6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialPrimarul Pitestiului, dat in judecata de CE

Primarul Pitestiului, dat in judecata de CE

Primarul PSD al municipiului Pitesti, Tudor Pendiuc, a fost reclamat de Comisia Europeana (CE) la Tribunalul de Prima Instanta de la Bruxelles. Edilul este acuzat ca ar fi cheltuit nejustificat 295.000 euro in cadrul derularii unui proiect european de reciclare a deseurilor menajere. CE mai solicita penalitati de 5% pentru fiecare an de intarziere a platii.
Oficialii europeni spun ca dupa plata primelor doua transe ale programului de reciclare a deseurilor menajere derulat la Pitesti, denumit generic Life 2 – Selecta, finantat de UE, observatorii din cadrul CE au sesizat OLAF in legatura cu cheltuirea nejustificata a sumei de 295.000 euro, constand in plati fictive pentru servicii neefectuate. De la OLAF, problema a fost sesizata Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti si Departamentului de Inspectie al Primului Ministru. De aici, dosarul Selecta a fost predat Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, unde a fost intocmit un dosar penal, in care primarul Tudor Pendiuc si alti doi functionari ai Primariei Pitesti sunt cercetati pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu impotriva intereselor publice, fals material in inscrisuri oficiale si uz de fals. Magistratii, atat ai Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, cat si cei pitesteni au solutionat dosarul Selecta cu NUP (neinceperea urmaririi penale), transferand cauza din penal in civil. Consiliul Local Pitesti nu este parte a programului Life 2 – Selecta.
Prin urmare, cei trei parati in dosarul Selecta ar trebui sa acopere din propriile buzunare gaura de 295.000 euro in cazul in care vor pierde procesul. Potrivit ultimelor informatii, pana la sfarsitul lunii martie la Primaria Pitesti vor sosi magistratii Nora Anna Szavov din Polonia si Vincenzo Pecorario din Italia pentru o ultima verificare a documentatiei financiare a Programului Selecta.
Primarul Pitestiului a gasit insa solutia prin care va reusi sa stinga litigiul cu UE, pentru a evita procesul de la Bruxelles. "Am decis sa stingem acest conflict si sa platim banii. Voi cere Consiliului Local sa achite suma datorata CE, urmand ca Primaria sa se indrepte in instanta impotriva firmei GIE Force, managerul Programului Selecta.
Banii inapoiati Consiliului Europei (CE) sunt, de fapt, tot banii UE, luati de la GIE Force, care acum deruleaza acelasi tip de proiecte in Turcia", a declarat Tudor Pendiuc.
Acesta a mai spus ca "Primaria Pitesti nu are nici o sansa sa castige procesul de la Bruxelles impotriva CE. Nu putem castiga un proces la un asemenea nivel".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă