9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialProfit de pe urma mortilor romani din Italia

Profit de pe urma mortilor romani din Italia

Autoritatile judiciare din Italia cerceteaza modalitatea in care rudele unor romani morti in accidente de circulatie in peninsula au primit despagubiri de la firmele de asigurare. Anchetele au inceput dupa ce mai multi romani au reclamat faptul ca ar fi fost pacaliti de intermediari si avocati italieni care aveau mandate din partea Consulatului roman de la Roma sa se ocupe de aceste cazuri.
Iata cum actionau intermediarii: la scurt timp dupa ce un roman din Italia murea intr-un accident de circulatie, familia acestuia din tara era vizitata de un conational care se recomanda "consultant" al unui cabinet de avocatura din Italia si se oferea sa-i ajute cu bani pe oamenii aflati in nevoie. Chiar daca, sa zicem, rudele mortului ar fi avut vreo indoiala privind calitatea vizitatorului, aceasta era spulberata instantaneu cand aflau ca insusi consulul Romaniei la Roma insarcinase respectivul cabinet de avocatura sa se ocupe de aceste cazuri. In schimbul sumelor platite – care porneau de la cateva mii de euro si ajungeau in cazurile fericite pana la 100 de mii de euro – "consultantii" le cereau oamenilor sa semneze acte prin care chipurile ii imputerniceau sa le reprezinte interesele in relatiile cu institutiile italiene. Ce nu stiau oamenii este faptul ca in baza acelor mandate "consultantii" castigau sume de cateva ori mai mari decat cele oferite.

 

Reteta succesului s-a bazat pe lipsa cunostintelor juridice ale celor indreptatiti sa fie despagubiti si, mai ales, pe faptul ca afacerea a fost girata de Consulatul roman de la Roma. La scurt timp dupa ce un roman din Italia murea intr-un accident de circulatie, familia acestuia din tara era vizitata de un conational care se recomanda "consultant" al unui cabinet de avocatura din Italia si se oferea sa-i ajute cu bani pe oamenii aflati in nevoie. Chiar daca, sa zicem, rudele mortului ar fi avut vreo indoiala privind calitatea vizitatorului, aceasta era spulberata instantaneu cand aflau ca insusi consulul Romaniei la Roma insarcinase respectivul cabinet de avocatura sa se ocupe de aceste cazuri. In schimbul sumelor platite – care porneau de la cateva mii de euro si ajungeau, in cazurile fericite, pana la 100 de mii de euro – "consultantii" le cereau oamenilor sa semneze acte prin care ii imputerniceau sa le reprezinte interesele in relatiile cu institutiile italiene. Ce nu stiau amaratii este ca, in baza acelor mandate, "consultantii" castigau sume de cateva ori mai mai mari decat cele oferite. Paradoxal, aceasta practica ce ii punea intr-o lumina nefavorabila pe diplomatii romani de la Roma nu a fost stopata decat dupa ce autoritatile judiciare din Italia au primit plangeri ale celor pagubiti si au inceput sa ancheteze cazurile.

