9.1 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialReţeta lui Truică: 2 milioane de euro din vânzarea bunurilor statului (ARTICOL...

Reţeta lui Truică: 2 milioane de euro din vânzarea bunurilor statului (ARTICOL INTEGRAL)

O parte din averea spectaculoasă a omului de afaceri Remus Truică se bazează pe tranzacţii imobiliare incredibile, făcute cu bunurile statului, prin complicitatea unor instituţii precum Guvernul României sau Consiliul Local Snagov. România liberă prezintă astăzi una dintre aceste afaceri care i-au adus lui Truică, fără nici un efort, aproape 2 milioane de euro în cinci luni.

 

Pasul 1 – Hotărârea de Guvern dată de Năstase

În august 2002, Guvernul României a aprobat o hotărâre (HG 930) referitoare la atestarea domeniului public al judeţului Ilfov. Pe lângă multe clădiri, terenuri, lacuri şi alte proprietăţi, într-o anexă a acestui act normativ a fost trecută şi o suprafaţă de 473 de hectare, amplasată în comuna Snagov. Terenul era la momentul respectiv în proprietatea publică a statului român, prin Ministerul Finanţelor Publice, fiind dat în gestionarea Administraţiei Naţionale Apele Române (asta pentru că terenul a rezultat în urma secării unei porţiuni din Lacul Snagov). Reprezentanţi ai Apelor Române, care doresc să-şi păstreze anonimatul, spun că trecerea celor 473 de hectare de teren în proprietatea publică a judeţului Ilfov s-a făcut abuziv, deoarece terenul era de drept al statului, şi că, în realitate, prin acest act normativ s-au urmărit interesele imobiliare ale unor persoane influente. Reprezentanţii ANAR mai spun că nu au fost consultaţi la momentul elaborării acestei HG. Trebuie să menţionăm faptul că la momentul elaborării actului normativ Remus Truică (care ulterior a devenit unul dintre principalii beneficiari ai acestui transfer de proprietate) era şeful de cabinet al premierului Adrian Năstase. În aceeaşi perioadă, şeful Corpului de Control al Guvernului- care, cel puţin teoretic, trebuia să verifice legalitatea unor astfel de tranzacţii- era Victor Ponta, actualul preşedinte al PSD. 

Pasul 2 – Bunăvoinţa Consiliului Local Snagov

Hotărârea de Guvern din 2002 a prevăzut în mod expres faptul că cele 473 de hectare vor face parte din domeniul public al Primăriei Snagov. Această situaţie nu a durat însă foarte mult timp. Pe 31 octombrie 2007, Consiliul Local Snagov a hotărât să transfere 22 de hectare, din suprafaţa totală de 473 de hectare, din domeniul public în domeniul privat al comunei, pentru ca, ulterior, cele 22 de hectare să fie puse la dispoziţia Comisiei Locale pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate, pentru reconstituirea drepturilor foştilor proprietari.

Pasul 3 – Găsirea unor proprietari „abordabili”

Ce s-a întâmplat cu cele 22 de hectare de teren, amplasate într-un paradis imobiliar de lângă Bucureşti, într-o perioadă în care afacerile de acest gen explodaseră în România, se încadrează deja în tiparul clasic. Să luăm ca exemplu una dintre parcele (Parcela 117/2/1, în suprafaţă de 40.000 de metri pătraţi).

Pe 15 septembrie 2009, această suprafaţă a fost atribuită de comisia locală unui anume Viorel Kiriţă, prin reconstituirea dreptului de proprietate. După câteva săptămâni, pe 25 noiembrie, Kiriţă i-a vândut terenul lui Remus Truică, pentru suma de 100.000 de euro. Preţul de vânzare poate fi considerat derizoriu, 2,5 euro/metru pătrat, motiv pentru care au existat serioase suspiciuni că Viorel Kiriţă nu a fost altceva decât interpusul fostului demnitar din Cabinetul Năstase. “Pe acest teren este o mare bătălie. Eu şi CL Snagov am împroprietărit nişte cetăţeni, cărora le-am reconstituit dreptul de proprietate. Ce s-a întâmplat mai departe nu e treaba mea”, a declarat pentru RL primarul Snagovului, Apostol Muşat. Întrebat cât teren are Remus Truică la Snagov, primarul Muşat ne-a răspuns că acesta deţine „în jur de 20 de hectare”. Practic, din afirmaţiile primarului, putem deduce că aproape întreaga suprafaţă de 22 de hectare pusă la dispoziţia Comisiei Locale pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate a ajuns la Remus Truică. Acest lucru ne-a fost confirmat şi de surse din Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Ilfov (OCPI).

Pasul 4 – Profit de 20 de ori mai mare decât investiţia

Să urmărim mai departe traseul celor 40.000 de metri pătraţi, pe care Truică i-a cumpărat cu 100.000 de euro. Din istoricul acestui teren rezultă că pe 26 aprilie 2010, la cinci luni de la cumpărare, fostul demnitar a vândut terenul unui anume George Gabriel Lişu, un tânăr de 29 de ani din Alexandria, pentru suma de două milioane de euro, adică la un preţ de 20 de ori mai mare. Cine este personajul misterios care a plătit două milioane de euro pentru acest teren? Despre Gabriel Lişu nu se ştiu prea multe lucruri. Din verificările la Registrul Comerţului rezultă că Lişu nu are nici o afacere, iar potrivit site-ului primăriei din Alexandria tânărul care a cumpărat cu două milioane de euro terenul de la Truică a fost somat de Direcţia Taxe şi Impozite locale pentru neplata unui impozit. Interesant este faptul că în ziua în care a cumpărat terenul de la Truică cu două milioane de euro Gabriel Lişu a făcut un împrumut de trei milioane de euro la BRD. Împrumut care a fost gajat exact cu terenul de la Snagov.

Doi proprietari concomitent

Surprizele legate de terenul de la Snagov nu s-au oprit însă aici. În ianuarie 2011, Administraţia Naţională Apele Române (ANAR) a notificat Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Ilfov, căruia i-a atras atenţia că respectivul teren este proprietatea statului. Prin urmare, OCPI Ilfov a fost nevoit să intabuleze dreptul de proprietate asupra terenului în favoarea statului român. În momentul de faţă, terenul pus gaj la BRD are doi proprietari: statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice şi administratorul ANAR, şi George Gabriel Lişu, cel care a luat un împrumut de trei milioane de euro. Conducerea ANAR a declarat că acest teren aparţine de fapt statului, iar înstrăinarea lui s-a făcut cu încălcarea legii. “Faţă de înstrăinările la care faceţi referire, ANAR este terţ şi nu a fost înştiinţată de către OCPI Ilfov. Posibilele situaţii litigioase au apărut în momentul în care autorităţile locale sau persoanele fizice au solicitat diferite acte de reglementare de la ANAR. Văzând reglementările prezentate anterior, instituţia noastră apreciază că înstrăinările, atât timp cât se referă la porţiuni care aparţin bunului public menţionat mai sus, sunt făcute cu încălcarea legii”, susţin reprezentanţii ANAR, într-un răspuns trimis către RL. După ce statul român şi-a intabulat dreptul de proprietate asupra acestui teren, anumite persoane au dat în judecată ANAR, căreia i-au contestat dreptul de proprietate. “Aceste persoane au introdus plângeri la Judecătoria Buftea, iar în acest moment procesele sunt în desfăşurare, unele dintre acestea fiind deja soluţionate de instanţa de fond, prin respingerea plângerilor”, afirmă reprezentanţii ANAR.

Cum a fost posibil ca OCPI Ilfov să înscrie doi proprietari

Într-un răspuns trimis la redacţie, conducerea Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) recunoaşte că terenul de la Snagov are intabulat în Cartea Funciară doi proprietari. Întrebată cum a fost posibil acest lucru, conducerea ANCPI ne-a declarat: “Atribuţia oficiilor de cadastru şi publicitate imobiliară este aceea de a verifica, din punct de vedere tehnic, documentaţiile cadastrale depuse şi, totodată, forma în care a fost încheiat actul de proprietate, fără a fi obligate să se pronunţe asupra aspectelor de fond ale acestuia, neavând competenţa de a analiza, din punct de vedere legal, conţinutul documentelor supuse înscrierii”.  

Victor Ponta: „Nu era treaba mea ce aproba Guvernul”

În august 2002, când Executivul aproba hotărârea de guvern prin care transfera cele 473 de hectare de teren, Victor Ponta era şeful Corpului de Control al Guvernului României. Întrebat dacă a demarat un control cu privire la HG nr. 930/2002, Ponta ne-a declarat: „Nu. Toate notele de control se făceau la solicitarea premierului. Nu era treaba mea ce aproba Guvernul. Şeful Corpului de Control nu se autosesizează, ci este sesizat de premier”.

Remus Truică: „Nu am nimic de declarat”

Contactat telefonic pentru a oferi explicaţii cu privire la acest subiect, Remus Truică ne-a spus sec: “Nu am absolut nimic de declarat”.

Cele mai citite

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...
Ultima oră
Pe aceeași temă