6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialRazboi intre veterani si Primaria Sectorului 1

Razboi intre veterani si Primaria Sectorului 1

» Peste 30.000 de veterani de razboi din toata tara au ramas fara un milion de bilete CFR si auto gratuite, din cauza conflictului dintre Uniunea Veteranilor de Razboi (UVR) si Primaria Sectorului 1 Bucuresti.

» Miza certurilor: doua camere dintr-un imobil ce apartine administratiei locale, din care a fost evacuata conducerea centrala a UVR.

» Presedintele uniunii, stefan Cucu, acuza ca evacuarea s-a facut abuziv si sustine ca din august 2007 nu mai are acces la actele organizatiei, sechestrate intr-un depozit al Primariei.

» Primarul Andrei Chiliman raspunde ca i-a somat din timp pe reprezentantii UVR sa plece si declara ca nu a restrictionat accesul la documente.

In 2003, Consiliul Local
al Sectorului 1 a alocat Uniunii Veteranilor de Razboi, spre folosinta gratuita, trei camere intr-un imobil din Piata Amzei 13. Singura conditie era ca organizatia sa plateasca utilitatile. "Ceea ce am si facut. Am folosit spatiul, fara nici o problema, pana la 1 iunie 2006. In acea zi, eu eram plecat cu Regele Mihai si ministrul Apararii in Basarabia. Primarul Andrei Chiliman a dat ordin sa se puna lacate noi la usile noastre si ne-a lasat pe afara", ne-a declarat presedintele UVR, stefan Cucu.
Acesta sustine ca demersurile ulterioare pe langa primarul Andrei Chiliman au ramas fara raspuns, asa ca a mers la viceprimarul de atunci al Primariei Generale a Capitalei Ludovic Orban. "L-a chemat la telefon pe domnul Chiliman si pe 6 iunie am reprimit cheile de la camerele respective. Apoi, pana in 2007, n-am mai avut nici un fel de discutii cu Primaria. Puteau sa discute cu mine: ori chirie, ori pomana. Dar nu mi-au spus nimic."
In schimb, la inceputul lunii august anul acesta, primarul Andrei Chiliman a decis din nou evacuarea veteranilor. Doua din cele trei camere, aflate la parter, au fost sigilate, iar toate actele si mobila uniunii au fost depuse intr-un depozit al administratiei locale. "Ne-a mai ramas o camera la etajul patru, dar practic nu o putem folosi. Nici inainte nu o foloseam. Nici un veteran nu poate urca 80 de trepte, in conditiile in care nu exista lift", explica stefan Cucu.

Doar promisiuni pentru un nou sediu
Noile demersuri ale veteranilor de a redobandi spatiul in cauza sau un altul au ramas fara nici un rezultat.
Presedintele UVR mentioneaza ca autoritatile cu care a discutat i-au facut doar promisiuni. In atare conditii, cea mai mare problema a veteranilor este ca acum nu pot folosi documentele uniunii, dar nici nu le pot lua din depozit, pentru ca nu au unde sa le duca. "Au ramas sigilate un milion de bilete de tren si auto pentru veterani. Eu n-am mai avut cum sa dau la oameni. Vin din provincie, platesc trenul si pleaca cu mana goala. Nu putem face nici dosarele de pensie, ca arhivele sunt blocate acolo. Sa ne dea acces la documente, nu ne intereseaza mobila, altele, dar macar actele", cere stefan Cucu.
Mai mult, veteranii sustin ca au primit deja 500.000 de foi de drum, pentru primul semestru al anului viitor, care au fost duse acasa la unul dintre membrii uniunii. "Filialele mari vin la noi acasa, nu-i o problema. Dar la filialele mici, trebuie sa trimitem biletele prin posta si nu avem adresele, pentru ca sunt in depozit. Nu pot sa decontez nici metroul, ca nu am tabelele necesare", se plange presedintele UVR.

"Bunurile va stau la dispozitie oricand"

De partea cealalta, Primaria sectorului 1 raspunde ca evacuarea s-a facut cu respectarea legii. Totusi, desi stefan Cucu a precizat ca veteranii au fost reprimiti in 2006 in camerele aflate acum in disputa dupa un telefon dat de Ludovic Orban, primarul Andrei Chiliman sustine ca UVR a ocupat locul fara nici un drept. "Inca din 2006, ati fost somat sa parasiti spatiul pe care-l ocupati fara titlu. (…) Fata de refuzul dumneavoastra, ati fost evacuat pe cale administrativa, pe data de 1.06.2006. Ulterior, ati ocupat din nou respectivul spatiu, fara a fi incheiat vreun contract care sa va dea acest drept. Prin urmare, primarul a emis o noua dispozitie, in temeiul careia ati fost evacuat din nou, in 2007. Facem mentiunea ca, fiind vorba despre un imobil proprietate publica, ambele evacuari au fost aduse la indeplinire pe cale administrativa", se arata intr-o adresa a Primariei, remisa UVR si, ulterior, redactiei noastre.
In legatura cu sechestrarea biletelor si actelor UVR, primarul Andrei Chiliman precizeaza ca nu li s-a blocat niciodata accesul veteranilor la acestea. "Au fost depozitate la sediul Administratiei Domeniului Public sector 1. Bunurile va stau la dispozitie oricand, fiind suficient sa formulati o cerere in acest sens si sa le preluati", i-a raspuns edilul lui stefan Cucu.
Reprezentantii Primariei sustin ca singurul motiv pentru care aceste bunuri au fost mutate a fost acela de a le proteja.

» "a crezut ca sunt omul psd-ului"

Liderul veteranilor crede ca de fapt primarul liberal Andrei Chiliman i-ar fi evacuat pentru ca a crezut ca e omul PSD. "Eu aveam in birou, pe harta sectorului 1, o poza cu fostul primar Vasile Gherasim (membru PSD – n.r.), care ne-a dat cele trei camere si ne-a ajutat. Domnul Chiliman a vazut si cred ca de asta ne-a evacuat, ca a crezut ca sunt omul fostului primar", ne-a declarat stefan Cucu. Primarul Chiliman i-a cerut veteranului "sa va exprimati eventualele nemultumiri fara a ne adresa injurii".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă