16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialRazboi fratricid intre contabili si experti

Razboi fratricid intre contabili si experti

» Guvernul a adoptat la inceputul acestui an o ordonanta prin care le-a interzis contabililor autorizati cu studii medii una dintre principalele lor activitati, respectiv intocmirea de bilanturi contabile. Un singur alineat din OG 17/2007, care modifica un act normativ similar din 1994, le-a luat acestora o importanta sursa de venit si a transferat-o expertilor contabili, sub pretextul ca astfel se armonizeaza legislatia romaneasca in domeniu. Ordonanta a devenit lege in septembrie 2007.

Desi toata breasla este afectata, doar un singur contabil din Bucuresti a protestat fata de schimbarile in cauza prin zeci de sesizari, adrese si cereri de informatii trimise Guvernului, Ministerului Economiei si Finantelor (MEF), Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR), Avocatului Poporului si chiar institutiilor europene. A primit in schimb doar raspunsuri convenabile autoritatilor, iar in unele acte oficiale a fost, efectiv, mintit. Reprezentantii statului si cei care ar fi trebuit sa le apere interesele contabililor au aruncat vina unul pe celalalt, asa ca bucuresteanul a decis sa intenteze un proces Guvernului si MEF, prin care contesta actul normativ in cauza.
Acum dosarul este in curs de judecata la Curtea Constitutionala, dar procesul nu a impiedicat Guvernul si Camera Deputatilor sa mearga mai departe cu actul legislativ contestat. Trecand, pur si simplu, cu vederea toate reclamatiile depuse in ultimele luni, precum si procesul aflat pe rol, pe 4 septembrie a.c., deputatii au aprobat ordonanta printr-o lege si au trimis-o presedintelui spre promulgare.

Miza: banii din contracte
Practic, prin ordonanta din ianuarie 2007, Executivul a modificat articolul 9, litera b, dintr-o ordonanta din 1994, in baza careia lucrau pana atunci contabilii autorizati. Actul normativ initial prevedea ca acestia "intocmesc bilantul contabil". Acum, pot doar "pregati lucrarile in vederea intocmirii situatiilor financiare". O schimbare care pare de nuanta pentru un necunoscator, dar care a dat peste cap totul pentru contabilii cu studii medii.
Pana la inceputul acestui an, contabilii autorizati puteau incheia contracte de servicii cu societati comerciale, pentru care tineau contabilitatea, iar de doua ori pe an depuneau bilanturile contabile ale respectivelor firme la administratia financiara. Nu era nevoie pentru aceasta decat de stampila administratorului societatii comerciale in cauza si de cea a contabilului autorizat.
Prin noua modificare, un contabil autorizat nu mai poate depune bilantul contabil la administratia financiara decat daca documentul a fost certificat (adica verificat si stampilat) de un expert contabil, cu care face contract sau se asociaza intr-o firma.
Desi autoritatile implicate afirma in declaratiile oficiale pe care ni le-au dat ca schimbarea vizeaza doar armonizarea si o mai buna organizare a profesiei de contabil, miza adevarata e mult mai simpla: banii.
Certificarea nu e gratuita. Contabilul autorizat va trebui de acum sa imparta cu un expert contabil banii primiti de la societatile comerciale cu care are contract, in conditiile in care de fapt primul face toata treaba (dupa cum spune legea "pregateste situatiile financiare"), iar expertul contabil pune doar o stampila.
Iar scenariul cel mai sumbru pentru contabilii autorizati cu studii medii prevede ca vor fi pusi in situatia de a mari preturile, ca sa-si poata acoperi costurile. Dar asta va duce, cel mai probabil, la pierderea clientilor, care vor apela direct la experti contabili, pentru a evita contabilul devenit intermediar.

Interese ascunse
Singurul care a decis sa lupte impotriva acestei ordonante guvernamentale este un contabil din Bucuresti, G.B. Acesta ne-a rugat sa nu-i dezvaluim identitatea – cunoscuta de cei cu care se razboieste din zecile de sesizari pe care le-a trimis – de teama ca-si va pierde clientii care-l vor vedea implicat intr-un conflict cu inalte organisme ale statului. "Consider ca mi se incalca un drept obtinut in baza unor examene, pe care le-am dat atunci cand am devenit contabil autorizat. Nu inteleg cum o ordonanta se poate aplica retroactiv. Inteleg daca s-ar fi spus «de acum incolo, cine devine contabil autorizat nu mai poate intocmi bilanturi», desi nici asta nu mi se pare corect, dar cum poate sa mi se ia un drept pe care eu l-am obtinut legal cu sase ani inainte de aceasta ordonanta?", se intreaba G.B.
In viziunea sa, tinta e una singura. "Expertii contabili s-au gandit ca asta e o cale de a face usor mai multi bani. Practic, in noua situatie, eu fac toata munca de contabilitate, iar expertul doar o certifica, adica pune o semnatura. Mai mult, responsabilitatea pentru eventualele greseli imi revine tot mie, in baza contractului pe care eu il am direct cu o societate comerciala. Un expert contabil nu risca nimic, dar imi ia banii", ne explica G.B.

Lupta cu morile de vant
Dintre toate institutiile statului sesizate de G.B., singura care a reactionat a fost Senatul Romaniei, care a respins propunerile Guvernului, considerand ca Executivul nu poate modifica printr-o ordonanta o lege organica. "Dar cei de la Camera Deputatilor nici nu m-au bagat in seama, desi la Comisia de buget-finante am trimis mai multe adrese si chiar am vorbit de mai multe ori personal cu cei de acolo. Cand s-a adoptat ordonanta in plen, nu m-au chemat. S-a invocat ca sunt reprezentat de CECCAR, dar eu tocmai cu CECCAR-ul pare ca ma lupt", s-a aratat nedumerit contabilul.

De ce spune acesta ca, de fapt, Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania este impotriva membrilor sai cu studii medii?
In primul rand, din cauza unor raspunsuri contradictorii care i-au fost date contabilului nemultumit. Aceleasi informatii care se bat cap in cap ne-au fost transmise si noua, dupa ce, prin demersul nostru jurnalistic, am incercat sa lamurim situatia.
Astfel, directorul executiv al CECCAR Bucuresti, Emil Florita, declara ca, de fapt, contabilii autorizati cu studii medii nu au avut niciodata dreptul de a intocmi bilanturi contabile. "Contabilul autorizat cu studii medii avea dreptul sa scrie acel formular, dar nu putea sa-l semneze. Formularul de bilant contabil nu era niciodata vizat de contabilul cu studii medii. Niciodata. A fost intotdeauna obligatoriu, se solicitau parafa si semnatura expertului contabil", ne spune Emil Florita. Afirmatia sa este intarita de o adresa oficiala a CECCAR "spre stiinta Ministerului Economiei si Finantelor", in care se sustine ca "persoanele cu studii medii, autorizate sau nu, nu au avut si nu au dreptul sa semneze situatiile financiare anuale. In situatia in care au existat astfel de cazuri, acestea au contravenit legii".
Numai ca aceasta explicatie a CECCAR este falsa, iar pentru a o acoperi s-a folosit un tertip de interpretare a legii contabilitatii. In adresa mentionata, organizatia profesionala a breslei ii incadreaza pe contabilii autorizati cu studii medii la un alt articol, convenabil acesteia, dar care n-are legatura cu situatia. Neconcordanta a fost recunoscuta chiar de un jurist al CECCAR, cu care am discutat. "Conform vechilor reglementari, aveati voie sa intocmiti bilantul contabil. Eu sunt 100% convinsa ca e o mare nedreptate ce li s-a facut contabililor", precizeaza jurista Marinela Manole.

Ping-pong cu ordonanta
Un alt aspect neclar care arunca o urma de indoiala asupra bunei-credinte a celor care au promovat modificarile reclamate reiese din faptul ca nimeni nu doreste sa-si asume paternitatea actului normativ. Reprezentantii CECCAR sustin ca ideea schimbarilor nu le-a apartinut lor, mai ales ca, fiind o entitate privata, asociatia nu poate avea initiative legislative de acest gen. "Nu am initiat noi ordonanta asta", se disculpa Emil Florita. "Noi nu suntem initiator de lege. Nu a facut-o CECCAR-ul, nu avea cum sa faca. Eu va dau scris, mergem la notar, ca CECCAR-ul nu a facut-o", declara si juristul CECCAR.
Nu acelasi lucru il sustine Ministerul Economiei si Finantelor in intampinarea pe care a depus-o la procesul intentat de contabilul G.B. MEF afirma in respectivul document ca CECCAR-ul a initiat schimbarea legii: "Este propunerea venita chiar din partea Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania, de modificare a ordonantei (…) in sensul ca articolul 9 se modifica si va avea urmatorul continut: «Pregateste lucrarile in vederea intocmirii situatiilor financiare», text care ar modifica textul existent care prevede ca «intocmeste bilantul contabil»".

Cine minte?
In fine, o alta "ciudatenie" este raspunsul pe care l-am primit de la Ministerul Economiei si Finantelor la solicitarea noastra de informatii. Astfel, ni s-a transmis ca "proiectul de ordonanta a Guvernului pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 65/1994 privind organizarea activitatii de expertiza contabila si a contabililor autorizati, a parcurs toate etapele de consultare si avizare si nu s-a formulat nici o obiectie asupra propunerii privind neintocmirea situatiilor financiare de catre contabilii autorizati cu studii medii".
Practic, Ministerul Finantelor ne-a mintit cu nonsalanta. Contabilul bucurestean G.B. ne-a pus la dispozitie toate adresele prin care a adus la cunostinta diverselor institutii, inclusiv a Ministerului Finantelor, obiectiile breslei. Mai mult, Ministerul Economiei si Finantelor se judeca pentru ordonanta buclucasa cu acest contabil. Implicit, nu poate invoca lipsa obiectiilor la acest proiect legislativ.

Cele mai citite

Petre Roman, la Parchetul General, în Dosarul Mineriada. FOTO

Fostul premier Petre Roman, s-a prezentat, astăzi, la sediul Parchetului General, pentru a lua la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă