in curtea bisericii. "In curte mai locuieste si o batrana in varsta de peste 70 de ani. Am inteles ca i s-a cerut si ei sa plece. Prin urmare, batrana ar trebui sa ramana pe drumuri ca sa se deschida acolo azil de batrani. E absurd. Ana Mazarache are 79 de ani. Nu a aflat nimic de infiintarea viitorului azil! "Nu mi-a spus nimeni ca trebuie sa ma mut, si nu plec pana nu primesc hartie. N-am unde sa ma duc, sunt batrana".

Cu jalba la BOR si MJ

Marius Luca a depus mai multe plangeri si reclamatii impotriva preotului Colceriu, la Mitropolia Ardealului si la Ministerul Justitiei. Dupa trei petitii depuse la Arhiepiscopia Sibiului, a primit vizita unui inspector, dar doar dupa ce a despus reclamatie si la Patriarhie. "A venit un inspector din Sibiu, anul trecut, care a scris in constatare ca nu exista rea-credinta din partea proprietarului cladirii in privinta evacuarii, existand un studiu de fezabilitate pentru un camin de ocrotire sociala, depus spre aprobare la Ministerul Culturii si Cultelor. Dar in acelasi timp vreau sa spun ca in cladirea in care locuieste preotul a aparut din senin un SRL, care nu stiu cu ce se ocupa.
In plus, toti scheienii stiu ca cei doi preoti si-au trecut pe numele lor doua case de pe strada Ilie Birt, ce apartinusera parohiei", spune Marius Luca.

Cele mai citite

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

Bayer Leverkusen, de neoprit! Trupa lui Xabi Alonso a stabilit un nou record în fotbalul european

Bayer Leverkusen, formația pregătită de spaniolul Xabi Alonso, a devenit prima echipă din cele cinci mari ligi europene de fotbal care reuşeşte o serie...
Ultima oră
Pe aceeași temă