"Ne-au platit sa ne impacam cu soferul"
Danut Pintilie din comuna Oituz este unul dintre sutele de mii de romani care au plecat in Italia sa-si caute o viata mai buna. Lasase acasa o nevasta, doi copii minori si doi parinti batrani si neputinciosi care isi puneau toate sperantele in el si in banii pe care omul trebuia sa-i trimita in tara. Soarta i-a intors insa spatele lui Danut: pe 5 decembrie 2004, in localitatea Trinitapoli, in timp ce se intorcea acasa de la serviciu, a fost lovit mortal de un camion. Danut Pintilie avea 38 de ani. Circumstantele exacte ale accidentului au ramas in continuare neclare pentru familia sa din tara. Violeta, sotia, povesteste insa ca la scurt timp dupa ce a aflat de moartea barbatului sau a fost sunata de un anume Dragu (n.r. – Nicolae Dragu Nistor, unul din "consultantii" cabinetului de avocatura Pagano&Associati) din Bucuresti, care s-a recomandat a fi avocat si care i-a spus ca este in legatura cu un alt avocat din Italia si ca se va ocupa de toate formalitatile legate de repatrierea cadavrului. "Am facut procuri, copii dupa actele de nastere ale copiilor, certificat de casatorie. Am facut declaratii prin notariat ca nu avem alte venituri. Tot ce mi-a cerut domnul Dragu i-am trimis la Bucuresti. La un an de zile dupa aceea am fost chemati la Bucuresti, la un cabinet de avocati. Am fost eu, parintii lui Danut si cei cinci frati ai lui. Ne-a chemat si ne-a intrebat daca vrem sa ne impacam cu ala care l-a accidentat pe barbatul meu. Zicea ca ar fi mai bine sa ne impacam ca altfel procesul va dura trei ani de zile. Parintii lui au fost de acord, s-au gandit ca e mai bine asa decat sa mai umblam pe drumuri. Eu nu am vrut sa primesc banii"./ "Despre ce suma era vorba?"/ "Eu trebuia sa primesc 59 de mii de euro. L-am intrebat pe avocatul Dragu: Pot sa-mi cresc copiii cu banii astia? El mi-a spus: Da, normal, chiar decent". Dupa cum povestesc rudele lui Danut Pintilie, suma totala pe care trebuiau sa o imparta depasea putin o suta de mii de euro. "In afara de banii pe care trebuia sa-i dea nevestei si celor doi copii noua ne reveneau cate 8 mii de euro, iar fiecaruia din cei cinci frati cate 7 mii de euro. Am spus ca suntem de acord cu banii astia, am semnat niste acte si am plecat acasa. Dupa doua saptamani ne-au chemat din nou la Bucuresti si ne-au dat banii in mana", povesteste Ileana Pintilie, mama lui Danut. Prin ianuarie sau februarie 2006 (Violeta nu poate spune cu exactitate data) nevasta mortului a acceptat si ea suma oferita initial de avocatul Dragu: 59 de mii de euro.

"Am semnat doar pe un tabel, ca un stat de plata"

Povestea familiei Pintilie ridica multe semne de intrebare. In primul rand oamenii nu-si amintesc sa le fi spus cineva circumstantele exacte ale accidentului in care a murit Danut. Apoi nu stiu nimic despre vreo asigurare care sa le acorde despagubirile. "Banii astia au fost platiti de soferul care a provocat accidentul", spun ei, pentru ca asa le-a dat de inteles "avocatul Dragu". Mai mult decat atat, oamenii nu pot acum sa arate nici o hartie, chitanta, orice act care sa dovedeasca ca au fost parte intr-o tranzactie de acest gen. "Nu ni s-a dat nimic la mana, am semnat doar pe un tabel, ca un stat de plata, isi aduce aminte Ion Pintilie.

Zeci de cazuri, nici o rezolvare

Autoritatile spun ca, anual, 200-300 de romani mor sau sunt grav accidentati pe soselele Italiei.
Danut Pintilie din Oituz este doar unul dintre romanii care au murit in urma unor accidente de circulatie de cazul carora s-a ocupat cabinetul de avocatura "Pagano & Asociati", la ordinele Consulatului roman de la Roma.
In posesia noastra au ajuns mai multe rapoarte de activitate ale acestui cabinet adresate consulatului in luna ianuarie si februarie 2006. Practic, din formularea de pe aceste documente reiese fara putinta de tagada ca avocatii italieni s-au ocupat de aceste cazuri la initiativa diplomatilor romani: "Stimate domnule consul, prin acest document va aduc la cunostinta inca o data faptele deja tratate de catre studioul nostru legal, in baza ordinelor primite…" Rapoartele contin 45 de cazuri, accidente de circulatie petrecute in 2004-2005, majoritatea soldate cu moartea victimelor, si stadiul demersurilor intreprinse pentru obtinerea despagubirilor. Paradoxal este faptul ca nici unul dintre cazurile mentionate acolo nu era rezolvat. Spre exemplu, in dreptul lui Pintilie Danut scrie: "Nascut…, decedat… S-ar parea ca a fost accident stradal cu un vehicul asigurat de ITAS Assigurazioni. Este in faza de incheiere a cercetarilor. Inainte de activarea procedurii penale, incercam sa facem o intalnire cu firma de asigurari. Tratativele sunt in curs, dar birocratie din partea firmei. Finalul este incert". Cu toate acestea, familia a primit peste 100.000 de euro. Din ce bani, daca tratativele erau in curs, iar finalul incert?

Miza: sute de mii de euro
Procedurile legate de obtinerea de despagubiri in cazuri de accidente de circulatie sunt complicate si de multe ori dureaza ani buni. Acest lucru poate fi confirmat de orice specialist in asigurari. Un lucru insa este sigur: efortul merita cu prisosinta. Mariana Garban este secretar general al Biroului Asiguratorilor Auto Romani, institutie care se ocupa de accidentele produse in strainatate de masinile inmatriculate in Romania si de accidentele produse in tara noastra de conducatori auto straini. Mariana Garban spune ca peste tot in Europa legile legate de raspunderea civila obligatorie sunt favorabile victimelor accidentelor de circulatie. "In Italia, asiguratorii platesc sume mari victimelor. E drept ca au loc negocieri intre avocatii victimelor si avocatii firmelor de asigurari. Daca nu ajung la o intelegere, atunci se adreseaza instantelor de judecata. In orice caz, legea impune o limita pana la care societatea de asigurare poate fi obligata sa plateasca. Pentru Italia, aceasta limita este de 774 de mii de euro, sau 2,5 milioane de euro pentru accidente in care sunt implicate autobuze. Asiguratorul plateste pana in aceasta limita, dar poate da si mai mult, in functie de clauzele din polita de asigurare. Au fost cazuri cand s-a depasit si un milion de euro", spune Mariana Garban.

"Cazul Pintilie Danut nu-mi aduc aminte cum l-am rezolvat"

Cabinetul de avocatura "Pagano & Asociati" lucreaza la rezolvarea despagubirilor pentru victimele accidentelor de circulatie cu o serie de consultanti romani: Cornel Oltei, Rafael Florian Simion, Nicolae Dragu Nistor, Marian Stoinoiu si altii, o parte dintre ei lucrand in Italia, o alta parte in Romania. L-am contactat pe Cornel Oltei, pentru a ne spune cum a ajuns sa lucreze pentru consulat si mai ales cum comenteaza faptul ca o parte dintre oamenii despagubiti sunt acum nemultumiti. "Intr-o astfel de activitate este normal sa existe si persoane nemultumite. Noi actionam in felul urmator: cand se intampla un accident de circulatie, rudele victimelor ne cheama, noi mergem acolo, obtinem informatii, luam legatura cu rudele victimei, ne ocupam de cheltuielile de transport ale cadavrului si altele" / "Va solicita Consulatul roman sa faceti acest lucru?" / "Initial am avut mandat de la Consulat. Acum nu se mai dau mandate, insarcinari… Despre cazul Pintilie Danut nu-mi aduc aminte cum l-am rezolvat si ce sume s-au obtinut pentru despagubiri. Dar ma interesez, o sa-i cer acordul domnului Pagano, dar sa stiti ca in Italia se fac despagubiri in baza mai multor elemente", spune Cornel Oltei. Consultantul nu ne-a mai furnizat datele solicitate. Ne-a asigurat insa ca va veni in Romania la sfarsitul acestei luni pentru a ne da orice lamuriri, deoarece nu are nimic de ascuns.

 

» Grup organizat cu "intrare" la Consulat
Povestea celor care se ocupa de recuperarea despagubirilor pentru familiile romanilor care sufera accidente mortale in Italia este insa mult mai complicata. Practic, este o afacere care acum a capatat iz penal, dupa ce autoritatile italiene au fost sesizate de mai multi romani ca ar fi fost prejudiciati in drepturile lor.
In numerele urmatoare vom publica explicatiile consulului roman la Roma, Edmond Neagoe, referitoare la personajele care au profitat de pe urma mortii romanilor din Italia si, mai ales, cum a fost mentinuta Casa de avocati Pagano in aceasta afacere, desi oficial nu a obtinut rezultate satisfacatoare in cazurile tratate.
Din informatiile pe care le-am obtinut de la Consulatul roman de la Roma reiese ca avem de-a face cu un grup cu puternice conexiuni, inclusiv in randul politistilor, carabinierilor si altor institutii judiciare din Italia.

Gabriel Bejan
Gabriel Bejanhttp://gabriel-bejan
Gabriel Bejan, sef departament Investigatii
Cele mai citite

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...

Premierul Ciolacu a convocat brusc o ședință de guvern

Premierul Marcel Ciolacu a convocat, pe neașteptate, o ședință de guvern, pentru ziua de marți, 23 aprilie 2024. Potrivit Guvernului României, ședința Executivului începe la...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești a luat titlul de vicecampioană mondială la Campionatul Mondial de Robotică de...

Echipa de robotică RO2D2 a Colegiului Național „ Mihai Viteazu” din Ploiești s-a încununat de succes, prin obținerea titlului de vicecampioni mondiali din cadrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă