8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialSex-shop-ul, paravan pentru medicamente ilegale

Sex-shop-ul, paravan pentru medicamente ilegale

Multe dintre sex-shop-urile din România desfăşoară afaceri bănoase cu medicamente şi suplimente alimentare neautorizate. Aceste produse vândute ca afrodisiace conţin, de multe ori, substanţe care pun în pericol sănătatea cumpărătorilor sau chiar sunt interzise consumului uman.

Majoritatea românilor trec pe lângă sex-shop-uri fără să le bage în seamă şi chiar dacă le observă întorc capul ruşinaţi. Ascunse în spatele unor geamuri fumurii, aceste magazine sunt ignorate până şi de autorităţile care ar trebui să le controleze. De aceea, sex-shop-urile au ajuns locul perfect pentru a încălca legea. Aici se vând, în voie, medicamente care nu sunt autorizate de Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM) sau suplimente alimentare declarate naturale, dar care conţin substanţe interzise consumului uman.

O astfel de pilulă am descoperit într-un magazin de profil din Bucureşti. Despre Kamagra şi toată gama sa comercială se spune că are acelaşi efect ca Viagra, dar care se vinde la liber. Celebra „pilulă albastră” poate fi însă cumpărată doar pe reţetă, la recomandarea medicului, pentru că are efecte fatale în cazul persoanelor cu probleme de inimă. În schimb, Kamagra, pastila vândută de sex-shop-ul „Toys for pleasure” din zona Gării de Nord poate fi cumpărată de oricine, la liber, doar la recomandarea unui vânzător fără studii de specialitate, care cu greu explică care sunt ingredientele medicamentului.

Reporter: Ce face asta?
V.: Asigură o erecţie de patru ore. Şi trebuie să luaţi doar jumătate dintr-o pastilă. Aşa e recomandat.
R.: Cât costă o tabletă?
V.: 30 de lei. Şi muşti jumătate din ea.
R.: Nu mă doare capul?
V.: Dacă bei una întreagă, te ia de cap. Dacă e jumate, e perfect.
R.: Sunt legale, nu?
V.: Da. Astea sunt aduse din Olanda. Tot ce vezi aici e adus din Olanda. Comanda se face
pe Internet, poţi să faci comandă de pachete şi primeşti şi reducere.
R.: Kamagra sunt astea?
V.: Da, sunt cele mai vândute. Dacă iei doza recomandată, nu sunt probleme.
R.: Dar ai instrucţiuni la ea? Unde scrie ce conţine?
V.: Ei, ce conţine nu scrie… Ei zic că sildenafil, o substanţă, o chestie. Asta e singura substanţă scrisă pe ambalaj.

Comerciant: „Vă dau o listă cu produse care se vând ilegal”

Sildenafilul, substanţa activă din Kamagra, nu este chiar atât de inofensivă pe cât ne asigura vânzătorul. Potrivit studiilor din domeniu, aceasta este contraindicată persoanelor cu risc cardiovascular crescut, probleme acute cu ficatul, probleme cu rinichii, hiper şi hipotensiune, probleme genetice la retină. „Studiile clinice au demonstrat că efectele secundare cele mai comune sunt: dureri de cap, indigestie, vedere defectuoasă. Unii utilizatori de sildenafil s-au plâns că văd totul în albastru”, potrivit wikipedia.org.

Ulterior, am aflat că produsele din gama Kamagra nici măcar nu au autorizaţiile din partea Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, fără de care nici un produs medicamentos nu poate fi vândut legal în România. Interesant este că până şi acţionarii societăţii Kamasutra International SRL, cea care distribuie pe piaţă această pilulă, recunosc faptul că nu au toate actele cerute de legislaţia românească: „Kamagra nu este certificat, într-adevăr. Problema este alta: se schimbă legea şi dacă am certifica acum, totul ar trebui refăcut după. Pe undeva, e ceva care nu e în regulă, dar nu e. Adică, noi le importăm legal din Olanda”, a încercat o explicaţie unul dintre acţionarii firmei, care ne-a cerut să nu-i facem public numele. Acesta s-a scuzat prin faptul că trebuie să depăşească tot felul de piedici din partea concurenţei, dar şi a autorităţilor. „Ce ne-au cerut cei de la ANMDM aproape am pregătit, dar acum schimbă legislaţia şi trebuie să aşteptăm. Suntem în proces de certificare, dar nici ei nu ştiu exact ce se va întâmpla. Plus că şi concurenţa a aflat de noi şi se opun să intrăm şi noi în farmacii”, a afirmat reprezentantul Kamasutra International. Dar scuza supremă a acţionarului este aceea că nu e singurul care vinde ilegal produse în ţara noastră: „Acţiunea se petrece în România. Vă dau o listă cu produse care se vând ilegal la orice chioşc. Apoi, în toată lumea, produsele astea se vând în sex-shop-uri, e o chestie tacită”.

Reprezentanţii Agenţiei Naţionale a Medicamentului spun însă că afirmaţiile celor de la Kamasutra International nu sunt adevărate. „Minciuni! Ce înseamnă că se schimbă legea? În continuare, avem solicitări de autorizări pentru medicamente, nu are nici o legătură. Astea sunt vorbe. Noi funcţionăm, aşteptăm solicitări în continuare”, ne-a declarat Anca Crupariu, ofiţer de presă al ANM.

„Oficial nu există”

Situaţia controversată a pastilei Kamagra nu este singulară. Am constatat acest lucru intrând şi în alte sex-shop-uri din ţară.

La Braşov, am cumpărat trei tipuri de pilule pentru ridicarea libidoului şi pentru potenţă din două astfel de magazine. Vânzătorii de la „Emanuelle” ne-au garantat că nu riscăm nimic dacă folosim produsele, chiar dacă nu avem recomandarea unui medic, pentru ca sunt nişte suplimente alimentare naturale.

Reporter: Pastile pentru erecţie aveţi?
V.: Da, sunt spray-uri, sunt pastile, sunt soluţii, creme.
R.: Pastilele care sunt?
V.: Acestea, Viamax Power Tabs, costă 30 de lei pastila.
R.: Scrie ceva pe ele în româneşte?
V.
: Nu, doar în engleză.
R.: E interzis celor cu probleme de inimă?
V.: Nu, sunt pe bază de plante naturale.
R.: Astea ce sunt?
V.: Sunt pentru femei. Trei pastiluţe costă 10 lei şi sunt pentru stimularea apetitului sexual. Se numesc Peper Energizer. Sunt mai mult vitamine.
R.: Astea roşii ce sunt?
V.: Tot aşa, trei pastile 10 lei, pentru bărbaţi, să-şi menţină erecţia, Erosexin se numesc.

Am încercat să obţinem lămuriri despre pilulele pe care le-am cumpărat şi le-am verificat la Institutul de Bioresurse Alimentare (IBA), singura autoritate din România care autorizează comercializarea suplimentelor alimentare. Am avut parte din nou de o mare surpriză. Nici unul dintre tipurile de pastile luate de noi din Braşov nu este certificat de Institut.

„Au ajuns şi la noi suplimente alimentare de acest gen. Unele au trecut, altele nu. Ce nu este notificat la noi, înseamnă că nu există oficial. O parte din cele care nu există oficial, este posibil să fie aduse la notificare şi să nu fie încă în ordine. Cele mai multe nereguli apar la neconcordanţa între documente. Mai sunt şi probleme legate de substanţele care apar în aceste produse”, ne-a explicat Radu Stoianov, şeful Serviciului Notificări Suplimente Alimentare din cadrul IBA.

Plante interzise, stimulente sexuale

De exemplu, chiar noi am descoperit că în diferitele variante care circulă în sex-shop-uri şi pe Internet ale unuia dintre produsele pentru erecţie, Viamax, există substanţe care în ţara noastră sunt pe lista „plantelor periculoase pentru consumul uman” emisă de Ministerul Agriculturii şi Ministerul Sănătăţii. Una dintre acestea este, potrivit prospectului, Mucuna pruriensis, o plantă tropicală care poate avea efecte halucinogene şi mai este folosită ca anabolizant, pentru creşterea masei musculare.

Un alt ingredient interzis care se găseşte în compoziţia Viamax este Atractylotes macrocephala, care provine din China şi care poate provoca indigestie, hipoglicemie şi are efecte sedative. „Studiile asupra atractylotes s-au făcut mai ales în China şi mai ales pe animale. Experimentele pe animale au arătat că acesta este responsabil pentru efectele sedative, greaţă şi diaree”, se arată în Gale Enciclopedia of Public Health.

Suplimentele alimentare, periculoase chiar şi autorizate

Suplimentele alimentare, inclusiv cele pentru stimulare sexuală, nu sunt sigure chiar şi în condiţiile în care sunt certificare de Institutul de Bioresurse Alimentare. România Liberă a relatat anul trecut că nici un organism din ţară nu are posibilitatea să verifice dacă substanţele trecute de producători pe ambalaj sunt chiar cele aflate în compoziţia produsului. Deocamdată, nimeni nu poate stabili câte dintre acestea ascund secrete chimice în spatele unor nevinovate extracte din plante. „Teoretic ar putea să fie absolut în orice produs, nu neapărat supliment alimentar, ci în absolut orice. În momentul de faţă, consumatorul nu se poate apăra. Aşa cum este prevăzută legea, nu se poate”, afirmă Radu Stoianov, şeful Serviciului Notificări Suplimente Alimentare.

Medicamentele vândute ilegal şi substanţele periculoase descoperite de RL reprezintă doar câteva exemple de produse care se distribuie la liber în sex-shop-urile din România. Numărul acestora este în realitate mult mai mare, dar până acum nici o autoritate a statului nu a făcut un control riguros pentru a stabili la ce riscuri se supun românii care folosesc asemenea stimulente.

Produse neautorizate:
Kamagra Gold
Kamagra Oral Jelly
Kamagra Drajeuri
Femalegra
Tadalis
Stud 100
EroSexin
Peper Energizer

Produse care conţin substanţe periculoase pentru consumul uman
Viamax Power Tabs
Viamax Pure Power

Cele mai citite

Ciolacu, despre o eventuală înlocuire a candidatului Cîrstoiu cu Negoiță. Ce a stabilit cu Ciucă

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat...

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...

Ciolacu, despre o eventuală înlocuire a candidatului Cîrstoiu cu Negoiță. Ce a stabilit cu Ciucă

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat...
Ultima oră
Pe aceeași temă